Spolu s jeho hospodárstvom, francúzsky trh s nehnuteľnosťami utrpel v roku 2013 porážku. A trh v Paríži bol zasiahnutý najviac, ako v oblasti obytných a aj komerčných nehnuteľností.

Podľa správy z realitnej skupiny Century 21, priemerná cena existujúcich domov za meter štvorcový vo Francúzsku v roku 2013 klesla o 1,8 percenta. Ale väčší pokles bol zaznamenaný v Paríži, kde cena za meter štvorcový sa znížila o 2,9 percenta, zatiaľ čo ceny v centre Paríža poklesli takmer o 4 percentá.

( Súvisiace: Je aktuálnou investíciou roka 2014 Brazília? )

Riadiaci a vedúci pracovníci využívajú poklesu priemerných cien, čím prešli do väčších bytov, čo zatlačilo priemernú sumu za transakcie o 1 percento vyššie na nový rekord 396 278 eur (541 989 amerických dolárov).

Medzitým 11,1 miliardy eur (15,09 miliardy dolárov) bolo investovaných do regiónu Île-de-France v roku 2013 – je to regiónom kde je koncentrovaných 74 percent z celkového počtu komerčných investícií do nehnuteľností vo Francúzsku – podľa kancelárie spoločnosti Cushman & Wakefield.

Ale zatiaľ čo maloobchodné a priemyselné transakcie stále zaznamenávajú nárast, nájomné za kancelárie je aj naďalej v ich klesajúcom trende.

V skutočnosti poradenská firma ohlásila, že investície do kancelárskych priestorov na prenájom vo vnútornej oblasti Paríža poklesli o 39 percent. V širšej oblasti Paríža je trend podobný, ale nie je tak strmý – kancelárske nájomné kleslo o 17 percent, v nadväznosti na 9,6 percentný pokles v roku 2012. Naproti tomu celková úroveň investícií do kancelárskych priestorov pre celé Francúzsko poklesla len o 3 percentá .

Justin Curlow z AXA Real Estate vysvetlil: “To, čo sme videli vo Francúzsku,” … “je zhoršenie základnej situácií ekonomiky, čo ovplyvnilo náladu a brzdí činnosť v oblasti lízingov.”

( Súvisiace: Táto mena môže byť v roku 2014 najvýkonnejšia – Forex )

Dodal, že kvôli slabému ekonomickému prostrediu, trh tento trh jednoznačne utrpel. Ďalej uviedol, že nájomníci sa presúvali z jedného miesta na druhé v snahe racionalizovať náklady.

Na strane obsadenia Curlow očakáva, že voľné miesta začnú dosahovať maximum v priebehu nasledujúcich 18. mesiacoch, zatiaľ čo centrálna obchodná štvrť La Defense by mala opäť zaznamenať jej vznik voľných miest v priebehu nasledujúcich šiestich mesiacov, keďže bude sprístupnená nová veža blokov kancelárií.

Curlow ďalej povedal: “Očakávame, že zlepšenie na tomto príde až od roku 2015“, ako ceny prenájmov by mali v priebehu najbližších 12 mesiacoch naďalej klesať, čo urobí tento trh atraktívnejším. Do roku 2015 by malo prísť k prispôsobeniu a trh by následne mal zaznamenať “zvýšenie cien na prenájom nehnuteľností.”

Takže kde by sa investori mali obzerať?

Pre rezidenčné investície je podľa spoločnosti AXA Real Estate Paríž asi najlepšie miestom, kde vo Francúzsku môžete investovať.”

( Súvisiace: Investičná príležitosť – Trh kancelárskych nehnuteľností v Poľsku )

Ale keď ide o komerčné nehnuteľnosti táto skupina “uprednostňuje investície do oblasti logistiky” ako “rovnováha ponuky a dopytu je celkom dobre vybalansovaná.”

Zdroj: CBSNews

Facebook komentár