Používanie mobilného internetu je značne rozdielne od používania internetu na bežnom počítači. Ľudia používajú aplikácie namiesto prehliadača z čoho vyplýva, že spoločnosti ktoré vlastnia najpopulárnejšie mobilné aplikácie sú v značnej výhode.

Podľa spoločnosti Nielsen, Facebook a Google vlastnia osem najpopulárnejších aplikácií v USA.

Ale Facebook dominuje v celkovom pripojení podľa spoločnosti Alphabet. Podľa manažmentu Facebooku používanie ich aplikácií tvorí 20% času stráveného na mobilných zariadeniach.

Teraz, keď Facebook zasahuje do teritória Googlu, ponúka vylepšené funkcie vyhľadávania v ich vlastnej vlajkovej aplikácii, experimentuje s možnosťou vyhľadávania v aplikácii Messenger, ktorá má 700 miliónov používateľov. Google údajne odpovedá na úsilie Facebooku s ich vlastnou funkčnou aplikáciou na báze ich vlastného vyhľadávača.

Súvisiace: Facebook sa chystá na vojnu proti spoločnosti Google

Môže Google zastaviť Facebook?

Plánovaná komunikačná aplikácia od Googlu vyznieva ako priama odpoveď na Messenger od Facebooku. Messenger je umelou inteligenciu poháňaný virtuálny asistent, ktorý dokáže čokoľvek od odpovedania na jednoduché otázky až po rezervácie ubytovania na cestách. Je stále limitovaný výberom okruhu užívateľov, ale predstavuje ešte ďalší príklad využitia Messengera ako platformy.

Keď sa Messenger otvorí viacerým užívateľom, Google môže môže spozorovať pokles vo svojich vyhľadávaniach. Plánovaná komunikačná aplikácia má tomu zabrániť. Ale Googlu chýba krok ktorý umožnil Facebooku ohroziť prvé miesto ich dojnej kravy.

Google musí vybudovať sieť užívateľov. Lúdia používajú komunikačné aplikácie pretože ich už používajú ich priatelia. Efekt využívania siete záleží od regionálnej dominancie komunikačných aplikácií ako napríklad WhatsApp, Messenger, WeChat, Line, a KakaoTalk.

Vytvorenie komunikačných služieb s pomocou niekoľkých komunikačných robotov na báze umelej inteligencie nemusí zaručiť vytvorenie dostatočnej masy aby zaručila aplikácii úspech. Google už v minulosti pohorel pri vytváraní sociálnej siete (Google+), a ich existujúce komunikačné aplikácie Hangouts a Messenger nie sú atraktívne pre väčšinu publika. Použitie komunikačných robotov pre jednoduché vyhľadávacie služby to nezmení.

Čo môže miesto toho urobiť Google

Google určite môže byť rivalom Facebooku keď príde na umelú inteligenciu. Google minulý rok najal Geoffreyho Hintona, popredného svetového výskumníka v oblasti umelých nervový sústav, na pomoc pri vývoji nových algoritmov umelej inteligencie. Prišlo to hneď na to ako Facebook najal profesora NYU Yann LeCuna ako šéfa výskumných laboratórií umelej inteligencie.

Ale ako bolo spomenuté Googlu chýba sieť užívateľov. Tak prečo nespustiť komunikačných robotov na Facebookovej platforme? Facebook v marci otvoril Messenger vývojárom tretej strany, povolením vkladať obrázky, videá a iné médiá z iných aplikácií. Google môže vyvinúť pre Facebook ich vlastného inteligentného komunikačného robota.

Súvisiace: Facebook a Google sú v technologickej studenej vojne

Google nemal výčitky vyvinúť software pre platformy svojich konkurentov. Napríklad má niekoľko aplikácií pre iOS. Ale o vyvíjanie pre Facebook platformu možno nebude mať Google záujem, pretože to znamená prenechanie kontroly a poskytnutie dát spoločnosti, ktorá používa rovnaký monetizačný model ako samotný Google. Takže, Google je odkázaný na vlastné zariadenia a vyvinutie aplikácie ktorú ľudia budú využívať na vyhľadávanie a vyhľadávať v nej.

Vyhľadávanie cez mobilné zariadenia stúpa

Začiatkom tohto roka Google oznámil, že zaznamenal viac vyhľadávaní cez smartfóny ako cez počítače. Môžme si byť istý, že počet vyhľadávaní cez smartfóny bude aj naďalej rásť a to znamená  väčšiu stratu pre Google. Messenger od Facebooku, jeho vlajková vyhľadávacia aplikácia, so svojimi schopnosťami reprezentuje skutočnú hrozbu, ale vývoj ostáva pomalý a limitovaný. Google  má čas prísť na to ako si poradiť s Facebookom a udržať si svoj podiel na trhu s vyhľadávacími nástrojmi, ktorý neustále rastie.

Preložil: Marek Druska

Zdroj: The Wall Street Journal, BusinessWeek

Facebook komentár