Vyzerá to, že trhy s ropou prepadnú do rozmedzia 20-29 dolárov za barel. Dokonca už počas minulého týždňa sa objavili informácie, kde ropa bola predávaná už za jednocifernú hodnotu. Kanadská spoločnosť z oblasti ropných pieskov predáva ropu iba za $ 8  pre jeden barel.

V bizarnom zvrate udalostí, agentúra Bloomberg ohlásila, že spoločnosť Flint Hill Resources, ktorá je rafinačnou jednotkou vo vlastníctve bratov Kochových dokonca realizuje nákup ropy zo Severnej Dakoty, za zápornú hodnotu – $ 0,50 za barel.

Naozaj je to pravda, jedná sa o zápornú cenu. Ropa čelí tak razantnej depresii, že výrobcovia platia nákupcom, aby ich ropy zbavili.

Ako môže cena ropy prejsť na negatívne úrovne? Tento špecifický typ ropy čelí problémom z dôvodu negatívnych správ. Je zrejmé, že väčšiu časť viny má čo do činenia s poklesom americkej ropy WTI, ktorá prepadla na najnižšiu úroveň za viac ako desať rokov.

Avšak tento typ surovej ropy, ktorú Flint Hills nakupuje je “kyslou”, čo znamená, že má vysoký obsah síry. To si vyžaduje iný druh rafinácie a tým dosahuje omnoho nižšiu cenu. A čo je ešte dôležitejšie, North Dakota Sour má nedostatok kapacít pre plynovody, čo ďalej tlačí ceny ešte nižšie.

Súvisiace: 
OPEC: Ropa nebude v hodnote $ 100 za barel až do roku 2040
BHP Billiton z ropného podnikania čelí odpisom – $7 mld.!

Firma Enbridge, napríklad neumožňuje North Dakota Sour využívať jeho potrubný systém. Výsledkom je, že výrobcovia zmesi v Severnej Dakote, s vysokým obsahom síry si museli nájsť iné spôsoby ako vyvážať ich produkt, čím sa často spoliehajú na nákladné formy prepravy, ako sú železnice alebo nákladné automobily. Tým sa ich ropa stáva ešte menej konkurencieschopnou.

Aby bolo jasné, kyslá ropa zo Severnej Dakoty tvorí iba malý podiel produkcie tohto štátu – 15 000 barelov ropy za deň. Väčšina z ropných bridlíc v oblasti Bakken sú “sladké”, alebo s nízkym obsahom síry.

Ale pre výrobcov “kyslej” ropy, ktorí vždy predávali svoju ropu so zľavou, kolaps u ropy WTI vytlačil ich ceny do záporných hodnôt. Aktuálne tak musia kupcom platiť za ich produkt.

Andy Lipowa, ktorá je prezidentkou v Houstone založenej spoločnosti – Lipowa Oil Associates LLC, pre agentúru Bloomberg poznamenala: “Hovoriť producentom, že im majú platiť za kúpu ich ropy, určite budú producenti motivovaný zrealizovať odstavenie vo svojich studní.”

Graf porovnania jednotlivých cien ropy:

Zdroj: Bloomberg, MarketWatch

Facebook komentár