Ľudia sa nestávajú bohatými náhodou, takto sa nimi stávajú.

Ako finančný poradca som občas pocítil závisť voči niektorým svojim klientom. Nie kvôli ich bohatstvu, ale pretože títo klienti boli disciplinovaní a tak odhodlaní robiť správne veci, že im to umožnilo  hromadiť si svoje bohatstvo, a v mnohých prípadoch odísť do predčasného dôchodku. Navzdory mojim  odborným znalostiam, ja, rovnako ako veľa ďalších ľudí sa snažím vyhýbať nesprávnym veciam, ktoré robia ľudí bohatými, nieto ešte odchodu do dôchodku, čo je len ilúzia.

Finančne zodpovední a úspešní ľudia nebudujú  bohatstvo v závislosti na náhode alebo cez noc. Stať sa bohatým predurčuje vážna vôľa a dlhodobá vízia. Musíte byť schopní udržať  váš zrak na cene finančnej slobody, byť ochotný obetovať svoju prítomnosť kvôli vašej budúcnosti a rozvíjať vaše dobré návyky, aby ste zvítazili. Tu je 10 návykov, ktoré môžete začať uvádzať do praxe práve teraz:

Súvisiace: 10 vzorcov myslenia bohatých ľudí

Začať skoro

Ako hovorí staré príslovie: Ranné vtáča ďalej doskáče … alebo, v tomto prípade, sa dostáva do dôchodku vo veľkom štýle. Čím skôr si dáte svoje peniaze do práce, tým viac času budú mať na svoj rast. Dostávať výplatnú pásku, nech už ste samostatne zárobkovo činné osoby, alebo pracujete pre spoločnosť znamená príležitosť prispieť k dôchodkovému kontu, ktorej by ste sa mali chopiť okamžite. Ak ste štastlivec, že ste sa dostali k práci s firmou, ktorá ponúka zodpovedajúci príspevok k dôchodkovým plánom, vaša priorita by mala byť zapísať sa v pláne, akonáhle máte nárok. Pretože to môže byť rozdiel medzi predčasným odchodom do dôchodku a žiadnym dôchodkom.

Premýšľajte o tom: Ak by ste investovali  10 000 dolárov  a nechali ich rásť po dobu 40 rokov, za predpokladu, že priemerný výnos za rok bude 8%, mali by ste skončiť s viac než 217 000 dolármi. Ale ak ste čakali 10 rokov, a investovali 20 000 dolárov – dvakrát toľko – skončili by ste s len cez $ 200 000 dolármi.

Nech už je vaša situácia akákoľvek, uloženie a investovanie peňazí dnes je lepšie, než čakať na zajtrajšok. Začnite hneď.

Automatizovať

Môžete byť sám sebe najhorší nepriateľ, pokiaľ ide o finančný úspech. Je to až príliš jednoduché odkladať a zanedbávať to, čo je potrebné urobiť, a medzitým, podľahnúť pokušeniu a utrácať viac, ako by ste mali. Je to ideálny recept ako sa nestať bohatým.

Najlepší spôsob, ako chrániť seba pred sebou samým, je automatizovať svoje úspory. To znamená, nastavenie opakovaných prevodov na dennej báze zo svojho bežného účtu na sporiaci a investičné účty (alebo nastavenie automatického odvodu z vašej výplaty k  sponzorovanému dôchodkovému plánu u zamestnávateľa). Týmto spôsobom môžete vynútiť, aby sa zabránilo zlým peňažným návykom a zachrániť, čo by ste pravdepodobne inak minuli. Ak ste tak ešte neurobili, hneď teraz si vyčlente  15 minút na svoj kalendár. Nie neskôr, ale  teraz. Sama vaša bohatá budúcnosť sa vám neskôr poďakuje.

Súvisiace: 6 nesprávnych domnienok, ktoré Vám bránia stať sa bohatým a ďalších 5, ktoré Vám k tomu pomôžu

Maximalizujte vklady

Pokiaľ ide o dôchodkové príspevky k účtu, pravdepodobne vám bolo povedané začať v malom, a potom sa pokúsiť o zvýšenie množstva najmenej 1% každý rok, kým nedosiahnete maximum. Ak ste odkladali veci na neskôr, potom áno, aj malé začínajúce vklady sú lepšie ako žiadne. Avšak, problém je v tom, že malé úsilie vedie k malým výsledkom. Ak chcete byť bohatí, musíte ukladať  podľa toho ako vážne to myslíte. A to znamená, že prispievať k maximálnej povolenej sume od samého počiatku (a prinajmenšom rovnako ako váš zamestnávateľ bude zodpovedať  odpočítaniu dôchodkového príspevku  z vašej výplaty.)

To platí najmä, ak začínate šetriť neskôr v živote a je potrebné dobehnúť zameškané. Možno sa obávate, že dosiahnutie maxima vašich vkladov, vysaje príjem peňazí príliš vysoko, ale je ľahšie sa dostať do zvyku míňať menej, ak nemáte, než ďalšie míňanie peňazí v prvom rade. Býva to čoraz náročnejšie viac a viac osekávať svoj rozpočet, rok čo rok prispôsobovať  na zvýšenie príjmov.

Nikdy nenoste zostatky kreditnej karty

Obnovujúci sa dlh, s vysokými úrokmi je  jedným z najväčších hrozieb pre vašu finančnú slobodu. Môže vás to vážne stiahnuť dole, stojí vás to tisíce zbytočných poplatkov a úrokových sadzieb – a zabránuje ukladaniu. Ak ste niekedy chceli byť bohatí, musíte prekopať zlé zvyky nosenia zostatkov kreditnej karty, spolu s postojom minimálnej platby.

Namiesto toho sa musíte naučiť, ako používať úver múdro, skôr než ako príťažba, zaviazať sa vyplácať svoje zostatky v plnej výške každý mesiac. Inteligentní držitelia kreditných kariet poznajú a praktizujú triky pre maximalizáciu odmeny, body, zľavy a mesačné výnosy z hotovosti, bez toho, aby im to prerástlo cez hlavu. Samozrejme, že život rámci svojich prostriedkov je kľúčom k vášmu úspechu.

Súvisiace: 9 každodenných vecí, ktoré robia bohatí ľudia inak

Žiť ako chudobní

Už ste niekedy stretli niekoho, kto je nenáročný a skromný a potom ste boli prekvapení, lebo neskôr ste sa dozvedeli, že dotyčný je v poriadnom balíku? Mal som staršieho klienta, ktorý sa zasekol v roku 1983: nosil škaredé hnedé obleky a bežecké topánky, riadil ubité modré Volvo kombi a žil v jednom skromnom dome, ktorý kúpil pred 40 rokmi. Ukázalo sa, tento muž bol mimoriadne úspešný podnikateľ a multimilionár – a ešte bohatší, práve kvôli jeho skromným návykom.

Milionári sú všade okolo nás, a mnohí z nich sú tí o ktorých by ste to s veľkou pravdepodobnosťou vôbec nepovedali. Je to preto, že elegantne žijú pod ich prostriedky a šetria svoje peniaze, než ich predvádzajú. Samozrejme je ľahké žiť pod svoje prostriedky, keď máte milióny, ale aj keď máte oveľa menej, dostať sa do zvyku minimálneho míňania, vám neskôr pomôže mať oveľa viac. Trik je prijatie nastavenia “menej je viac” a držať s ním, aj keď vaše príjmy a čisté zvýšenie hodnoty je v budúcnosti.

Odolať pokušeniu

Pokušenie žiť  veľkolepo a nad pomery je všade okolo nás: TV, časopisy, priatelia, rodina, kolegovia, “. Je takmer nemožné, aby sme sa vyhli tlaku utrácať, utrácať a míňať ešte viac. Problém je v tom, že prekročenie výdavkov často vedie k hromadeniu dlhov  a dlhodobým finančným neistotám.

Je potrebné vynútiť si, aby sa zabránilo negatívnym finančným vplyvom čo najviac. To znamená, že bude absťák: Vyhnite sa promenádam, odhláste sa zo všetkých maloobchodných e-mailov, bez zaregistrovania sa u nových a hovorte “nie” na pozvánky, ktoré poznáte, že vás budú niečo stáť.

Potom, nahradiť tieto pokušenia  vecami, ktoré vás motivujú.

Súvisiace: Pohľad milionárov na peniaze je odlišný od toho nášho

Byť orientovaný na cieľ

Ciele nás inšpirujú, motivujú  a dávajú nám zmysel. Mnohí z nás majú spoločné ciele, ako je napríklad odpustenie dlhov, kúpa domu a odchod do dôchodku v určitom veku. Možno, že máte iný cieľ ako napríklad začatie vlastného podnikania alebo kúpu druhého domu. Bohužiaľ, ciele sa ľahko ocitnú v tieni každodenných stresov života, a až príliš často zostávajú zabudnuté a zanedbané. Ak ciele sú len letmé myšlienky vo vašej mysli, strácajú svoj význam a vplyv na vaše správanie. Ústi to k zlým finančným návykom, a váš sen o zbohatnutí zostáva len snom.

Ak chcete sen premeniť na skutočnosť, sústreďte sa na svoje ciele, trávte čas premýšľaním o nich, o ich priorite a ak je to možné, priraďte ukladanie cieľovej sumy na každý z nich. Potom by ste si mali zobrazovať vaše ciele v miestach, kde môžete byť upozornení na pravidelnej báze, ktorá vás udrží zodpovedať a pomôže vám zostať na správnej trati.

Vzdelávajte sa

Úspešní investori si vyčlenia čas na štúdium kľúčových  finančných pojmov, naučia sa čo robiť a čo nie a držia krok so súčasnými trendmi. Využívajú príležitosti na posilnenie a rozšírenie ich porozumenia a vystavujú finančné informácie na dennej báze. Vezmite od nich hodenú rukavicu a prihláste sa do The Wall Street Journal, pozerajte sa na CNBC, čítajte Fortune TIME, namiesto časopisu o klebetách a nasledujte  finančných odborníkov na Twitteri. Staňte sa oddaními študentami peňazí, a môžete zvládnuť vedu zbohatnutia.

Dávajte pozor, aby ste si na seba nenaložili príliš, a nasledujte rady len z dôveryhodných zdrojov, takže sa následne nestanete obeťou pokrokovej paralýzy alebo nevhodnej a potenciálne nebezpečnej investície.

Diverzifikovať svoje portfólio

Úspešní investori tiež vedia, nedať všetky svoje peniaze (vajcia) do jedného košíka, alebo dvoch košov, keď na to príde. Šíria svoje bohatstvo v celej rade investícií, z akcií, podielových fondov, ETF a dlhopisov, realitné, zberateľské predmety a start-upy. Diverzifikované portfólio znamená, že môžete potenciálne využiť viac zdrojov rastu a chrániť sa pred finančným krachom, ak sa  jedna z vašich investícií zrúti.

Jednoduchý spôsob, ako dosiahnuť diverzifikáciu je investovať do aktív prideľovania fondu, ako je napríklad cieľový fond alebo fond “životná stratégia”, ktorý je založený na vašej tolerancii rizík. A ak nemáte prostriedky na kúpu nehnuteľnosti priamo, môžete si  prezrieť investovanie do nehnuteľností, podielové fondy, ETF, alebo investičné fondy (REIT), ktoré  dokonca v niektorých prípadoch ponúkajú stály príjem. Prečítajte si viac o crowdfundingu, ktorý momentálne dáva priemernému investorovi schopnosť podporovať spustenie spoločností. Ale dajte si pozor, aby ste nesústredili svoje peniaze príliš oddane len v jednej investícii.

Súvisiace: Denné návyky bohatých ľudí

Míňať peniaze na zarobenie penazí

Je pravda, že treba zaplatiť určitú cenu za bohatstvo, ale ak ste Warren Buffett, nie je to hazard – a strata – na burze vychystávanie. Impulzivita, naivita a emócie, najmä chamtivosť a strach, môžu veľmi vážne brániť vašim šanciam stať sa bohatým ak ich necháte bez limitov. Najlepší spôsob ako chrániť seba a získať krok popredu na vašich finančných cieľoch je najprv investovať do tímu finančných profesionálov. To znamená,  najatie kvalifikovaného a skúseného finančného poradcu, účtovníka a v zložitých prípadoch, kombinujúceho plánovača. Áno, práca s profesionálmi vás bude niešo stáť, a stále môžete urobiť nejakú vlastnú investíciu, ale objektivita, odbornosť, osobné poradenstvo a priebežné monitorovanie môže tiež stáť za to (a uľahčí vám obrovské záťaže, prísť na to všetko na vlastnú päsť ).

Uistite sa, že ste mali pohovor s niekoľkými kandidátmi, takže si môžete prejsť klady, ktorým dôverujete, s ktorými ste sa cítili komfortne a ktorých prístup je dobrou voľbou pre vašu situáciu. A aj keď budete pracovať s poradcom, uistite sa, že ste stále oboznámený so všetkým dôležitým a ste si vedomý, kde vaše peniaze idú – a prečo.

Preložil: Jaroslav Marinčák

Súvisiace: Ako sa stať bohatým: Je to jednoduchšie než väčšina expertov tvrdí

Zdroj: Wall Street Journal, Thefeelgoodlifestyle

Facebook komentár