Snap_za_stvrtrok_prisla_az_o_2_2_miliardy_dolarov_2017

Snap, ktorá je materskou spoločnosťou aplikácie Snapchat, dnes zverejnila svoje čísla predajov a ukázala objem svojej ohromujúcej straty, ktorá nastala po marcovej primárnej (verejnej) ponuke akcií (IPO).

Spoločnosť za štvrťrok vykázala čistú stratu vo výške 2,2 miliardy dolárov, z veľkej časti (2 miliárd dolárov) pre náklady na odškodnenia spojené s obchodovaním na burze. Aj bez týchto jednorazových nákladov, sa však strata spoločnosti Snap oproti rovnakému obdobiu pred rokom zdvojnásobila.

Snap za štvrťrok do marca vykázala príjmy vo výške 149,6 miliónov dolárov, čo bolo hlboko pod odhadmi Wall Streetu. Jej čísla užívateľov boli taktiež zverejnené. Snap v tomto štvrťroku, do marca dosiahla 166 miliónov aktívnych denných používateľov, čo je len o 8 miliónov viac, ako v predchádzajúcom štvrťroku.

Súvisiace: Vysoká škola na firme Snap zarobila milióny

Jej akcie po výsledkoch, mimo hlavných obchodovacích hodín poklesli o viac ako 20%, čím takmer vymazali všetky zisky od svojej IPO.

Odkedy mladá spoločnosť Snap podala žiadosť o IPO, bolo vidno obavy z rastúcich strát, rozsiahleho ocenenia a nedostatku hlasovacích práv pre akcionárov.

Ale počas oznámenia výsledkov, investori sledovali ten najdôležitejší indikátor pre internetové spoločnosti – spomalenie rastu užívateľov.

Ralph Schackart, ktorý je analytikom spoločnosti William Blair, v poznámke pre klientov počas tohto mesiaca poznamenal: “Najhlavnejšou otázku od spoločnosti Snap bude rozsah rastu svojej užívateľskej základne a v akých objemoch sa dá očakávať do budúcna.”

Snapchat v posledných troch mesiacoch minulého roka pridala iba päť miliónov denných aktívnych používateľov, čo je najmenej, keďže v každom z predchádzajúcich štyroch štvrťrokoch sa ich počet navyšoval minimálne o 10 miliónov. Toto spomalenie prišlo v období, kedy spoločnosť vlastnená Facebookom – Instagram začala napodobňovať funkcie Snapchatu.

V podaní o IPO, spoločnosť Snap opakovane oznámila, že jej užívateľské čísla a zapojenie “môže byť nepravidelné a nepredvídateľné.”

Silná konkurencia spoločnosti Facebook sa pre Snapchat len navyšuje. Facebook v súčasnosti predstavil podobné funkcie fotoaparátu (ako Snapchat) v jej hlavných aplikáciach – Messenger, WhatsApp a Instagram.

Zdá sa, že toto napodobovanie sa Facebooku vypláca. Instagram v priebehu minulého mesiaca zverejnil, že zaznamenali viac ako 200 miliónov denných aktívnych užívateľov pre Instagram Stories (taktiež ponúkal Snapchat), čo predstavuje väčší rozsah, ako celkový počet denných používateľov pre Snapchat.

Generálny riaditeľ (CEO) spoločnosti Facebook – Mark Zuckerberg, počas májového zverejnenia výsledkov bez toho, že by menoval Snapchat uviedol: “Myslím, že sme sa spočiatku okolo trendov funkcií fotoaparátov mierne oneskorili, keďže ich zdieľanie funguje naozaj dobre,” … “Ale ja si myslím, že v tomto bode, sme celkom v popredí, najmä pokiaľ ide o technológie ktoré budujeme.”

Práve počas tohto týždňa spoločnosť Snap poskytla užívateľom možnosť, aby ich správy vedeli byť viditeľné neobmedzene dlhý čas, keďže predtým sa po 10 sekundách stratili.

Snap taktiež nedávno predstavila novú samoobslužnú reklamnú platformu pre značky, v snahe navýšenia predajov v oblasti reklamnej činnosti, čím sa snaží zarábať viac peňazí za užívateľov, ktorými už disponuje.

Súvisiace: Úžasný život najmladšieho miliardára na svete – Evan Spiegel (Snapchat)

Svojimi prvými hospodárskymi výsledkami tak Snapchat poukázala na svoje riziká, ktoré boli rovnakým utrpením, ako u jej ďalších konkurentov z oblasti sociálnych médií.

Facebook a Twitter čelili okolo svojej primárnej ponuky akcií veľkej pozornosti a po prvom ohlásení výsledkov taktiež čelili prepadom. Akcie spoločnosti Facebook boli ťahané nadol, z dôvodu pochybností investorov, ohľadom svojej schopnosti zarábať peniaze z mobilných zariadení. Twitter bol zasiahnutý obavami okolo spomalenia rastu užívateľa (znie Vám to povedome?).

Facebooku sa to nakoniec podarilo zvrátiť; Twitter však stále s týmto problémom na Wall Street stále bojuje.

( AK by niekoho bavili preklady podobných “finančných článkov” pre komunitný projekt, nech sa Nám ozve na Facebook do správy )

Zdroj: WashingtonPost, Reuters

Facebook komentár