Kým Google pracuje na kompletne samoriadiacom automobile, je vidno že automobilky sa taktiež snažia ísť postupne týmto smerom – k budúcnosti bez potreby vodiča. Ale Tesla sa v tom pohybuje postupne menej ako ostatní.

Na výročnej schôdzi akcionárov spoločnosti Tesla, CEO Elon Musk povedal, že osobne už každým týždňom testuje tzv. technológiu “autopilota” vo vozidlách značky Tesla. Avšak vo svojich vyjadreniach je “opatrne optimistický” keďže poznamenal, že tento program autopilota bude pripravený k zverejneniu verejného beta-testovania programu spoločnosti Tesla do konca júna.

Neočakávam, že by som mohol vidieť niekoho kto by si chcel zadriemať za volantom automobilu Tesla. (Ale, ak áno, vozidlo bude schopné vykonať vyhýbajúci manéver.) Musk povedal, že pôvodná verzia autopilota je “podobná tomu, akou je autopilot v lietadlách.” Aj keď očakáva, že zahŕňa adaptívny tempomat, mechanizmy na predchádzanie nehodám, samostatné parkovanie a čoskoro dokonca aj automatické riadenia, Musk “ďalej odhaduje, že niekto bude určite venovať pozornosť ceste a bude pripravený prevziať kontrolu v prípade, ak bude ohlásený problém,” … “Takže nebudete si môcť zapnúť autopilota a ísť spať.”

Súvisiace: 
Británia konečne umožní automobilom bez vodiča vjazd na verejné komunikácie
Morgan Stanley predpovedá smrť automobilového priemyslu, ako ho poznáme

Na to existujú dobré dôvody, keďže opatrnosť je veľmi dôležitá a netreba ju zľahčovať. Ako Musk poznamenal, Teslov softvér autopilota je obmedzeným hardvérom svojich vozidiel’: A Model S v súčasnosti už prichádza s prednou kamerou, dopredu smerujúcim senzorom a 360-stupňovým sonarom, čo znamená, že už v súčasnosti je budovaný, ako taký základ. Musk dodal: “V skutočnosti sa systém automatického riadenia spolieha viac na počítače pracujúce v určitej kombinácií, takže ak zlyhá jeden, zlyhajú všetky.

V skutočnosti nie je jasné, či tento režim autopilota od spoločnosti Tesla je vôbec omnoho viac vyspelejším, než špičková technológiou pre vodičov, ktorá by mala byť ponúkaná v automobiloch so systémom tzv. inteligentného pohonu” od automobilky Mercedes. Niekoľko ďalších automobiliek už na podobných systémoch pracuje. Čím teda Tesla môže prevyšovať svojich konkurentov? John Rosevear z Motley Fool nedávno poukázal, že sa určite jedná o viac agresívny prístup.

Režim autopilota spoločnosti Tesla sa opiera o prednú kameru, vpred smerujúci senzor a 360-stupňovým sonar.

Napríklad, automobilka Tesla sa môže pochváliť, že jej autopilot bude obsahovať “vyzývajúcu” funkciu, ktorá vám umožní „prilákať“ vaše zaparkované auto k Vám, jednoduchým stlačením tlačidla. Prevádzku vozidla bez vodiča vo vnútri určujú senzory, ktoré vedia prekonávať prekážky. Avšak Tesla plánuje povoliť použitie tejto funkcie len na súkromnom pozemku, napr. len v rámci Vašej vlastnej príjazdovej cesty.

Ak by sa Tesla dostala ku kvalitnému automatickému riadeniu, bude to predstavovať významný krok vpred. Musk poznamenal, že už testuje tieto funkcie každým týždňom a spoločnosť dosahujú naozaj sľubné pokroky. Musk sám povedal: “Počas väčšiny týždňov je vidieť neustále zlepšovanie. Avšak niekoľko týždňov sú výsledky vpred nedostačujúce,” … “jedná sa o veľmi zložité technológie, keď musia prevziať riadenie.” V technických podmienkach “sa musíte postarať o všetky možné prípady a tých prípadov je naozaj mnoho.”

Musk ďalej poznamenal: “Napriek tomu, plne samostatne riadiaci automobil zostáva dlhodobým cieľom automobilky Tesla,” .. “Niekoľko rokov od dnešného dňa však bude prevádzkyschopný a dokonca vodič bude môcť zaspať a prebudí sa na mieste určenia.”

Súvisiace:

Úspech: Audi bez vodiča dosiahlo rýchlosť 225 km/h
Klasický VW Beetle na elektrický pohon

Zaujímavé je, že Musk pokračoval ponúknutím hypotézy o tom, ako bezpečné budú musieť byť ich samostatne riadiace automobily, keď sa budú môcť dostať na naše cesty. “Asi by sme chceli autopilota, ktorý by bol štatisticky aspoň 10 krát bezpečnejší ako samostatný vodič.

To znie naozaj bezpečne. Ale nezabudnite, že každým rokom na cestách v USA zomiera viac ako 30 000 ľudí. To znamená, že ak by všetci prešli na autopilota, alebo samo-riadiace vozidlá, jednalo by sa už iba o 3 000 Američanov ročne.

Aby sme boli spravodliví, plne automatizovaný systém by sa mohol ukázať ako oveľa bezpečnejším, keďže vozidlá pravdepodobne budú mať schopnosť komunikovať spolu navzájom a v reálnom čase. Následne by to mohlo vyžadovať spustenie plne automatizovaný systém, kde vláda zakáže vozidlá s manuálnym pohonom, čo sa zdá byť prinajmenšom politicky veľmi náročná možnosť.

Zdroj: Times, Slate

Facebook komentár