Facebook nie je populárny len s ich 1,3 miliardami (a stále rastúcimi) užívateľmi.

Podľa knihy “The Facebook Effect” redaktor Fortune – David Kirkpatrick skvele popisuje v knihe o založení spoločnosti, a o tom, že Facebook bol vždy veľmi obľúbený u manažérov, ktorí malí hlad po fúzii alebo akvizícii.

Už štyri mesiace po tom čo bol Facebooku založený, začali investori a manažéri prosiť spoluzakladateľa a generálneho riaditeľa Facbooku Marka Zuckerberga, aby si vzal ich peniaze a predal firmu. Zuckerberg zamietol všetky ponuky, ale niektoré ponuky sa dostali oveľa bližšie, než sme si kedy predstavovali.

Tu sú všetky, ktoré boli blízko k predaju Facbooku:

1) Nemenovaný finančník ponúkol 10 miliónov $

TheFacebook.com neskôr ako Facebook bol predstavený vo februári 2004. Len o štyri mesiace neskôr, predtým než dostal akúkoľvek investíciu, 20-ročný Mark Zuckerberg dostal ponuku na 10 miliónov dolárov od nemenovaného finančníka z New Yorku.

Podľa Kirkpatrick, Zuckerberg nikdy nebral túto ponuku vážne.
 

2) Friendster

Jeden z prvých záujemcov o Facebook bol Friendster, povedal to jeho bývalý výkonný riaditeľ Jim Scheinman pre VentureBeat v roku 2007.

“Našiel som malú firmu z Harvardu, v ktorej sme sa dostali veľmi blízko k jej získaniu” povedal Scheinman. “Startup, o ktorom nikto nepočul v tej dobe, spoločnosť s názvom The Facebook.”

Dohoda bola závislá na zvýšeniu ďalšieho kolo financovania od Friendsteru. No Facebook sa stal rýchlo populárnym ešte pred tým, než k tomu došlo, a tak Friendster stratil svoju poslednú šancu nato aby ich získal.
 

3) Google

Spoluzakladateľ Google Larry Page

Zuckerberg a jeho spolubývajúci z Harvardu si prenajali dom v Palo Alto, v Kalifornii, v lete roku 2004.

Ani to nebolo dlho predtým, než sa „pár vedúcich ľudí z Google prišlo pozrieť, či by mohli nájsť spôsob, ako s ním pracovať alebo dokonca kúpiť TheFacebook,” uvádza Kirkpatrick v “The Facebook Effect”.

Stretnutie sa nedostalo nikam, ale táto vec sa opäť vynorila na jeseň roku 2007. Keď  najlepší Google predavač reklamy, Tim Armstrong, presvedčil predstavenstvo spoločnosti, aby ho nechali zrealizovať dohodu, v ktorej Google bude predávať medzinárodnú reklamu Facebooku.
“Rada takmer schválila rokovania o kúpe [Facebooku], ak to dávalo zmysel,” píše Kirkpatrick. Google sa nikdy nedohodol, ale jeho ponuka investovať do Facebooku 15 miliónov dolárov zmenila spoločnosť Marka Zuckerberga navždy.
 

4) Viacom

Počas jari roka 2005, Facebook (stále TheFacebook) povedal The Washington Post o investícii. Z ničoho nič Viacom ponúkol 75 000 000 dolárov na kúpu spoločnosti. Zuckerberg by zarobil hneď 35 000 000 dolárov, povedal Kirkpatrick.

Namiesto toho, potom prezident Facebooku Sean Parker využil túto ponuku aby zjednal lepšie podmienky z Postu, čo nakoniec aj tak viedlo k dohode s Accel Partners.

Viacom sa odmietol vzdať. Focus groups im hovorili, že diváci MTV trávia stále viac a viac času na webe. Na jeseň roku 2005, Zuckerberg odletel do New Yorku na stretnutie s generálnym riaditeľom Tomom Freston.

Freston vypichol všetky druhy spolupráce medzi MTV a Facebook. No Zuckerberg nemal záujem. “Nebolo to ďakovné stretnutie”, povedal zdroj Kirkpatrickovi.

Na začiatku roka 2006, šéf MTV Michael Vlk bol zastavený Facebookom posledný krát. Zuckerberg mu povedal, že si myslí, že spoločnosť má hodnotu 2 miliardy dolárov.

O niekoľko týždňov neskôr, Viacom poslal Facebook ponuku 1,5 miliardy dolárov – 800 miliónov dolárov by bolo vyplatených v hotovosti dopredu, zvyšok neskôr.

Facebook bol podľa “The Facebook Effect” takmer predaný, ale Facebook chcel vopred väčšiu platbu. Viacom CFO bol nervózny z toho, že musí zaplatiť toľko za spoločnosť s takými malými príjmami. Dohoda padla. Viacom sa nikdy nevrátil.
Bývalý generálny riaditeľ Viacom Tom Freston
 

5) MySpace

Chris DeWolfe, spoluzakladateľ a generálny riaditeľ MySpace, prednáša študentom počas prednášky v Seoule, Južná Kórea, Utorok, 15. Apríla, 2008

Na jar roku 2005, generálny riaditeľ MySpace Chris Dewolf navštívil Zuckerberga a jeho tím “aby predbežne zistil možnosti o kúpe TheFacebook,” hovorí Kirkpatrick. Zuckerberg, jeho prezident Sean Parker a poradca Matt Cohler sa stretli s Dewolfom, “ale len preto, lebo si mysleli, že to je zaujímavý človek, a boli zvedaví na MySpace.”

Keď sa rozprávali, Zuckerberg sa spýtal Dewolfa či by MySpace kúpil Facebook za 75 miliónov dolárov. Dewolf povedal nie. Keď sa znovu stretli neskôr toho istého roku, Zuckerberg zdvihol cenu na 750 miliónov dolárov a Dewolf zase povedal nie.
 

6) NewsCorp, nová materská spoločnosť MySpace

Predseda a generálny riaditeľ NewsCorp Rupert Murdoch

V januári 2006, digitálny šéf NewsCorp Ross Levinsohn, letel za Markom Zuckerbergom a jedným z jeho najlepších poradcov Mattom Cohlerom do Los Angeles. Levinsohn chcel kúpiť TheFacebook, ale bál sa, že Facebook si nemusí držať svoj ​​rast.

“To je ten rozdiel medzi spoločnosťou v Los Angeles a spoločnosťou v Silicon Valley,” povedal Zuckerberg v knihe “The Facebook Effect”, “my sme to vybudovali aby to vydržalo, a títo ľudia [v MySpace] nemajú tušenie.”
 

7) NBC

Kirkpatrick o tom neponúka veľa detailov, ale zrejme sa riaditelia NBC zastavili pozrieť na TheFacebook v roku 2005.


8) Yahoo

V lete roku 2006, sa Yahoo rozhodlo ponúknuť Facebooku 1 miliardu dolárov. Investori Facebook a mnoho z jeho vedúcich ho chceli predať, ale Facebook sa chystal spustiť News Feed a išlo to dobre, Zuckerberg teda zhodnotil, že kúpiť spoločnosť by stálo oveľa viac ako 1 miliardu dolárov.

Potom čo oznámil hrozné zisky za druhý kvartál, Yahoo znížila svoju ponuku na 850 miliónov dolárov. Facebook do 10 minút odmietol túto zníženú ponuku, píše sa v “The Facebook Effect”.

Na jeseň roku 2006, sa Yahoo vrátil do Facebooku a navrhol mu, že za neho zaplatí 1 miliardu dolárov alebo aj viac, ale potom, Facebook sprístupnil svoje stránky aj pre ľudí mimo vysokej školy a študentov stredných škôl.

Počet registrovaných užívateľov vzrástol z 20 000 na 50 000 za deň, hovorí Kirkpatrick. Dokonca túžia po výstupu z Venture Capital a investor Facebooku Jim Breyer súhlasil s tým, že dohoda sa skončí.

Jeden človek, ktorý s tým nesúhlasil, Facebook COO Owen Van Natta, nebol dlho v spoločnosťi.
 

9) AOL

Jonathan Miller, bývalý predseda a generálny riaditeľ AOL

V polovici roka 2006 sa generálny riaditeľ AOL Jonathan Miller rozhodol, že chce kúpiť Facebook. Dokonca presvedčil generálneho riaditeľa Time Inc Anneho Moora aby do tejto dohody išiel s ním ešte pred tým, než o tom povedal materskej spoločnosti AOL, Time Warner.

Jeho plán: AOL predá MapQuest a Tegic. Time Inc by predal IPC. A spoločne by ponúkli 1 miliardu dolárov.

Generálny riaditeľ Time Warner Jeff Bewkes však tento nápad zamietol. Kirkpatrick píše: “Povedal, že oni by mohli žiť bez týchto spoločností, a preto by mali ísť dopredu a predať ich, a potom by tieto peniaze pretočili cez materskú spoločnosť.”
 

10) Microsoft

(Na obrázku: Predseda a generálny riaditeľ Microsoftu Steve Ballmer)

“Prečo ťa nekúpime za 15 miliárd dolárov?” opýtal sa generálny riaditeľ spoločnosti Microsoft Marka Zuckerberga v roku 2007.

Aby udržali Facebook preč od Google, tak generálny riaditeľ spoločnosti Microsoft Steve Ballmer navrhol kúpiť firmu. Ballmer vedel, že Zuckerberg by sa nikdy nevzdal kontroly nad Facebookom, a tak prišiel s dohodu na základe akvizície Hoffmann-Laroche z Genentechu.

Kirkpatrick vysvetľuje: “Microsoft [by] získal malý podiel vo Facebooku za 15 miliárd dolárov. Potom by Microsoft mal možnosť, každých šesť mesiacov kúpiť ďalších 5% z Facebooku. Úplné prevzatia podniku by trvalo 5 až 7 rokov. “

Ku akvizícii nikdy nedošlo, ale Microsoft kúpil 1,6% z Facebooku za zhruba 250 miliónov dolárov. Táto dohoda, ktorá stanovila hodnotu Facebooku na 15 miliárd dolárov, sľubovala, že Facebook bude musieť dať Microsoftu oznámenie, ak bude niekedy vážne zvažovať ponuku na odkúpenie od Google.

Preložil: Ivan Ihnát

Zdroj: BubbleNews

Facebook komentár