Keď Istvan Bozi sa v roku 2010 prvýkrát presťahoval do Londýna, túžil po čerstvých palacinkách, ktoré miloval ako dieťa v jeho rodnom Maďarsku. Po návšteve viac než tuctu reštaurácií a ochutnaní ich pokrmov prišiel k sklamaniu, ale rozhodol sa otvoriť si vlastný podnik. Trvalo iba dva týždne než zohnal potrebné povolenia a finančné prostriedky pre jeho palacinkáreň s názvom Crepe Fun-Tastic, v blízkosti stanice Victoria. Bozi poznamenal: “Je oveľa jednoduchšie pracovať tu,” … “Doma, aj keď ste veľmi, veľmi dobrý v tom, čo robíte, ak nemáte priateľov, aby vám pomohli, nikdy nedosiahnete takéhoto výsledku.”

Londýn je už dlho magnetom pre podnikateľov a uchádzačov o zamestnanie z celého sveta, čím je toto mesto je s vysokou koncentráciou etnických reštaurácií – od kari jedál až po kebaby. V súčasnosti sa hlavné mesto Veľkej Británie stalo domovom rastúcej komunity maďarských prisťahovalcov. Británia sa v minulom roku dostala na druhé miesto po Rakúsku, ako cieľ pre maďarských migrantov hneď po Nemecku (podľa dát Seemig-u – sponzorovanému programu Európskej únie pre riadenie migrácie). V roku 2012 bola Veľká Británia bydliskom pre 47 000. Maďarov, z 5 000, v roku 2001. Komunita je dostatočne veľká na podporu svojho vlastného časopisu pomenované 06:03, čo je skóre pamätného futbalového zápasu počas roka 1953, v ktorom maďarský národný tím porazil Anglicko.

Príliv Maďarov po vstupe tejto krajiny v roku 2004 do EÚ urýchľuje schopnosť pracovať v Británii aj bez víz. A pracovné príležitosti sú v zahraničí omnoho väčšie. Stredoeurópsky národ prežil dva poklesy v posledných štyroch rokoch, a jej miera nezamestnanosti v máji bola na úrovni 10,5 percenta, v porovnaní s 7,8 percentami vo Veľkej Británii.

Veľká Británia v rámci posledného prieskumu Svetovej banky “Doing Business” dosiahla 7. najlepšie miesto pre podnikateľov a druhé najvyššie miesto v EÚ, hneď po Dánsku. Maďarsko dosiahlo 18. miesto spomedzi 28. členov európskeho bloku a 54. miesto z celého sveta.

Zsok Bekefi – majiteľ NemSuti (vegetariánske bistro) ktorý ho v decembri minulého roka otvoril v centre Budapešti, povedal, že mu trvalo zhruba tri mesiace, aby dostal potrebné papiere. Než stačil požiadať o povolenie od miestneho úradu, prešlo 45. dní, potom musel najať architekta, aby vypracoval plán areálu. Proces zakladania podniku je “nadmerne regulovaný,” a pravidlá podľa Bekefiho nie vždy dávajú zmysel.

Rovnako je potreba zaplatiť veľké množstvo vyžadovaných poplatkov. Maďarsko vyžaduje od podnikateľov najať si právnika, ktorý môže stáť 100 000 maďarských forint (447 amerických dolárov). Registračný poplatok za spoločnosť je vo výške 50 000 forintov. Registrácia spoločnosti s ručením obmedzeným vo Veľkej Británii stojí 15 libier (23 dolárov), trvá to 48 hodín a nevyžaduje žiadneho právneho zástupcu.

Maďarská vláda sa snaží znížiť veľkosť byrokracie prostredníctvom programu nazvanom “Jednoduchý štát” a nového občianskeho zákonníka, ktorý by mohol vstúpiť do platnosti v budúcom roku, Taktiež to spoločnostiam a družstvám umožní väčšiu flexibilitu pri vytváraní zakladacej listiny.

Je otázne, či to bude vnímané, ako zlepšenie obchodných podmienok a či to priláka podnikateľov späť do Maďarska. Istvan Bozi už vykonal zmapovanie medzinárodnej expanzie pre jeho podnikanie s výrobou palaciniek. Niekdajší automechanik uviedol: “Rád by som, tento podnik rozšíril do ďalších krajín.” Ďalej poznamenal, že čoskoro zrejme zamieri do Dubaja , čo sa týka jeho ďalšieho prieskumu.

Zrátané a podčiarknuté: maďarskí podnikatelia sa zoskupujú do Veľkej Británie, ako v ňom vidia príjemné obchodné prostredie pre podnikateľov.

Zdroj: BusinessWeek

Facebook komentár