Saudskoarabský princ načrtol rozsiahle plány na vybudovanie obrovského investičného fondu v hodnote $ 2 biliónov, ktorý bude zameraný na pomoc svojej krajine, keďže chce aby nebola v tak veľkej miere závislou od ropy.

Princ Mohammed Bin Salman, ktorý je druhým nástupcom na trón predstavil svoje plány v 5 hodinovom rozhovore pre agentúru Bloomberg.

V tomto rozhovore uviedol: “Počas 20 rokov budeme mať ekonomiku, alebo štát, ktorý nie je závislým od ropy.”

Súvisiace: Saudská Arábia prišla o ceny benzínu v hodnote 16 centov za liter!

Zhruba 75% príjmov Saudskej Arábie pochádza z ropného priemyslu, čím je pre túto krajiny naozaj dôležité diverzifikovať sa do ďalších priemyselných odvetví, keďže ceny ropy sa v nedávnej dobe obchodovali okolo svojich najnižších úrovní za viac ako desať rokov.

Princ ďalej uviedol, že jeho krajina cez verejné trhy bude predávať len veľmi malú časť svojej obrej štátnej ropnej spoločnosti Saudi Aramco. IPO (počiatočná verejná ponuka akcií) by sa mohla udiať už v budúcom roku.

Aramco, ktorá je najväčším svetovým producentom ropy uvádza, že svetu produkuje takmer 12% ropy a odhaduje sa, že jej hodnota je na úrovni niekoľkých biliónov dolárov. Ale princ pre agentúru Bloomberg povedal, že dúfa v pretvorenie ropného gigantu na priemyselný konglomerát.

Producent ropy v januári poznamenal, že zvažuje potenciálne IPO skupiny alebo niektorých z jej divízií.

Princ taktiež povedal, že jeho krajina čoskoro oznámi “plán” transformácie, kde zverejní spôsoby stratégií, ako zvýšiť príjmy aj mimo ropného sektora. Tento plán, ktorý by mal zahŕňať novú daň z predaja, by mala byť oznámená do jedného mesiaca.

Avšak, existujú aj pochybnosti nad úspešnosťou plánov tohto princa.

Súvisiace:
Saudská Arábia nie je tak bohatou, ako ste si mysleli
Zistite ako je Saudská Arábia závislá na peniazoch z ropy

William Jackson, ktorý má na starosti rozvíjajúce sa trhy v spoločnosti Capital Economics poznamenal: “V nadväznosti na IPO skupiny Aramco, vláda bude musieť preniesť svoje zostávajúce podiely v spoločnosti … do verejného investičného fondu, čo povedie k navýšeniu jej veľkosti. Inými slovami, na súvahách sa bude musieť vykonať presun, čo však nepovedie k prípadným novým aktívam.”

Pokiaľ ide o vytvorenie plánu transformácie spoločnosti Aramco do priemyselnej spoločnosti, poznamenal: “Naplnenie tohto faktu bude pravdepodobne ešte trvať veľmi dlho.”

Keďže ceny ropy v polovici roka prepadli, Saudská Arábia musela vykonať zníženie výdavkov. Podľa nových údajov od IHS, dokonca počas minulého roka musela vykonať zníženie svojich vojenských výdavkov.

Zdroj: Bloomberg, CCN

Facebook komentár