Virtuálna mena Bitcoin dnes dostal dobrú správu, ako jeden z jej najvýznamnejších operátorov na svete obnovuje obchodovanie po zásahu zo strany Čínskej ľudovej banky (PBoC) v decembri minulého roka.

BTC China je najdlhšia fungujúca platforme v Číne preo bchodovanie meny Bitcoin a donedávna bola najväčším svetovým operátorom meny Bitcoin (podľa Bitcoinity.org). V decembri sa spoločnosť rozhodla prestať prijímať obchody denominované v čínskych jüanoch, v dôsledku tlaku na tretie strany platobných spoločností od centrálnej banky tejto krajiny.

Avšak, Bobby Lee, generálny riaditeľ spoločnosti BTC China telefonicky poznamenal, že toto rozhodnutie bolo predstavené práve včas, počas čínskych novoročných sviatkov.

Ďalej uviedol: “Všetko je úplne v poriadku,” … “V podstate to vláda nikdy nezakázala.”

( Súvisiace: Cena meny Bitcoin aktuálne prepadla o 50%, po správach z Číny )

Čínska centrálna banka nariadila tretím stranám platobných spoločností, ktoré poskytujú zúčtovacie služby pre systém meny Bitcoin, aby ukončili poskytovanie transakcií, obchodovania a ďalších služieb” vzťahujúce sa k tejto virtuálnej mene. Platformám bolo povedané, aby ukončili pracovné vzťahy s virtuálnymi zmenárňami pred koncom januára roka 2014.

BTC China v tomto medziobdobí poskytovala tzv. “voucher systém”, ktorý umožnil užívateľom, aby si zamenili virtuálnu menu späť za peniaze – čínske juany. Avšak Lee sa vrátil k rozhodnutiu Centrálnej Banky (PBoC) a zistil, že varovanie bolo len pre banky a poskytovateľov platobných procesorov.

BTC China v súčasnosti prijíma vklady v čínskych juanoch prostredníctvom svojho firemného bankového účtu, ale stále ešte pracuje s platobnými procesormi tretích strán. Lee poznamenal, že toto prímanie vkladov znamená, že obchody sú tak trochu “nepohodlené” a trvajú trocha dlhšie.

(Súvisiace: 1. verejná vysoká škola na svete začala prijímať školné v mene Bitcoin )

Keď v decembri prišla správa o čínskom zásahu, cena meny Bitcoin klesla pod 600 dolárov a ďalej sa v období medzi decembrom a januárom zastabilizovala v blízkosti okolo 800 dolárov. Cez tento týždeň správy, cena nevidel žiadnu nahor. V dnešnom dni sa mena obchoduje u hlavného svetového operátora – Mt GOX obchoduje na úrovni 929 dolárov a tzv. CoinDesk index, ktorý meria kôš cien po celom svete je na úrovni 849 dolárov.

Tento nedostatok pohybu, podľa Lee-ho je z dôvodu “mrazivého efektu”, ktorý PBoC vykonala na menu Bitcoin v Číne. Povedal, že objem obchodov v Číne od decembra poklesol a neočakáva, že sa náhle zvráti. On veril, že tieto procesory tretích strán stratia značný podiel svojho podnikania na základe tohto rozhodnutia, ale dúfa, že v dlhodobom horizonte by mohol viesť k tomu, aby formálny regulačný výpis z PBoC prispel k obnoveniu spolupráce medzi oboma sektormi.

Avšak, ostré varovanie ohľadom volatility Bitcoin od centrálnej banky v decembri bolo v mnohých ohľadoch pozitívne, keďže v súčasnosti je viac zákazníkov v Číne na pozore pred nebezpečenstvami tejto tzv. cryptomeny.

(Súvisiace: Vývoj meny Bitcoin má rovnaké črty, ako bublina z roku 1711 )

Ďalej uviedol: “Ľudia by mali zvážiť využívanie a okolnosti meny Bitcoin,” … “A mali by uznať jej častú volatility”.

Bitcoin je “virtuálna” mena, ktorá umožňuje užívateľom vymieňať si tzv. on-line kreditov za tovar a služby. Kým  je tam žiadna centrálna banka, ktorá im vydáva, bitcoins môžu byť vytvorené on-line pomocou počítača na dokončenie náročnej úlohy, proces známy ako baníctvo. Približne 12 miliónov bitcoinov je v obehu, so stropom 21 miliónov – to znamená, že žiadne ďalšie bitcoiny by počas tohto obdobia nemali byť vytvorené.

Zdroj: WSJ

Facebook komentár