Koľko by ste platiť za kura?

Paul Bradshaw, chovateľ na Floride z Farms Greenfire predáva kurčatá za 2 500 amerických dolárov … za jedno kurča. A 4 999 dolárov za pár mladých. Bradshaw uvádza, že sa jedná o vzácne plemeno indonézskeho druhu „Ayam Cemani“ a je “mojim najžiadanejším operencom.”

Pravdepodobne neexistuje tradičný trh pre tento druh vtáka. Je to jeho prvý americký chovateľ a neočakáva, že by mohol mať jeho mláďatá, až do začiatku roka 2014.

Spýtali sme sa preto Dana Cowina, editora stránky Food & Wine prečo toto kurča toľko stojí.

Uviedol: “Aby sme to upravili na pravú mieru, jedná sa o čierne kura,” … “Takže je veľmi elegantné. Jeho perie je čierne. Jeho orgány sú čierne. Jeho mäso je čierne. Takže sa jedná o veľmi zvláštne a vzácne plemeno kuraťa.”

Toto kura je pomenovaná po obci (Cemani) v Jáve. Čierne sfarbenie je výsledkom genetického znaku známom ako “fibromelanosis” a je taktiež charakteristické pre čínske „Silkies“ – vysoko cenené čierne kura v celej Číne.

Zberatelia veľmi prahnú po tomto vtákovi, pretože je krásne, exotické a je ťažké ho dostať. Greenfire Farms uviedla, že bola schopná legálne importovať druh „Ayam Cemani“ cez existujúci zákaz vývozu z USDA o dovoze živých kurčiat z Indonézie. Ich internetové stránky uvádzajú, že tieto “priateľské” kurčatá sú známe v Ázii “pre ich mystickú silu z ich čierneho mäsa.” Je tradične používané, ako súčasť rôznych rituálov. Takže aj keď sú v Indonézii relatívne lacné, na túto pochúťku v USA nemáte šancu, kým Cemani nebudú široko dostupné.

Bradshaw očakáva, že nakoniec počet kurčiat Cemani bude narastať a jeho cena bude klesať. Potom by tento vták mohol byť predávaný na trhoch špeciálneho mäsa

Cowin poznamenal, že môžete zbierať veľké a krémové vajcia a taktiež ich aj jesť. Ale on si myslí, že súčasná cena môže spôsobiť, že niektoré kupujúci si dobre rozmyslia, či vykonajú porážka tohto vtáka.

Pri porovnávaní záujmu: Cowin uvádza, že 15. mláďat lepších kurčiat môžete zohnať za zhruba 85 dolárov. A ďalšie špeciálne plemená, ako „Chocolate Wyandotte“ sa predávajú za 149 dolárov (tucet). Takže druh „Ayam Cemani“ rozhodne vyniká.

Cowin a jeho skupina narazili na kura za 2 500 amerických dolárov, kde mu venovali ich najnovšie vydanie Food & Wine – v septembrovom čísle venovanom kurčatám.

“Je skoro trápne hovoriť o tom, že sa jedná o moment tohto kuraťa”, ale, Cowin poznamenal, že je to tak. Časopis ďalej ukazuje najneuveriteľnejšie šťavnaté, chrumkavé a voňavé veci, ktoré kuchári robia s kuracím mäsom po celej krajine.

Aby bolo jasné – za súčasným dôvodom oživenia na trhu kurčiat sú financie.

Cowin dodáva: “Faktom je, že ceny obilia klesli, čo znamená, že kŕmenie kurčiat je menej nákladné, takže je kúpa kurčiat v dnešnej dobe lacnejšia” … A hovädzie a bravčové mäso sú stále drahšie!”

Zdroj: BBC

Facebook komentár