Mnoho ľudí dopláca na to, že sa riadia iba rozumom. Chceli by dosiahnuť veľký sen, no sami sa držia späť tým, že sa boja riskovať. Nechcú narušiť status quo a preto chcú zostať v bezpečí.

Na to aby sa vymámili z vlastnej komfortnej zóny, sa ľudia naučili stanovovať si ciele. Domnievam sa, že proces stanovovania si cieľov je ako zaistenie si kontrolných bodov pozdĺž cesty k vytúženému cieľu.

( Toto je ďalší článok NAŠHO NOVÉHO PROJEKTU S NÁZVOM MotivacnyWeb.sk, ktorý je zatiaľ pre Vás Prístupný Na Facebooku )

Stanovenie a dosiahnutie malých cieľov môže slúžiť ako kontrola menších krokov, meranie pokroku a zároveň ukazuje životaschopnosť celkového stanoveného plánu.

Prístup k nastaveniu si cieľov, ako vytvorenie a upravenie si cesty podľa vlastných požiadaviek, zaznamená Váš úspech. Premýšľajte nad tým, akoby ste boli na naozaj dlhom výlete so svojimi priateľmi. Väčšinou začínate tým, že viete kam idete. No keďže je to dlhý výlet, je nevyhnutné robiť si počas cesty prestávky. Predtým než sa vydáte na túto odvážnu cestu, pravdepodobne sa v štvrtine cesty rozhodnete zastaviť na jedlo, potom v polovici cesty natankujete, v tri štvrtine cesty sa rozhodnete zastaviť a ponaťahovať sa a keďže ste už prešli ďalších 200 km, opäť dotankujete.

Dosahovanie menších, krátkodobejších cieľov je založené na úsilí dosahovania konečného cieľa.

Vytvorte si osobný plán pre úspešné dorazenie do požadovanej destinácie, tým, že si nastavíte ciele podľa časového dosiahnutia:  krátkodobé ciele (okamžité), strednodobé (stredne nevyhnutné) a dlhodobé (prehnané ciele).

Súvisiace: 5 dôvodov pre ktoré by sme mali vstávať skôr

1. Stanovte si dlhodobý cieľ

Začnite rozvíjaním dlhodobého cieľu, ktorého dosiahnutie Vám bude trvať roky.  Tento dlhodobý cieľ si stanovte ako prvý, pretože ten ovplyvní Vaše strednodobé a krátkodobé ciele.

Dlhodobý cieľ by mal byť veľký. Niektoré dlhodobé ciele sú viacej špecifické ako ostatné.  Špecifický cieľ jedného človeka môže byť  napr.  stať sa generálnym riaditeľom spoločnosti Google.  Cieľom inej osoby môže byť zase „produkcia národnej televíznej show.” A úplne nepresným cieľom by mohlo byť “pracovať v módnom priemysle.”

Je to v poriadku ak si necháte priestor pre vlastnú interpretáciu.

Buďte pri stanovovaní si vlastných cieľov čo najkonkrétnejší. Akonáhle si stanovíte dlhodobý cieľ, môžete začať pracovať na „zastávkach“ pozdĺž vašej cesty.

( Toto je ďalší článok NAŠHO NOVÉHO PROJEKTU S NÁZVOM MotivacnyWeb.sk, ktorý je zatiaľ pre Vás Prístupný Na Facebooku )

2. Stanovte si krátkodobé ciele

Rada si stanovujem krátkodobé ciele, sú malé a priraďujem si k nim termín, ktorý je veľmi blízky. Odporúčam Vám nastaviť si na tieto ciele činnosti, ktoré môžu byť vykonané do týždňa.

Spýtajte sa samých seba: „čo musím stihnúť urobiť tento týždeň, čo ma podporí a posunie na mojej ceste? Čo malé môžem spraviť tento týždeň, čo by ma posunulo bližšie k môjmu cieľu?

Napr. pre cieľ stať sa spisovateľom, je krátkodobým cieľom možnosť napísať šesť stránok rukopisu, alebo sa zúčastniť týždenného kurzu. Môžete začať aj tým, že začnete čítať knihy z oblasti, v ktorej by ste radi začali. Buďte realistický. Pre dosiahnutie okamžitých cieľov by sa malo postupovať v malých krôčikoch, ako keď sa dieťa učí chodiť: Prispievajú k Vášmu celkovému rozvoju, rastu a nastavia Vás na dokončenie krátkodobých cieľov.

Súvisiace: 11 vecí, ktoré priťahujú úspech

3. Stanovte si strednodobé ciele

Strednodobé ciele sú širšieho rozsahu, ako krátkodobé ciele. Časový rámec pre ich dosiahnutie je mesiac alebo aj rok.
Strednodobý cieľ možno využiť na vyučenie sa v obore alebo na akýsi vzdelávací program. Ak je pre Vaše dosiahnutie cieľa žiaduce sťahovanie, ďalšie vzdelanie alebo ukončenie zamestnania, určite si  časový plán pre prijatie jedného z týchto medzistupňov (strednodobého cieľa).

Dosahovanie strednodobých cieľov Vám môže pomôcť poháňať Vás vpred na vašej ceste. Ich dosahovanie by Vás malo tlačiť mimo Vašu zónu pohodlia, viac ako dosahovanie krátkodobých cieľov, čo je super. Práve cez nepohodlie ľudia rastú a stávajú sa tým, čím naozaj chcú.

Preložila: Miroslava Dugová

( AK by niekoho bavili preklady podobných článkov “Komunitného Motivačného projektu”, nech sa Nám prosím ozve na Facebook do správy )

Zdroj: HumanResources

Facebook komentár