V apríli roka 2012, generálny riaditeľ spoločnosti Facebook – Mark Zuckerberg zrealizoval niečo nemysliteľné. Keď sa jeho spoločnosťou chystala začať svoju púť počiatočnej verejnej ponuky akcií (IPO), Zuckerberg zrealizoval prekvapivú akvizíciu, 2-ročnej aplikácie zdieľania fotiek, s názvom Instagram.

A čo viac, Zuckerberg vyplatil naozaj vysoký obnos – $ 1 miliardu za aplikáciu, ktorá mala 13 zamestnancov, nulové príjmy a o ktorej väčšina významných investorov, ktorí mali záujem o IPO Facebooku pravdepodobne nikdy nepočula.

Súvisiace: Google má obavy z toho čo robí Facebook

Dohoda spôsobila okamžitý záujem. Niektorí investori označovali túto dohodu Zuckerberga za veľmi impulzívnu a pýtali sa, či tento 27-ročný zakladateľ s kapucňou je vôbec pripravený riadiť verejne držanú korporáciu.

Môže sa jednať o jednu z najmúdrejších vecí, ktoré Zuckerberg kedy urobil.

Ďalší stroj na peniaze

Instagram bol hviezdou prehliadky, počas výsledkov za štvrtý štvrťrok od spoločnosti Facebook, kedy investori zvýšili záujem o tento veľmi výnosný motor so značkou menom Facebook.

Facebook však presne neprezradil, aký objem príjmov služba Instagram generuje, ale Instagram začína naozaj navyšovať príjmy spoločnosti Facebook.

Začína mať naozaj vplyv. Prevádzková riaditeľka spoločnosti Facebook, Sheryl Sandbergová počas výsledkového konferenčného hovoru uviedla, že 98 z top 100 inzerentov spoločnosti Facebooku, aktuálne taktiež inzeruje na Instagrame.

Analytik Evan Wilson, z investičnej spoločnosti Pacific Crest Securities povedal, že Instagram bol pravdepodobne jedným z veľkých, dôležitých faktorov pre pôsobivé zvýšenie reklamných príjmov v štvrtom štvrťroku firmy Facebook, ktoré medziročne vzrástli o 29%. Bolo to prvýkrát od 3. štvrťroku roka 2013, ako celkové zobrazenie reklamy na medziročnom základe rástlo.

Paul Vogel z banky Barclay uviedol, že príjmy v Q4 z aplikácie Instagram dosiahli úroveň 276 miliónov dolárov a aktuálne sa predpokladá, že Instagram v roku 2016 dosiahne objemy o rozsahu 1,3 miliardy dolárov.

Inými slovami, veľké výnosy neustále rastú a vďaka tomu Facebook jednoducho ohromil Wall Street a budúci rok bude len lepším.

Byť “cool”

Ale je tu ešte ďalší dôvod, prečo kúpa aplikácie Instagram bola tak šikovným ťahom.

Internetové spoločnosti môžu rýchlo stratiť ich tzv. “cool” faktor, pretože mladší užívatelia sa hrnú do iných a novších služieb.

Instagram, ktorý má v súčasnosti 400 miliónov užívateľov, Facebooku pomáha zostať dôležitým a “cool” aj pre mladšiu generáciu.

Zoberme si tieto dva protichodné komentáre od tínedžerov, v nedávnom prieskume dospievajúcich z ohľadom na technológie:

Ja používam Facebook, ale mám pocit, že ne som tam sám, pretože moji rodičia a rodičia mojich priateľov sú na Facebooku mojimi priateľmi. – 16 rokov

Milujem zdieľanie fotografií cez Snapchat a Instagram a vecí ktoré robím a miesta, ktoré som navštívil. Taktiež sa mi páči, že vidím to, čo robia iní. 15-rokov

Súvisiace: 
10 spoločností, ktoré sa pokúsili kúpiť Facebook
Facebook by mal do roku 2017 prísť o 80% jej užívateľov: štúdia

Facebook tento problém uznáva. V poslednej výročnej finančnej správe Facebook pripustil, že niektorí mladší užívatelia sú “aktívnejší na iných produktoch a službách, ktoré sú podobné, alebo predstavujú určitú náhradu za Facebook a vidíme, že niektorí z našich užívateľov znížili svoj kontakt s Facebook-om, v prospech väčšej angažovanosti s inými produktami a službami.”

Zuckerberg si bol toho dobre vedomý na jar 2012, kedy kúpil Instagram. To, čo sa zvyšku sveta zdalo ako pochabosť, v tej dobe sa v skutočnosti jednalo o jasnozrivú analýzu potenciálnej hry nekončiacich slabostí, v modeli spoločnosti a v tom období na svoju ochranu teda minul 1 miliardu dolárov.

Pri spätnom pohľade to vyzerá ako neuveriteľne výhodná kúpa.

Zdroj: BusinessWeek, LATimes

Facebook komentár