Čínsky Ľudový denník informoval o rozbití nezákonnej bankovej siete v Číne. Jeho členovia spracovali ilegálne transakcie so zahraničím v objeme 410 miliárd jüanov (64 miliárd dolárov). V rámci záťahu bolo zadržaných a potrestané cez 370 osôb. Čína tak bojuje proti nezákonnému odlivu kapitálu do cudziny.

Čínske štátne médiá to označili za najväčšiu nezákonnú bankovú sieť, aká bola doteraz v tejto krajine odhalená. Nelegálny podnik využíval stovky bankových účtov na juhu Číny a v oblasti Hongkongu, ktorá je mimo kapitálovej kontroly Číny. Na prípade spolupracovala čínska polícia s centrálnou bankou aj zahraničnými regulátormi.

Čínski predstavitelia varujú, že problémy s ilegálnymi bankovými aktivitami naberajú na sile. Obávajú sa, že nezákonné bankové siete sú využívané k praniu špinavých peňazí skorumpovanými úradníkmi, zločincami a teroristami.

Čína chce zabrániť odlivu peňazí

Záťah sa uskutočnil v čase, kedy sa Peking snaží zmierniť nezákonný odliv kapitálu. V Číne platia prísne pravidlá pre pohyb kapitálu, keďže okrem iného obmedzujú jednotlivcom prevody peňazí do zahraničia na maximálne 50 tisíc dolárov ročne. Tieto pravidlá sú však vo veľkej miere obchádzané.

Súvisiace:
Čína prichádza o peniaze. Zatiaľ v roku 2015 prišla o $ 500 miliárd
Čína ukazuje vládnym úradníkom život vo väzniciach, ako “varovanie” proti korupcii
Čínsky miliardár popravený

Agentúra Bloomberg citovala profesora Si Ťün-janga zo Šanghajskej univerzity financií a ekonomiky: “Vláda chce zastaviť odliv peňazí a stabilizovať výmenný kurz jüanu, ale odliv nemožno zastaviť, ak ľudia nezmenia svoje očakávania ohľadom devalvácie čínskeho juanu.”

Podľa čínskeho Ľudového denníka sa podarilo od apríla objaviť nelegálne bankové aktivity vo výške osemsto miliárd jüanov, súčasný prípad tak v podstate zdvojnásobil objem peňazí zachytených v týchto nezákonných aktivitách.

Zdroj: Financial Times, AP

Facebook komentár