Keď sa povie slovo odvaha, prvé čo si predstavíte je obraz veľkého svalnatého hrdinu, ale existuje mnoho ďalších foriem odvahy. Koniec koncov, “Odvaha nie je absencia strachu, ale víťazstvo nad ním.” (Kto by to mal vedieť lepšie ako Nelson Mandela?)

To znamená, že statočnosť – niekedy mimoriadna úroveň statočnosti – sú potrebné v oblasti obchodu a podnikania. Rovnako ako využiť príležitosť, keď iní jue nevyužili. Alebo nasledovať svoju víziu bez ohľadu na to, kam vedie. Alebo stáť si za tým v čo veríte, aj keď myšlienky v ktoré veríte nie sú veľmi populárne.

Alebo jednoducho robiť správnu vec, hoci správna vec je určite najťažšia vec.

( Toto je ďalší článok NAŠHO NOVÉHO PROJEKTU S NÁZVOM MotivacnyWeb.sk, ktorý je zatiaľ pre Vás Prístupný Na Facebooku )

(Premýšľajte o odvahe týmto spôsobom a budete prekvapení tým, ako statočný naozaj ste.)

Tu sú spôsoby, ako inak, obyčajní ľudia, ukázali mimoriadnu odvahu:

1. Neboja sa veriť v nepredstaviteľné

Väčšina ľudí sa snaží dosiahnuť dosiahnuteľné. To je dôvod, prečo väčšina cieľov sú viac relatívne ako obrovské, alebo dokonca nemysliteľné.
Relatívne je bezpečné. Uveriteľné je bezpečné. Prečo? Keď budete hrať v bezpečí bude menej pravdepodobné, že neuspejete. Je menej pravdepodobné, že zlyhate. Je menej pravdepodobné, že stratíte dôveryhodnosť a autoritu.

Nebojte od seba sa očakávať viac … a očakávať viac aj od ostatných tým, že im ukážete – a pomôžete – usilovať sa o “nebezpečné” výšky.

2. Neboja sa byť trpezliví

Keď sa veci nevyvíjajú ako by sme chceli, zmeniť smer alebo jednoducho sa vzdať, je často najjednoduchší spôsob, ako z toho vykľučkovať.

Chce to viac odvahy, aby bol trpezlivý, veriť si, a ukázať ľuďom, že v nich veríte.

Keď preukážete trpezlivosť voči ostatným, ukazujete zároveň že vám na nich záleží. A keď ukážete že vám naozaj záleží na ľudoch okolo seba, nájdu spôsoby, ako robiť veci, ktoré ohromia každého – vrátane seba samého.

Nebojte sa dať ďalším ľuďom dar trpezlivosti; nič vás to nestojí, ale môže spraviť svet vnímavým.

Súvisiace: 10 charakteristických vlastností, ktoré má každý podnikateľ

3. Neboja sa povedať nie

Odmietať obrovské žiadosti je trochu jednoduché, ale môžete povedať nie na žiadoť o láskavosť či požiadavku na váš čas?

V týchto prípadoch, je povdať áno zvyčajne najjednoduchší krok. Povedať nie, aj keď viete, že neskôr sa budete hnevať alebo ľutovať, že ste povedali áno, je oveľa ťažšie. Napriek tomu, je to často najlepšie, čo môžete urobiť, a to ako pre seba tak aj častokrát  pre inú osobu.
Nebojte sa povedať nie.

4. Neboja sa zastávať nepopulárne postoje

Mnoho ľudí sa snaží vyniknúť povrchne: oblečením, alebo záujmami, alebo verejnou podporou pre populárne výhody. Sú viditeľné z dôvodov prskania, nie steaku.

Chce to skutočnú odvahu vystúpiť s tým, že zastávate nepopulárny postoj.

Nebojte sa riskovať nielen kvôli odmene že riskujete, ale za to že to čo si myslíte, je možné … a svojím príkladom inšpirovať ostatných, aby sa odvážili dokázať, že v to čo veria je tiež možné.

5. Neboja sa požiadať o pomoc

Nikto nerobí nič čo stojí za to sám. Dokonca aj najbriliantejši, vizionárski, a rozprávkovo talentovaní ľudia dosiahli ich úspech prostredníctvom kolektívneho úsilia.

Napriek tomu to chce odvahu úprimne a pokorne povedať, “Môžete mi pomôcť?” pretože prosba o pomoc ukazuje zraniteľnosť.

Nebojte sa požiadať o pomoc; a to nielen že dostanete pomoc, ktorú potrebujete, ale tiež dáte dar úcty.

Súvisiace: 10 vnútorných presvedčení, ktoré zmenia Váš život

6. Neboja sa ukázať skutočné emócie

Jednať profesionálne je vlastne celkom jednoduché. (Všetci poznáme niekoľko robotov.)
Konať profesionálne a zároveň otvorene a ľudsky, chce odvahu. Nie je to ľahké ukázať úprimné vzrušenie, úprimné uznanie a úprimné sklamanie – a to nielen v iných, ale aj v sebe. Chce to skutočnú odvahu otvorene oslavovať, otvorene sa vcítiť, a otvorene mať starosti.

Nebojte sa dosiahnuť rovnováhu medzi profesionalitou a ľudskosťou. To je to, čo vytvára výnimočné vzťahy – a to ako profesionálne tak aj osobné.

7. Neboja sa odpustiť … a zabudnúť

Keď zamestnanec urobí chybu – najmä veľkú chybu – je to jednoduché, aby sme sa už navždy pozerali na tohto zamestnanca cez objektív tohto omylu.

Ale jedna chyba, alebo jeden slabosť, alebo jeden omyl je tiež len časť celého človeka.

Je jednoduché vzplanúť, potrestať, neznášať; no oveľa ťažšie je urobiť krok späť, chybu dať bokom, a premýšľať o celej osobe. Chce to odvahu pohnúťsa ďalej, zabudnúť na chyby a na zamestnanca, kolegu alebo priateľa ako celého človeka a nie len na živú pripomienku chyby, bez ohľadu na to, aká veľká to chyba mohla byť.

Nebojte sa nielen odpustiť …, ale aj zabudnúť.

8. Neboja sa vytrvať

Je ľahké mať nápady, ale je to ťažké držať sa týchto myšlienok navzdory opakovaného zlyhania.

A je to neuveriteľne ťažké vytrvať, keď všetci ostatní si myslia, že by ste sa mali vzdať.

Váhania, neistota, a zlyhanie spôsobia že to ľudia ukončia. Chce to odvahu čeliť strachu z neznáma a strachu z neúspechu.

Nebojte sa veriť svojmu úsudku, svojim inštinktom, a vašej snahe prekonať každú prekážku.Dokážete to!

Súvisiace: Olympijský športovec a podnikateľ sa podelil o svojich 8 kľúčov k úspechu

9. Neboja sa získať právo viesť

Každý šéf má označenie, a teoreticky toto označenie udeľuje právo nariadiť, rozhodovať, organizovať a poúčať a kázať.

Naozaj statočný vodca zabudne na označenie a vedie tým spôsobom, že ľudia majú pocit, že pracujú s, nie pre, túto osobu.

Nebojte sa zastaviť a „sklopiť sedadlo“ označenia, ale namiesto toho sa snažte získať rešpekt; keď to urobíte, získate povolenie skutočne viesť.

10. Neboja sa uspieť prostredníctvom druhých

Veľké tímy sú tvorené ľuďmi, ktorí poznajú svoje role, zrušili osobné ciele, ochotne si navzájom pomáhajú, a vážia si úspech tímu nad všetko ostatné. Veľké obchodné tímy vyhrávajú, pretože ich väčšina talentovaných členov sú ochotní sa obetovať, aby sa iní členovia tímu stali úspešní a šťastní.

Nebojte sa odpovedať na otázku, “Môžete sa rozhodnúť, že vaše šťastie bude pochádzať z úspechu druhých?” s hlasným “Áno!”

Odmena stojí za to.

11. Neboja sa povedať, “Je mi to ľúto.”

Všetci robíme chyby, a my všetci sa máme za čo ospravedlniť: Slová, skutky, opomenutia, zlyhania, ukázať podporu.

Je nutné mať odvahu povedať, “Ospravedlňujem sa.” Chce to ešte viac odvahy, aby ste nedodali: “Ale bol som naozaj naštvaný, pretože …” alebo “Ale ja som si myslel, že si …” alebo akékoľvek slová, ktoré by akýmkoľvek spôsobom  vracali vinu späť osobe na druhej strane.

Nebojte sa povedať, že je Vám to ľúto. Získate, nestratíte, rešpekt – a v tomto procese opravíte vzťah, ktorý by mohol byť poškodený.

Súvisiace: 5 spôsobov ako nevyhorieť

12. Neboja sa vziať nezaslúženú výčitku

Zákazník je naštvaný. Spolupracovník je frustrovaný. Dodávateľ sa cíti oklamaný. Investor je netrpezlivý.

Akýkoľvek je problém, odvážni ľudia vystúpia a príjmu úder. Podporujú ostatných. Podporujú svoje tímy. Ochotne príjmu zodpovednosť a vystavia na seba negatívnu pozornosť, pretože urobiť to inak je nie len demotivujúce a demoralizujúce, ale podkopáva to aj dôveryhodnosť a autoritu iných ľudí.

Nebojte sa vrhnúť sa pod autobus; a ak je to príliš veľa na pýtanie sa, prinajmenšom nikdy nehádžte pod autobus iných ľudí.

Preložila: Miroslava Dugová

( AK by niekoho bavili preklady podobných článkov “Komunitného Motivačného projektu”, nech sa Nám prosím ozve na Facebook do správy )

Zdroj: LifeHack

Facebook komentár