Obnoviteľné zdroje môžu byť dobrým riešenim pre investorov, keďže dotácie klesajú a hodnota vo fondoch začína rásť. 

Veterné turbíny, solárne farmy a energia z prílivov – obnoviteľné zdroje energie sa pomaly dostávajú do investičného mainsteam-u. Odštartovanie viacero špecializovaných fondov a príchod tzv. crowdfunding-u (kolektívne investovanie) znamená, že súkromní investori môžu začať investovať do obnoviteľných zdrojov už od piatich libier.

( Súvisiace: Nová turbína, ktorá produkuje čistú vodu zo vzduchu )

“V roku 2013 sme zaznamenali obrovskú expanziu súkromných investícií v sektore obnoviteľných zdrojov nakoľko projektoví developeri si uvedomili možný potenciál získavania prostriedkov priamo od investorov,” hovorí Julia Groves, generálna riaditeľka fondu s obnoviteľnými zdrojmi menom Trillion.

Investori mali po dlhú dobu prístup k investovaniu v oblasti obnoviteľných zdrojov len cez komplexné podnikové investičné schémy s vysokou počiatočnou investíciou. Toto sa však mení s príchodom špecificky orientovaných investičných spoločností, ktoré sú na burze cenných papierov, napríklad: Greencoat Wind, BlueField Solar, Infinis, The Foresight Solar Fond a The Renewable Infrastucture Group, ktoré majú hodnotu dokopy 918 milionov libier.

Nie sú to len fondy, čo zlepšili prístup k obnoviteľným zdrojom. Súkromní investori mali tento rok taktiež možnosť investovať do dvoch maloobchodných dlhopisov – Good Energy a Energy Bonds, ktorích prostriedky už boli použité na realizáciu piatich projektov cez  crowdfundingovú platformu Abundance Generation.

Každý typ investovania ponúka rozličné výhody. Bruce Davis, generálny riaditeľ crowdfundingovej firmy Abundance hovorí: “V podstate, dlhopisy jednotlivých spoločností sú dobré pre investorov, ktorí žiadajú krátkodobú návratnosť svojej investície a chcú si rozložiť riziko z bežných dlhopisov stavebných sporiteľni a iných firiem na trhu s cennými papiermi”.

Ak už sa rozhodnete investovať, návratnosť je z časti generovaná predajom elektriny do elektrickej sústavy a taktiež z vládnych dotácií vo forme tzv. feed-in tariffov (platba za produkovanie vlastnej elektriny) pre menšie projekty a Obnoviteľné Obligačné Certifikáty pre veľké projekty.

( Súvisiace: Obnoviteľné zdroje sa v roku 2016 stanú 2. najväčším zdrojom energie )

Ďalší dôvod prečo pridať do svojho portfólia niečo z obnoviteľných zdrojov je, že ceny obnoviteľnej energie sú prepojené s návratnosťou v týchto fondov, takže zvyšujúce ceny, čo aj momentálne zažívame, znamenajú vyššie výnosy.

Ale obavy investorov vyvoláva hlavne závislosť obnoviteľnej energie na dotáciach, ktoré majú v súčastnosti klesajúcu tendenciu, a preto sa vývojári obracajú na súkromných investorov s cielom získať prostriedky.

Grovesová vysvetľuje: ”Developeri sa v minulosti spoliahali na súkromny kapitál a bankové úvery. Ale keďže dotácie poklesli, opadol aj záujem privátneho sektora a financovanie pomocou bankových úverov je stále dosť drahé pre stredne veľké projekty.

Z toho dôvodu Darius McDermott, generálny riaditeľ brokerskej spoločnosti Chelsea Financial Services odporúča investorom, ktorí chcú investovať do obnoviteľných zdrojov s nízkym rizikom, aby uvažovali nad investovaním do fondov, a hneď aj ponúka dva, ktoré sa mu páčia – Foresight Solar VCT a Ventus.

“Tieto ponúkajú diverzifikáciu a tím expertov robí prieskum za vás”, poznamenáva. “Toto je veľmi volalitný sektor a dosť náchylny na zásahy vlády, takže individálny akciový kapitál by mohol byť vo vážnom ohrození”.

Patrick Connolly z deVere, ktorá sa zaoberá finančným plánovaním taktiež varuje. Hovorí: ”O tomto by mali uvažovať iba tí, ktorí už majú značné a diverzifikované investičné portfólio a sú pripravení znášať riziko”.

Pre tých, ktorí si myslia že spadajú do tejto kategórie deVere doporučuje pre svojich klientov investičné schémy Oxford Capital Infrastructure alebo Downing Renewables.

( Súvisiace: CITI: týchto 10 technológií úplne mení svet )

Ak rozmýšlate nad zaradením obnoviteľných zdrojov do svojho portfólia, Grovesová má pre vás ešte jednu radu.

“Toto nie sú sporiace účty – dokonca aj keď je návratnosť stabilná, váš kapitál je v ohrození”, hovorí.

“Ak v prípade bankrotu o svoju investíciu prídete, dokonca ani u FCA autorizovaných firiem nedostanete svoje peniaze späť, aj keď môžte dostať kompenzáciu ak ste boli uvedený do omylu”.

Ako investovať

Investičné spoločnosti

Výhody: Fondy sú uzavreté, to znamená že nie je možné vybrať prostriedky kedykoľvek. Stabilné dividendy a vysoké výnosy.

Nevýhody: Riskantnejšie ako otvorené fondy. Straty v zlých časoch môžu byť významné.

Podnikové investičné schémy

Výhody: Pre investorov, ktorí nakúpia akcie v týchto schémach je dostupná úľava na dani z príjmu vo výške 30% do maximálnej hranice 1 milión libier. Investori v podobných podnikových kapitálových spoločnostiach dostávajú úľavu na dani z príjmov vo výške 30%.

Nevýhody: Vysoká minimálna investícia vo výške 10 000 libier. Daňová úľava môže brzdiť.

Mini dlhopisy

Výhody: Fixné pôžičky na určitú dobu pre developerov. Minimálne 500 alebo 1 000 libier.

Nevýhody: Mini dlhopisy nie sú tak moc regulované ako fondy a ponúkajú investorom menšiu ochranu.

Crowdfunding

Výhody: Abundance Generation je regulovaná, takže investori sú chránení.

Nevýhody: Vaše prostriedky budú viazané až na 20 rokov.

Preložil: Ondrej Sčúrik

Zdroj: Fool.com

Facebook komentár