1. Najlepší čas začať sa pripravovať bol asi pred desiatimi rokmi. Druhý najlepší moment je dnes. Urobte si plán a konajte. Začnite so znižovaním životných nákladov a odstránením dlhov na kreditných kartách.

2. Očakávajte rozsiahle zmeny! Dúfam, že neodvratný kolaps meny je pomalý a pokojný, nie rapídny a deštruktívny, ale história naznačuje, že prudkosť a bolestivosť sú viac pravdepodobné.

3. Postupne likvidujte papierové aktíva v niečo reálne. Zlato, striebro, diamanty, poľnohospodárska pôda, prenájom nehnuteľnosti a budovy prichádzajú na myseľ.

4. Perspektíva-perspektíva-perspektíva! Je lepšie konať skôr ako neskoro. Je lepšie veriť samému sebe ako závisieť jedlom a prístreškom od vládnej agentúry. Vezmite zodpovednosť za svoje finančné záležitosti, úspory a dôchodok do čo najväčšej miery.

5. Počítajte s veľkou infláciou spotrebiteľských cien, energií, dopravy, nákladov na zdravotnú starostlivosť a dalšie.

6. Stredná vrstva bude dotknutá najviac. Tí, ktorí plánujú a pripravujú sa, ako vždy prežijú a budú prosperovať. Urobte si plán!

7. Vládna kontrola nad ekonomikou bude narastať. Dohľad nad jednotlivcami bude narastať; bude oveľa menej osobného a finančného súkromia. Konajte adekvátne!

8. Sociálnu zmenu bude nasledovať menový kolaps. Môže to býť násilné. Vláda sa v mohých smeroch pripravuje na sociálne násilie. A vy?

9. Menou vyvolaná  inflácia nákladov sa zdá byť neodvratnou. Kedy?  Ako odhad onedlho, do roku 2016.  Benzín s cenou $8.99 a viac za galón je reálnou možnosťou. Nevylučujte to len preto, že sa to zdá byť etrémom. To by ešte mohol byť nízky odhad.

10. Ekonomické manipulácie, zlé investície a neudržateľné politiky sa skorigugú  samy. Počítajte s korekciami a úpravami, ktoré prinesú  bolestivé následky. Čím je väčšia bublina, tým katastrofálnejší je kolaps a väčšie sú vedľajšie škody. Suverénny dlh a bublina papierových peňazí sa objavujú VEĽMI veľké a pripravené prasknúť.

Prečo je týchto desať  krokov nevyhnutných? Považujte to, v čo verím za fakty:

*   Náš finančný systém, tak ako momentálne pracuje, je neudržateľný. Neproduktívny dlh nemôže exponenciálne rásť navždy. Predpokladám, že toto je očividné každému. Jim Sinclair hovorí, ” Finančný systém je jednoducho FUBAR. Je to presne také jednoduché. Príčina vlastniť všetky zlaté veci je presne taká jednoduchá.” FUBAR má mnoho významov, môj výklad skratky FUBAR je: ”Fiškálne nevyvážený za hranicami akéhokoľvek súladu.”
(F iscally U nbalanced B eyond A ny R econciliation)

*  Americké vládne deficity sú v priemere každým rokom väčšie. To znamená, že totálny   (oficiálny) národný dlh sa nielenže zväčšuje každý rok ale aj, že tempo rastu sa zrýchľuje. Od 1.októbra 2000 sa národný dlh zvýšil o asi 9,1% za rok, ale od 1.októbra 2007 sa zvyšuje o 12,2% ročne.  Horšie je, že toto je iba oficiálny dlh a dokonca nezohľadňuje čistú terajšiu hodnotu kapitálovo nekrytého Sociálneho zabezpečenia, Nemocenského poistenia, Zdravotného poistenie pre penzistov a zdravotne znevýhodnených občanov, penzie a záväzky štátnych zamestnancov. V závislosti od toho, kto vyčísľuje záväzky, totálna hodnota neobezpečených záväzkov je približne od $100 do $230 triliónov a ročný nárast je možno $7 – $11 triliónov. ( Celkový americký HDP je asi $15 triliónov ročne- na porovnanie.) Toto neskončí dobre.

*  Oba vyššie spomenuté fakty sú v podstate nezlúčiteľné – ekonomická troska je teda v procese. Čo by sa mohlo stať? Sledujte nasledujúcu logiku.

*  Ak je niečoho priveľa, stráca to hodnotu. Ak máme príliš veľa vajec, cena padá. Ak máme príliš veľa áut na predaj, budú ceny na autá nižšie. Centrálne banky po celom svete produkujú úžasné množstvá dolárov, eur, yenov, a väčšinu druhých nekrytých bankoviek. Teda, ich hodnota sa znižuje oproti komoditám, ktoré potrebujeme na prežitie – jedlo, energia a tak ďalej.

*  V našom finančnom systéme je príliš veľa dlhov, či už zmeraných v nominálnych hodnotách alebo percentuálnej hodnote HDP. Hodnota dlhu teda bude klesať. Niektoré dlhy nebudú splatené, dlhopisy budú klesať na hodnote tak ako budú úrokové miery nevyhnutne rásť,  iný dlh padne na cene a kúpnej sile.

*  Politici robili prehnané garancie na dávky pre príjemcov Sociálneho zabezpečenia, príjemcov Zdravotnej starostlivosti, štátnych penzií a ďalších. Tieto záruky sa nemôžu dostať všetkým tak ako boli sľúbené a teda sa zníži ich hodnota a kúpna sila, alebo sľuby nebudú splnené.

Zhrnutie

Neproduktívny vládny dlh nemôže rásť  navždy, ale náš súčasný finančný systém závisí  na vzrastajúcich výdavkoch a dlhu. V obehu je príliš veľa dolárov, viac dlhov ako môže byť splatené a masívne nekryté záväzky, kotré boli vytvorené sľubmi politikov. Kúpna sila dolára musí klesnúť, mnoho dlhov nebude vrátených a mnoho  sľubov o budúcich benefitoch bude zredukovaných alebo jednoducho zmizne. A teda, BUDÚCI tok príjmov z dlhových aktívov je stále riskantnejší. Niekoľko daných na uváženie:

*  Benefity zo sociálneho zabezpečenia. Vláda si musú požičať alebo vytlačiť aby vyplatila súčasné dávky. Hodnota (kúpna sila) budúcich dávok skoro určite klesne.

*  Štátne a federálne dlhopisy a  penzijné sľuby sú stále riskantnejšie. Bude viac miest a štátov nedodržiavať svoje záväzky z dlhopisov? Prečo sú ich penzijné plány, v priemere viac a viac nedostatočné? Ostane váš penzijný plán v bezpečí? Zvážte presun vášho IRA ( Individuálne dôchodkové sporenie) do fyzického zlata a striebra bezpečne uložených mimo bankového systému.

*  Americké dlhopisy na 30 rokov a 10 ročné zmenky sa znížia na cene ako bude rásť úroková sadzba, a rovnako sa znížia na kupnej sile ako dolár devalvuje. Prečo by ste požičali peniaze ( na dlhšie obdobie) insolventnej vláde za menej ako 3% ročný úrok, ak vás tá vláda uisťuje, že to znehodnotí menu a zníži  hodnotu dlhu, ktorý ste kúpili? Ide o úplnú finančnú katastrofu v procese?

*  Podielové fondy a peňažné trhy založené na dlhpisoch a iných dlhoch sú riskantné. Ak sa základný dlh nepodarí splatiť , hodnota podielových fondov a peňažného trhu sa zníži. Riziko poritstrany je reálne.

Prečo je budúci výnos založený na dlhu stále riskantnejší? Výplata bude odložená, nezaplatená alebo uspokojená v mini dolároch po inflácii a krach protistrany zpustošil kúpnu cenu tých papierových dlhov.  Boli sme varovaní !

Preferovali by ste majetok v aktíve bez rizika protistrany? Prečítajte si Desať Krokov K Bezpečnosti a potom vezmite zodpovednosť za svoj finančný život do takej miery ako môžete.

Preložila: Marcela Kubušová

Zdroj: DevianInvestor

Facebook komentár