Vo svete, kde sa považuje za čudné, ak nie ste na Facebooku, naprostá sila a dominancia tejto sociálnej siete je nápadne jasná.

Avšak, zatiaľ čo Facebook sa teší exponenciálnemu rastu, odkedy bol vytvorený v roku 2004 a v súčasnosti sa môže pochváliť 1,23 miliardami užívateľmi, čím sa jeho značka nedávno dostala pod kritiku za stratu jeho tzv. “cool”-vosti.

Niektorí teenageri sa už na jej webe nudia, čím rechádzajú k novším prichádzajúcim konkurentom. Zrýchľujúci sa trend k cielenej online reklamy taktiež prispel k opusteniu mnohých užívateľov, ktorí sa cítili podráždení a využívaní.

Súvisiace: 10 spoločností, ktoré sa pokúsili kúpiť Facebook

Trend na trhu sociálnych médií

Gavin Hammar – generálny riaditeľ spoločnosti marketingovej spoločnosti v sociálnych médiách – Sendible poznamenal: “Facebook sa pre teenagerov stal ako ísť na párty so svojimi rodičmi.

“Mladí ľudia vyhladávajú súkromné sociálne siete, kde môžu kontaktovať svojich priateľov, bez toho, aby boli sledovaní ich rodičmi, čo bude mať aj naďalej vplyv na odchod tínedžerov z Facebooku.”

Analytici uviedli, že tento trend by sa v tomto roku mohol navýšiť, čo celkovo ohrozí narušenie obrej prevahy tejto sociálne siete, aj keď väčšina z nich uviedli, že bude ťažké si predstaviť svet, kde Facebook úplne stratí svoju vedúcu pozíciu.

Sanjeev Kumar z konzultačnej spoločnosti Delamore Consulting povedal: “Existuje reálne riziko presítenia hlavných sociálnych médií, ako vyplýva z poklesu celkového využitia sociálnych sietí, ako je Facebook a Twitter od priemerných ľudí, a to je dôvod, prečo by sa popredné spoločnosti, ako je Facebook mali treba zamerať na svoju budúcnosť, s cieľom zostať relevantní pre veľké masy.”

Na konci roka 2013 vedci z digitálneho poskytovateľa spotrebiteľských dát GlobalWebIndex poukázali, že počet amerických teenagerov aktívnych na Facebooku v treťom štvrťroku roka 2013 klesol na 56 percent z 76 percent v prvom štvrťroku. Firma definuje aktívných členov, ako počet užívateľov, ktorí v predchádzajúcom mesiaci použili, alebo vykonali aktivitu na akomkoľvek zariadení.

Vzostup aplikácií posielania správ

Podľa GlobalWebIndex sa namiesto toho títo nestranní teenageri obracajú k aplikáciám zasielania správ, ako WeChat, video-blogovacom webe Vine a miesta zdieľania fotografií ako Flickr, ktoré v poslednom období zaznamenali najväčšie nárasty v popularite.

Keď sme kontaktovali spoločnosť Facebook aby sa vyjadrila k jej nespornému strácaniu popularity u jej dospievajúcej užívateľskej základne odpovedal nasledovné.

Hovorca spoločnosti Facebooku poznamenal: “Celkové využitie dospievajúcich zostáva stabilné, a dospievajúci patria medzi najaktívnejších užívateľov Facebooku. Aj naďalej sa zameriavame na celkové zapojenie užívateľov, aj vrátane dospievajúcich.”

Súvisiace: WhatsApp dokonca rastie rýchlejšie ako Facebook, Gmail, Skype a Twitter

Dodali: “Dospievajúci zostali najaktívnejšími používateľmi Facebooku a je jasné, že používajú viac platforiem – ale Facebook je stále lídrom v rastúcej priestore.”

Napriek tomu, Hammar zo Sendible poukázal na to, že ak by tínedžeri opúšťali aj naďalej Facebook je tu riziko, že sa toto miesto u iných vekových skupín taktiež stane menej populárnym. To bol aj jeden z dôvodov prečo v roku 2012 Facebook kúpil aplikáciu zdieľania fotografií – Instagram a na začiatku tohto roka aplikáciu posielania správ WhatsApp a jeho pokusu o nákup aplikácie zasielanie správ Snapchat na konci minulého roka.

Hammar dodal, že taktiež videl rastúci fenomén únavy sociálnych sietí ako hlavné riziko pre Facebook, čo je trend ktorí niektorí analytici označilii ako všeobecnú únavu k sociálnym sieťam, čo pravdepodobne povedie k väčšiemu zameraniu na súkromie a kontakt medzi blízkymi skupinami priateľov.

“Vďaka zvýšenému počtu reklám zobrazoaných na hlavnej nástenke, je stále zložitejšie, aby užívatelia videli, čo je dôležité.”

Súvisiace: Facebook by mal do roku 2017 prísť o 80% jej užívateľov: štúdia

Dodal: “Facebook bude aj naďalej dominovať. Avšak čas, ktorí na ňom ľudia trávia by mal začať klesať. Trend sa presúva k mobilom a ľudia sa viac začínajú starať o to, s kým zdieľajú informácie a s kým chcú byť spojení.”

Jedna sieť nevyhovuje všetkým

Analytici uviedli, že tradičná predstava “jednej veľkej sociálnej siete pre všetkých”, ako je Facebook, kde budete mať všetky svoje nástroje sociálnych sietí sústredené v jednom mieste v súčasnosti vymiera.

Christian Ward, mediálny a marketingový editor pre firmu, ktorá  analýzuje životný štýl – Stylus poznamenal: “Generácie Y a Z nemajú žiadnu extra vernosť jednej značke a vždy využivali niekoľko platforiem. Všetko, čo chcú, je funkcia, ktorá bude riešiť ich problémy na priamo v súčasný okamih.”

Ward uviedol, že u veľkých sociálnych sietí tento rok budeme vidieť obavy týkajúce sa súkromia čo pravdepodobne bude aj naďalej problémom, spolu s obmedzením slobody prejavu.

Súvisiace: 5 alternatív pre tennagerov namiesto Facebooku

Dodal: “Generácia Y v tomto smere neustále posúva hranice a na sieťach ako Twitter a Facebooku je samozrejme aj obrovský problém so zneužívaním a šikanovaním … Je to moja nádej, že vo svete existujú chytré mozgy, ktorí sa v súčasnej dobe púšťajú do tejto výzvy, pretože to by aktuálne mohlo byť skutočným problémom pre veľkých hráčov.”

Facebook je stále tu

Väčšina analytikov došlo k záveru, že zatiaľ čo dominancia siete Facebook na poli sociálnych sietí sveta začína vyzerať menej stabilnou, nie je pravdepodobné, že sa jej pozícia na vrchole v dohľadnej dobe otriasla.

Jon Myers, výkonný riaditeľ pre EMEA v Marin Software povedal: “Pointa je, že Facebook by mohol aj v budúcnosti mať úspech, ale iba v prípade, že udrží jej užívatelia spokojných, rovnako ako aj inzerentov. Toto balansovanie je zložité, ale v súčanosti to má dobre rozložené.”

Rachel Wood, riaditľka pre stratégiu u spoločnosti Partners Andrews Aldridge uviedla: “Facebook by mal byť roku 2014 porazený, ale realisticky sa to asi nestane,” … “V tomto svete bude aj naďalej dominovať, a to aj vďaka nákupom iných konkurentov.”

Zdroj: Technewsdaily

Facebook komentár