Google pevne verí, že treba podporovať svojich zamestnancov, aby sa stali učiteľmi, v mene budovania kreatívnejšej a spokojnej pracovnej sily.

V roku 2013 sa pre zamestnancov konalo viac ako 2000 “kurzov”, na ktorých sa navzájom vzdelávali o témach ako návrhy algoritmov či odvetrávanie pri požiaroch.

Okrem týchto formálnych prednášok, uamestnanci Google trebárs vytvorili jednoduchý systém podpory, ktorý udržuje zamestnancov šťastných, podľa novej knihy “Pravidlá práce!” napísanej vedúcim oddelania HR pre spoločnosť Google, Laszlom Bockom.

( Toto je ďalší článok NAŠHO NOVÉHO PROJEKTU S NÁZVOM MotivacnyWeb.sk, ktorý je zatiaľ pre Vás Prístupný Na Facebooku )

Viac ako 30 zamestnancov spoločnosti Google, ktorí majú široký pojem chápania spoločnosti Google, sa dobrovoľne stali “Technickými poradcami” a tak ponúkli svojim kolegom dôverných technických poradcov na osobné stretnutia.

Zmyslom systému je dať ľuďom bezpečnú, objektívnu osobu ktorá odrazí nesprávne myšlienky zamestnancov.

Poradca Chee Chew v knihe uvádza: “Nemám žiadny kontext, ani nemám vyhranený názor o tom, čo by mali robiť.”

“Nemám oprávnenie robiť rozhodnutia a tak viac počúvam a viac sa zapájam. Je to veľmi odlišné od väčšiny rozhovorov, ktoré sú medzi mojimi priamymi reportérmi a spolupracovníkmi z tímu. Je to naozaj postavené na premýšľaní. Spojenie je vytvárané s osobou, na rozdiel od projektov, kedy ide len o projekt.”

Súvisiace:

3 spôsoby, ako Google pomáha svojim zamestnancov jesť zdravo
Plány spoločnosti Google ohľadom nového sídla budúcnosti + VIDEO

Chew zdieľa skúsenosti, napr. keď sa stretol s inžinierkou na vyššej pozícii. Táto inžinierka pociťovala ako keby potrebovala odísť z Google. Mala v pláne stretnúť sa na 50 minút, ale nakoniec sme spolu hovorili dve a pol hodiny. V tej dobe, sa zamestnankyňa dostala k “práci cez veľa vecí”, zatiaľ čo sa Chew s ňou snažil prichádzať na nové nápady a myšlienky a podporovať ju.

Inžinierka z konverzácie ťažila – hoci ukončila pôsobenie v spoločnosti – ale poradca sa z tejto skúsenosti tiež veľa naučil. Tí, ktorí sa zúčastňujú týchto rozhovorov tvrdia, že zlepšili svoje schopnosti počúvať, sú sebauvedomelejší, vedia sa lepšie vcítiť do situácie druhých, stávajú sa lepšími manažérmi, vodcami, a dokonca aj manželmi. A všetko čo bolo treba, bola len skupina inžinierov ktorá rozhodla, že vytvorenie takejto podpory je dôležitá.

Shannon Mahon Bock poznamenal: “Tajomná „prísada“ je, že inžinieri skutočne to všetko mali, nejednalo sa o žiadne špekulácie s ľudmi.”

Zamestnanci spoločnosti Google tiež vytvorili programy pre celú spoločnosť s názvom “Guru”, v ktorom dobrovoľníci radia ostatným na konkrétne témy, ako je kariérne poradenstvo, vodcovstvo, predaj či rodičovstvo.

Mať poradcov z vlastnej spoločnosti, ktorí si radia navzájom, nielen šetrí peniaze, ako píše Bock, ale vytvára aj osobnejšiu spoločnosť.

Preložila: Miroslava Dugová

( AK by niekoho bavili preklady podobných článkov “Komunitného Motivačného projektu”, nech sa Nám prosím ozve na Facebook do správy )

Zdroj: AOL Money, SiliconAngle

Facebook komentár