Mark Carney čelí náročnej úlohe, ako nový guvernér Centrálnej Banky Anglicka, ale za to všetko sa na oplátku aktuálne stane najbohatším, spomedzi množstva všetkých veľkých centrálneho bankárov.

Očakávania sú vysoké, ako tento (veľa) chválený bývalý guvernér Centrálnej Banky Kanady bude môcť v britskej ekonomike používať mágiu. V čase hlbokých úsporných opatrení, musí vyvážiť – potrebu kontrolovať infláciu s požiadavkou na podporu poskytovania úverov domácnostiam a podnikom.

Keď sa v pondelok začalo jeho päťročné funkčné obdobie – po Mervyn-ovi King-ovi, ktorý odišiel do dôchodku – Carney sa bude musieť starať s oveľa väčším zoznamom tejto inštitúcie, než jeho predchodca.

Nielen, že bude musieť hodnotiť nastavenie úrokových sadzieb Centrálnej Banky Anglicka a správu nákupu aktív – tzv kvantitatívneho uvoľňovania – bude taktiež dávať pozor na nedávno prijatú zodpovednosť za reguláciu bánk a britského finančného systému.

Zamestnávanie “ideálneho kandidát” – podľa slov britského ministra financií Georgeho Osborna – má však svoju cenu.

Carneyho celkový balík je vo výške zhruba 1,3 milióna amerických dolárov, vrátane platu, príspevkov a nákladov na bývanie.

Týmto prekonal v Harvard vzdelaného ekonóma a bývalého bankára banky Goldman Sachs v najlepšie platenom centrálnom bankárovi – pred vedúceho predstaviteľa autority finančných trhov Hong Kongu – Normana Chana, kto za rok 2012 dostal 1,2 milióna amerických dolárov.

Carney bol nútený brániť svoju dohodu o plate na začiatku tohto roka, kedy svedčil pred britskými zákonodarcami. Snáď nie je prekvapujúce, že predseda Federálneho rezervného systému Ben Bernanke v minulom roku dostal plat necelých 200 000 dolárov.

“Idem z jedného z najlacnejších hlavných miest na svete – Ottawy – k jednému z najdrahších metropol na svete,” poznamenal Carney vo februári tohto roka.

Kým centrálne banky sa líšia v tom, ako ohodnotiť odmeňovanie vedúcich pracovníkov, Carney je hlava a ramená nad prezidentom Európskej centrálnej banky – Mariom Draghim, ktorý musí žonglovať s potrebami pre riadenie menových politík pre 17. rôznych ekonomík Eurozóny.

Draghi v minulom roku získal plat zhruba 488 000 amerických dolárov, ale taktiež na pobyt môže využívať oficiálnu rezidenciu ECB.

Po Carneyho prvej priečke, nasleduje najbližší súper mimo Ázie a je ním Thomas Jordan, vedúci predstaviteľ Švajčiarskej Centrálnej banky, ktorý v minulom roku dostal zhruba 1,17 miliónov amerických dolárov, vrátane príspevkov na dôchodkové poistenie.

Centrálna Banka Anglicka bude mať svoje prvé stretnutie menovej politiky pod vedením Carneyho vo štvrtok. Niektorí analytici očakávajú, že bude vyčkávať pred tým, ako nastane čas, ktorý by mohol byť najväčšou zmenou v banke, so zavedením štýlu vedenia o úrokových sadzbách podľa FEDu.

“Očakávame, že BoE (Centrálna Banka Anglicka) prijme nastavenie úrokových sadzieb v štýlu FEDu až v auguste, kedy BoE musí zabezpečiť posúdenie opodstatnenosti aktuálnej politiky,” uviedol šéf banky Berenberg a britský ekonóm Rob Wood.

Zdroj: ExecutivePay.info

Facebook komentár