Napíšte do googla podnikateľské črty a menu častých hľadaní tohto výrazu vyhodí zoznam so „… Steva Jobsa“ alebo „… Billa Gatesa“ a radu iných.

Inšpirujú, ale tiež zastrašujú. Čo ak som sa nenarodil s Jobsovou kreativitou alebo Gatesovou železnou vôľou? Tu sú dobré správy pre nás zvyšných: Podnikatelia môžu byť vedení k úspechu ťažením kľúčových vlastnostiach. Experti z biznisu, lídrí sektora uvádzajú, že podnikatelia sa môžu rozvinúť v akejkoľvek časti života a z ktorejkoľvek sféry, vzídu zo všetkých typov osobností.

( Toto je ďalší článok NAŠHO NOVÉHO PROJEKTU S NÁZVOM MotivacnyWeb.sk, ktorý je zatiaľ pre Vás Prístupný Na Facebooku )

Na rozdiel od bežnej múdrosti, nemusíte byť typ A – ktorý je premotivovaný, hyperorganizovaný workoholik – alebo extrovert zriadiť úspešný podnik. „Typy A neprevezmú riziko byť podnikateľom,“ vraví Elana Fine, managing director university Maryland Dingmanovho centra pre podnikanie, pričom pridáva, že to isté platí pre „Áčkarov“ študentov. „Často sa podnikatelia stávajú z Cčkových študentov.“

Každopádne, najlepší podnikatelia zdieľajú spoločné črty a charakteristiky, z vytrvalosti schopnosti tolerovať riziko, ktoré sú kľúčové pre úspešné podnikanie. Analýza 23 výskumných štúdií publikovaných pod titulom „ Päť veľkých osobnostných dimenzií a podnikateľský status“  zistila že podnikatelia majú rozličné osobnostné črty ako korporátni manažéri, dosahujú ďaleko vyššie skóre v charakteristikách ako otvorenosť k novým nápadom (zvedavosť, inovácie) a svedomitosti (sebadisciplína, motivácia) a podstatne nižšie na neurotickosti , čo im pomáha lepšie zvládať stres.

Húževnatosť

Začať podnikať znamená megamaratón. Musíte žiť v neistote a roky prekonávať množstvo prekážok kým skončia. Podnikatelia ktorí sa dokážu ubrániť pred rečami, že iný má lepšiu šancu nájsť vhodný trh a prežiť nevyhnutné chyby.

„Húževnatosť je číslo 1“ vraví Mike Colwell, ktorá prevádzkuje Plains Angels, Iowa angel investičné fórum, a rozbeh pre Business Innovation Zone pre the Greater Des Moines Partnership. „Toľko veľa podnikov je konfrontované s opakovaným zlyhaním. Stáva sa to niekoľkokrát týždenne.“

Keď nastane zlyhanie, musíte začať všetko odznova. Jett McCandless bol partner v rýchlo rastúcej logistickej spoločnosti-  Ale rýchle expandovanie spustilo chyby, vrátane fakturačnej závady ktorá nechala podnik bez dostatočných peňažných zdrojov. Biznis musel byť predaný za zlomok jeho hodnoty.  McCandless nesúhlasil s podmienkami a bol vyhodený. Stratil služobný dom a auto a urazene odišiel bývať do priateľkinho bytu. „ Bolo to veľmi ťažké obdobie“ odpovedal. „Bol som blízko osobného bankrotu“.

Súvisiace: 15 Bohatých a Slávnych – Bývalých Bezdomovcov

Pokračoval v 25 pracovných pohovoroch a dostal ponuku na pozíciou s platom 200 000$ a viac. Ale McCandles uvažoval, Mal by som zobrať zobrať komfortnú, istú pracovnú pozíciu, alebo by som mohol vybudovať niečo lepšie? „Bál som sa, že zlyhanie by mohlo definovať môj zvyšok života a nemohol som dopustiť, aby sa to stalo.“ Hovorí.

Tak miesto toho, aby prijal jednu z tých dobrých ponúk, začal odznova, založením nového podniku, CarrierDirect, v Chicagu. Ochromený nedokončeným kontraktom z predošlej firmy, vytvoril celkovo nový priestor na logistickom poli. Namiesto párovania zasielateľov s dodávateľmi, sa preorientoval na konzultačnú činnosť, zaoberajúcu sa marketingom a predajom pre logistické podniky. Po rokoch CarrierDirect vzrástli výnosy na 35 mil. dolárov. „Som šťastný, že som nezobral ani jednu z ponúkaných prác“, hovorí teraz.

Vášeň

Je bežne považované, že úspešní podnikatelia sú poháňaní peniazmi. Ale väčšina z nich hovorí, že sú poháňaní vášňou pre ich produkt, či službu, príležitosťou riešiť problém a urobiť život jednoduchší, lepší, lacnejší. „Viem, väčšina podnikateľov verí, že dokážu zmeniť svet,“ vraví Jay Friedlander, profesor udržateľného podnikania ktorý robí s podnikateľmi na Atlantickej univerzite a Babsonskej univerzite. „Je tu vzrušenie a viera v čo robia, čo im pomáha sa dostať cez ťažké časy.“

Vášeň založená na vašej podnikateľskej špecifickej misii je vaša osobným pohonom podporovaný internými víťazstvami, ktoré vás dokážu udržať medzi dňami plnenia záväzkov. John Roulac je zanietený konopom , ktorý má priemyselné a potravinové využitie a dokáže rásť bez pesticídov, vytvára kľúčový zber pre udržateľné poľnohospodárstvo. S poslaním uskutočňujúcim nové trhy pre kanadských konopných farmárov, Rouland založil podnik, Nutia, v roku 1999 s konopným barom s jedlom. Ale rýchlo sa dostal do sporu s americkými úradními, ktorí spájajú konope , časť čeľade cannabis, s marihuanou.

Najskôr sa snažili nás zastrašiť, Roulac tvrdí. „Najskôr povedali, že naše produkty nemôžu opustiť sklad, a potom, že môžu. Bolo veľmi zložité ostať v biznise.! O dva roky neskôr právne oddelenie publikovalo pravidlá , ktoré  považovali konopné produkty rovnako ilegálne ako heroin. „Bolo to buď skončiť s podnikaním, alebo ísť do väzenia. Mohol to byť buď bankrot, alebo pokorenie vládou.“

Roulac mal k tomuto dňu viac než $100 000 investovaných v podnikaní. Veľa ľudí mu hovorilo, aby skončil. Napriek tomu, rozhodol sa pokračovať a zažaloval The Drug Enforcement Administration (úrad zaoberájúci sa drogovou činnosťou). S podporou priemyslu s prírodnými produktmi, najmä podnikom s mydlami Dr. Bronner´s. Tento spor vyhral o 2 roky neskôr. Roulac´s verí v silu jeho presvedčenia.

„ Verím, že som bol na strane pravdy a vládna garnitúra sa snažila zamedziť niečo prospešné pre túto krajinu.“ Vysvetľoval. „ Cítim sa na úrovni, kedy mojím osudom je pomôcť vytvoriť lepší potravinový systém.

Dnes Nutiva predáva rôzne organické produkty z konopných proteínových shakeov, až po panenský kokosový olej. Roulacova rada, keď  sa veci komplikujú znie: „Vŕtaj hlbšie!“

Súvisiace:  19 náročných úloh ktoré Ťa privedú k úspechu! 

Tolerancia neistotí

Táto klasická črta je definícia preberania rizika – schopnosti vystáť strach z neistoty a potenciálneho zlyhania. „to všetko skracuje schopnosť úspešne manažovať strach.“ Poznamenal Machael Sherrod.

Považuje schopnosť kontrolovať strach ako najdôležitejšiu črtu zo všetkých. „strach z pokorenia, strach z chýbajúcich výplat, ocitnúť sa mimo peňažných prostriedkov, bankrot a zoznam by mohol pokračovať ďalej.“

Jill Blashack Strahan pozná faktory strachu. Zakladateľka a CEO spoločnosti priameho predaja pre darčeky a polotovary s jednoduchou prípravou, Tastefully Simple, si pamätá telefonáty do banky kedy nesplácala záväzky za hypotéku. „tento strach, že by som mohla prísť o dom sa ma skoro zmocnili a začali ma ovládať.“ Povedala Blashack Strahan, ktorá tiež musela prekonať smrť jej brata, a potom jej muža krátko po tom. „ Noc po pohrebe môjho muža, som si pomyslel  ze by som to mal radšej vzdať, nájsť robotu a byť mamou“

Mentálne bojové pole, to je miesto, kde sa koná test podnikateľstva. Môžete ísť so strachom a skončiť, alebo tlačiť ho skrz. „Povedala som nie; táto myšlienka bude fungovať“, Blahack Strahan. “Máme silu kontrolovať naše myšlienky. Kedy konáme mentálne a naše skutky ich nasledujú.“. Urobila rozhodnutie potlačiť strach. Jej spoločnosť mala tržby v roku 2012 98mil. dolárov.

„ Podnikateľ zhodnotí situáciu a vie či má nejakú kontrolu nad výsledkom“ vraví Jonathan Alpert , psychoterapeut a autor knihy byť nebojácny: zmeň život za 28 dní.

Súvisiace:  8 vecí ktoré robia mimoriadne úspešní ľudia

Vízia

Jedno z definujúcich čŕt podnikania je schopnosť chytiť príležitosť a predstaviť si niečo, čo ostatní nevidia. Podnikatelia majú schopnosť, že identifikujú prehliadané miesta na trhu a položia ich popredia inovácií a rozvoja. Predstavia si iné svety a majú schopnosť túto víziu efektívne odprezentovať investorom, zákazníkom a personálu.

Veľa ľudí by sa uspokojilo s pár úspechmi, ale Eldad Matityahu videl za jeho dvoma prosperujúcimi mrazenými jogurtmi predajnými miestami. Čítal o priestore s optickými vláknami a rozhodol sa vstúpiť do technologického sektoru, ktorý sa rozprestiera v Silicon Valley. Predal svoje obchody s jogurtom a odišiel na miesto o ktorom nič nevedel. Prijal prácu v spoločnosti s optickými vláknami a hľadal jeho dieru na trhu.

Zákazníci mu hovorili, že sú nešťastní, že nedokážu mať prístup, kto bol na ich sieťach pripojení – kvôli bezpečnosti. „Uvedomil som si, že tu nie je žiadne riešenie na trhu, ktoré by toto riešilo.“ Matityahu povedal. „Začal som rozmýšľať, prečo je to tak.“

Produkt, ktorý Matityahu vytvoril dokázal aktivity na sieti jednoducho zviditeľniť a tiež ochrániť systém. Svojpomocne založil spoločnosť Net Optics, s 100 000 dolármi, ktoré mal z predaja jeho dvoch jogurtových obchodov a Harleya (a s malou pomocou rodiny). V októbri 2013 predal spoločnosť za 190 mil. dolárov.

„Podnikatelia často čelia kritikom, pretože  vidíme budúcnosť predtým než príde. Musíte byť pár krokov pred trhom.“

Súvisiace:  5 životných tajomstiev od starých ľudí 

Dôvera v samého seba

Toto je kľúčová črta. Musíte si byť šialene istý svojim produktom. Že váš produkt je niečo čo svet potrebuje a ktorý dokáže opak všetkým neprajníkom, ktorý vždy budú vysmievať čo väčšina zvyčajne schváli.

„Musíte mať veľa sebadôvery. Ochotný prevziať riziko, ale ostať konzervatívny“ povedal Jason Apfel, zakladateľ FragranceNet.com, internetová komerčná stránka pre produkty s kozmetikou. Apfel nevedel nič o kozmetike, keď štartoval jeho spoločnosť, ale veril, že dokáže vytvoriť solídnu stránku, ktorá dokáže predať podobné produkty. „ myslel som predávať tovar online na čo najkonkurentnejšej cene aká mohla byť.“ Povedal. Jeho spoločnosť predbehla konkurenciu a mala 145 mil. dolárové ročné tržby.

Súvisiace:  27 tipov k tomu, aby ste boli v hocičom úspešný

Flexibilita

Prežitie podniku závisí od adaptácie sa zmenám. Váš finálny produkt alebo služba pravdepodobne nebude po čase vyzerať tak ako na začiatku. Flexibilita, ktorá vám umožní odpovedať meniacim sa trhovými podmienkam je základom. „Musíte mať ochotu byť k sebe čestný a povedať „toto nefunguje!“. Musíte byť schopný sa otáčať!“ Povedal Colwell z Plans Angels. Mat Lauzon chcel digitalizovať proces dizajnovania šperkov. Získal 500 000 dolárov od Highland Capital Partners, a zaviedol platformu pre návrh šperkov pre retail v 2008. Ale o rok neskôr už zisk bol v nedohľadne.

„V teórií, to bol perfektný nápad, ale v praxi sme zistili, že sme jednoducho nedokázali zmeniť klenotníkovo sústredenie sa na predaj drahých šperkov prostredníctvom displeja.“

Zistil si od klenotníkov spätnú väzbu.“ Jeden vlastne povedal, že sme vybudovali niečo tak užasné, s tak veľkým potenciálom, že by sme mali naučiť ľudí využívať to priamo.“

Lauzon sa preto rozhodol urobiť to a s ďalšími kolami financovania, znovuzavedenia Bostnoskej spoločnosti Gemvara.com, predava šperky priamo zákazníkom. Nesmie prezradiť tržby, ale jeho zisk vzrástol na 51 mil. dolárov, vrátane ďalších miliónov z Highland Capital. Dokonca bol najatý manažmentom z jednej z najväčších maloobchodných spoločností predávajúcich šperky – Tiffany & Co.

Súvisiace:  3 skvelé vyjednávacie tipy, ktoré som sa naučil od Steva Jobsa

Rozbíjanie pravidiel

Podnikatelia existujú, aby vzdorovali konvenčnej múdrosti. Prieskum z minulého roka od Ross Levinea z University of California a Yona Rubinsteina z London School of Economics zistili, že podnikatelia v kombinácia „chytrosť“ a „agresivne, nelegálne a riskantné činnosti“ je charakteristický mix. Toto často ukazujú v mladých ako rebelstvo – napríklad fajčenie v mladosti. Tento opis rozhodne neplatí pre niektorých z najznámejších podnikateľov z uplynulých rokov.

V skutočnosti, len začať podnikať porušuje pravidlá, že len 13% Američanov je zapojených v podnikaní, podľa Babson College report. Robiť čo väčšina nerobí, je prirodzené pre podnikanie.

Máš tieto črty? Je len jeden spôsob ako to zistiť.

( AK by niekoho bavili preklady podobných článkov “Komunitného Motivačného projektu”, nech sa Nám prosím ozve na Facebook do správy )

Zdroj: Money.usnews

Facebook komentár