Tu je príbeh, ktorý v tomto roku počuť veľmi často.

Čínske spoločnosti rekordným tempom skupujú zahraničné podniky – vrátane tých amerických, čo naozaj poukazuje na obavy zákonodarcov.

Počas tohto roka General Electric predala svoje podnikanie z oblasti spotrebičov čínskej Haier, Terex Corporation z oblasti výrobcov zariadení dostala nevyžiadanú ponuku od čínskej firmy Zoomlion a ChemChina uzavrela rekordnú dohodu so švajčiarskou skupinou okolo semien a pesticídov – Syngenta v hodnote 48 miliárd dolárov.

Najnovšia jednotka čínskeho konglomerátu HNA Group v stredu uviedla, že kúpi distribútora technológií – Ingram Micro za 6 miliárd dolárov.

Súvisiace: Čínska skupina kupuje burzu v Chicagu

A v najspornejšej dohode by skupina vedené čínskych investorov – Chongqing Casin Enterprise mala získať burzu v Chicagu.

Rozmach čínskych ponúk

K dnešnému dňu bolo počas tohto roka podľa Dealogicu oznámených 102 čínskych fúzií a akvizícií v hodnote 81,6 miliárd dolárov. To predstavuje nárast z rovnakého obdobia minulého roka, kedy bolo oznámených 72 obchodov v hodnote 11 miliárd dolárov.

A ani sa neočakáva, že v dohľadnej dobe by ich tempo malo poľaviť. Pomalý hospodársky rast v Číne a nízke ceny akciových trhov v zahraničí po nedávnom výpredaji naznačujú opak.

Vikas Seth, ktorý má na starosti rozvíjajúce sa trhy v oblasti investičného bankovníctva a kapitálových trhov u Credit Suisse na začiatku tohto mesiaca poznamenala: “So spomalením ekonomiky, čínske podniky čoraz častejšie hľadajú anorganické cesty, ako doplniť ich rast.”

Čínsky hospodársky rast v roku 2015 dosiahol najpomalšie tempo za 25 rokov .

Advokátska kancelária O’Melveny & Myers nedávno skúmala svojich klientov, hlavne čínske spoločnosti a zistila, že potenciál hospodárskeho rastu v Spojených štátoch je hlavným faktorom, čo z neho robí atraktívnu investičnú destináciu.

Takmer polovica respondentov súhlasila, že USA je najviac atraktívnym trhom pre investície, ale 47% z nich malo pocit, že americké zákony a predpisy sú hlavnou prekážkou.

Mali pravdu.

Významné prekážky

Štyridsať päť členov Kongresu počas minulého týždňa podpísali list výboru Ministerstva financií o zahraničných investíciách v Spojených štátoch, alebo CFIUS, čo ich prinúti vykonať “úplné a presné vyšetrovanie” akvizície Chicagskej burzy.

V liste sa uvádza: “Táto navrhovaná akvizícia prvýkrát môže dovoliť čínskej spoločnosti (prípadne štátom vlastnenej) aby ovplyvňovala a mala zabezpečený priamy prístup na akciových trh USA v hodnote $ 22 biliónov dolárov.”

“Aj keď je jasné, že nejde o štátnu spoločnosť, firma CCEG je súčasťou niekoľkých významných čínskych sektorov, ktoré pravdepodobne majú úzke väzby na štát.”

CFIUS je určený pre rozsiahlu kontrolu všetkých obchodov, ktoré sa týkajú národnej bezpečnosti. Nedávno zabránil odpredaju firmy žiaroviek – Philips, skupine investorov z Ázie v hodnote 3,3 miliardy dolárov, ale dôvody pre zablokovanie doteraz neboli zverejnené.

Súvisiace:
Čína v minulom roku prišla o 676 miliárd dolárov
Čínska vláda sa aktuálne stala najväčším hráčom na akciovom trhu

Anne Salladin z advokátskej kancelárie Stroock & Stroock, s odkazom na dohodu okolo Chicagskej burzy povedala: “Bola by som veľmi prekvapená, keby na základe CFIUS nemali záujem prešetriť túto dohodu.”

Denník Financial Times počas minulého týždňa informoval, že v Kalifornii založená Fairchild Semiconductor odmietla ponuku od štátom vlastnených firiem – China Resources a Hua Capital.

Ponuka v hodnote 2,6 miliardy dolárov bola od Fairchild odmietnutou, keďže citovala obavy regulátorov z USA a potvrdila tak nižšiu ponuku od konkurenčnej spoločnosti so sídlom v USA.

Aj keď nie všetky spoločnosti, ktoré vykonávajú nákup sú štátnymi podnikmi, potrebujú mať plnú podporu čínskej vlády s cieľom uzavrieť dohodu so zahraničnou spoločnosťou. To pretože potrebujú súhlas, aby bolo možné získať dostatok devíz na zaplatenie akvizície, ktoré vláda veľmi pozorne sleduje.

Vzhľadom k doterajšiemu objemu obchodov, by sa mohlo zdať, že čínska vláda túto horúčku na zahraničné podniky naozaj bude podporovať. A to je presne to.

Zdroj: BusinessWeek, WallStreetJourna

Facebook komentár