Dennodenne mi prichádzajú maily od čitateľov a priaznivcov, ktorí boli na mojich prednáškach. Všetci sa pýtajú na to isté. Zaujíma ich ako sa zo mňa stal milionár.

Moja odpoveď ich často prekvapí.

Poviem vám to na rovinu: zarobiť milión ročne je rovnaká drina ako zarábať za rok 10 000. Rozdiel nie je v tom, koľko námahy musíte vynaložiť, ale vo vašom postoji k nej.

Kým som odhalil tajný vzorec na bohatstvo, vystriedal som veľa zamestnaní. Spomínam si na prácu v automobilke, do ktorej som musel vstávať o tretej ráno a počas zmeny som prešiel mnoho kilometrov, pretože som chodil krížom – krážom a hľadal zblúdilé súčiastky, ktoré som musel umiestniť na správne miesto. Bola to potupná, ba priam otrocká práca.

Po práci, z ktorej som odchádzal presne o deviatej, ani o minútu neskôr, som unavený išiel do školy, kde som bol ledva schopný vnímať prednášajúcich profesorov. Bola to nekonečná snaha, ktorá sa mi sprotivila. Hlboko vnútri som vedel, že peniaze sa dajú zarobiť aj lepším spôsobom. Ale ako?

Cítil som, že moja snaha je sizyfovská, zbytočná.

Nemohol som však dopustiť aby som naďalej stagnoval a strácal čas. Vedel som, že v takých mizerných podmienkach mi majetok nenarastie a mal som po krk pocitov bezcennosti a stereotypu. Po rokoch kľučkovania medzi rôznymi pracovnými pozíciami som sa konečne dopracoval k otázke, ktorá zmenila môj život:

„Ako môžem sprostredkovať lepšiu kvalitu viacerým ľuďom a v kratšom čase?“

Keď si položíte túto otázku, vlastne sa pýtate, ako môžete ponúknuť kvalitnejšie služby väčšiemu okruhu ľudí v čo najkratšom čase.

Rozmeňme si túto otázku na drobné:

Súvisiace: Zbohatnite pomocou jedného, až primitívne jednoduchého pravidla

1. Ako poskytnem väčšiu kvalitu?

V tejto časti sa vlastne pýtate ako môžete ľuďom lepšie poslúžiť. Ak sa nad tým zamyslíte, mali by ste pocítiť potrebu odovzdať klientom všetko, čo máte. Hlavným cieľom je zamerať sa na kvalitu služby, ktorú poskytujete.

Na začiatku mojej kariéry som nebol veľmi ochotný prejsť nejaký ten kilometer navyše alebo dať ľuďom presne to, čo chceli. Vlastne som si uťahoval zo všetkých poctivcov a dobrovoľníkov, až kým som sa sám jedným nestal. Pravdupovediac, hneď ako som si odpovedal na túto otázku, som pochopil, že môžem niečo získať iba ak budem ľuďom poskytovať takú kvalitu, ktorú by som sám ako zákazník chcel dostávať.

Krátko na to som začal brať svoju prácu vážne a vykonával som ju najlepšie ako som vedel, čo podstatne zlepšilo moje postavenie na trhu. Každým mesiacom bola moja práca dôkladnejšia a čoraz viac ľudí ju ocenilo. Tak som si uvedomil, že zbohatnúť môžete iba obohacovaním druhých.

Pomocou technológií môžete preniknúť na celosvetový trh.

2. Ako si získam viac klientov?

Štúdie ukázali, že priemerný človek sa denne, priamo alebo nepriamo, dostane do kontaktu približne s 27 ľuďmi. Či už získate každý deň 27 ľudí alebo nie, stále môžete toto číslo zväčšiť, a to tak, že rozšírite okruh svojho pôsobenia a zvýšite frekvenciu.
Rozšíriť okruh svojho pôsobenia znamená predstaviť svoju prácu viacerým ľuďom. Frekvencia sa v tomto prípade spája s tým, koľkokrát ju predstavíte. Ja osobne som chcel svoju kvalitu doručovať do viacerých krajín, a tak som naraz zvýšil dosah aj frekvenciu. To je tajomstvo môjho bohatstva.

Súvisiace: 6 najväčších mýtov o milionároch

Technológie vám pomôžu rozšíriť biznis aj do ďalekých krajín. Je to jednoduchšie ako kedykoľvek predtým, stačí, ak počas toho nebudete znižovať kvalitu. V tomto prípade je dôležité zasiať viacero semiačok. Všetky ich nevypestujete, ale ak zasadíte 1 000 semiačok za deň, budete na tom lepšie ako ten, ktorý zasadí denne iba 10.

Môžete spočítať semiačka v jablku, ale nespočítate, z koľkých semiačok raz vyrastie ďalšie jablko.

Ako čo najrýchlejšie zvýšim kvalitu a kvantitu svojej práce?

Súvisiace: 19 zásad, ktoré Vám milionár od vedľa nepovie

3. Ako to všetko urobím v kratšom čase?

Čas je tá najvzácnejšia vec, všetci by sme ho chceli viac. Ak nájdete odpoveď na položenú otázku, zvýši sa efektívnosť vašej práce a rovnako aj produktivitu. Nielenže poskytnete kvalitnejšie služby väčšiemu množstvu ľudí, ale budete to robiť najrýchlejším možným spôsobom.

Mali by ste si uvedomiť, že čas neustále uteká. Ja som to vedel už keď som mal 21.  Nanešťastie, veľké množstvo ľudí je stále neambicióznych a odmieta využívať všetko, čo im Zem ponúka. Je na čase pustiť sa do práce a ukázať viac výsledkov v rekordne krátkom čase.

Ak dokážete váš dosah rozšíriť dvojnásobne, zdvojnásobí sa aj váš príjem. Porozmýšľajte nad tým, ako by ste mohli doručiť kvalitnejšie služby väčšiemu množstvu ľudí a v najkratšom čase. Uvidíte, že ak sa vám to podarí, zbohatnete viac, ako ste si kedy vedeli predstaviť. Zmyslom života je predsa obohacovať druhých. Preto dávajte veľa, mnohým ľuďom a čo najrýchlejšie.

Otázka teda znie: Ako zvýšim kvalitu a kvantitu mojej práce v čo najkratšom čase? Zapíšte si túto otázku do zápisníka a opakujte si ju každý deň počas nasledujúceho mesiaca. Váš život sa začne dramaticky meniť.

Preložila: Mariana Ferusová 

Zdroj: ABCNews, MSN

Facebook komentár