Tu je malé tajomstvo, ktoré možno ešte neviete. Zamestnávatelia málokedy dávajú hneď svoju najlepšiu ponuku, a kandidáti, ktorí vyjednávajú, vo všeobecnosti zarábajú viac ako tí ktorí tak nerobia.

( Toto je ďalší ČLÁNOK NAŠHO NOVÉHO PROJEKTU S NÁZVOM MotivacnyWeb.sk, ktorý je zatiaľ pre Vás Prístupný Na Facebooku )

Ľudia ktorí sa aspoň pokúsia požiadať o vyšší plat sú zvyčajne vnímaní skôr pozitívne, keďže takto demonštrujú práve tie  zručnosti pre ktoré ich chcú najať.  Tu je návod ako vyjednať čo najvyšší plat.

Spravte si prieskum

Ešte predtým ako idete na pohovor by ste si mali zistiť aké sú mzdy na trhu, pre prácu ktorú hľadáte.  Existujú platové prieskumy dostupné online, a ak máte dočinenia s personálnou agentúrou, váš konzultant by vás mal byť schopný  informovať o platových rozsahoch na pozícii na ktorú máte pohovor

Taktiež myslite na to čo od práce chcete, taktiež čo sa týka práce samotnej ale aj odmeňovania. To vám na pohovore pomôže  vyzerať viac sebaisto.

Nehovorte o peniazoch príliš skoro

Nikdy by ste nemali hovoriť o plate už počas prvého stretnutia. Aj keď ak meníme prácu chceme zarábať viac, zamestnávateľ určite nechce zamestnať niekoho, koho jedinou motiváciou sú peniaze.  Takže ako odpovedať na nevyhnutnú otázku „Aký plat hľadáte“  ktorá sa počas pohovoru určite naskytne?

Toto je čas, keď sa váš malý prieskum stane neoceniteľným. Dúfajme, že už viete v akom rozmedzí sa pohybujú platy pre vašu pozíciu. Je vždy lepšie dať rozsah ako konkrétne čísla- nechcete dať plat nižší aký je zamestnávateľ ochotný ponúknuť, ale ani sa nechcete kvôli platu dostať von z hry.

Zdôraznite, že máte hlavne záujem o nájdenie toho správneho miesta pre vás, a platu nevenujete svoju hlavnú pozornosť.

Verte, že v tejto ekonomike môžete vyjednávať

Je pravda ,že v niektorých odvetviach je to ľahšie ako v iných. Podľa mojich skúseností ,platové stupnice vo verejnom sektore sú zvyčajne pevné a to nedáva veľa priestoru na vyjednávanie. Keď robím pracovný ponuky ja, vždy beriem do úvahy kandidátov súčasný plat, platové rozpätie spoločnosti pre danú pozíciu, iné ponuky na trhu a taktiež koľko zarábajú ostatní členovia tímu.

Ak ste boli zvolený ako kandidát ktorého chce spoločnosť najať, a máte nejaké veľmi žiadané zručnosti a skúsenosti, nachádzate sa v skvelej pozícii na vyjednávanie.

Nebojte sa vyjednávať, ale ani nevyžadujte príliš veľa

Buďte si vedomý za čo stojíte a nebojte sa o to požiadať. Nikto nestratí pracovnú ponuku preto, že sa na niečo spýtajú- je však možné stratiť pracovnú ponuku pre to akým spôsobom o to žiadate.

Je dôležité aby bola vaša požiadavka v platovom rozmedzí, avšak vyhnite sa zadávaniu špecifického čísla pokým vám nedá zamestnávateľ konkrétnu ponuku. Nezabudnite byť nadšený, zdvorilý a profesionálny počas rokovania.

Komunikujte so svojim perspektívnym zamestnávateľom prostredníctvom takého tónu hlasu a správania, aby váš cieľ bola výhra pre obidve strany. Ak na to príliš tlačíte, zamestnávateľ môže mať pocit , že sa o prácu nezaujímate (prípadne sa zaujímate len o peniaze) a môže ponuku odvolať.

Neprestávajte sa predávať

Ako prechádzate procesom pohovorov a vyjednávania, nezabúdajte pripomínať zamestnávateľovi ako budú profitovať z vašich schopností a skúseností. Povedzme  napríklad, že zamestnávateľ chce ponúknuť 50000 dolárov ako základný plat ročne, avšak vy požadujete minimálne 57000. Vysvetlite im napríklad ako by oni mohli profitovať zo výšenia vášho platu. Napríklad:

„ Uvedomujem si, že sa musíte starať aj o rozpočet, avšak verím tomu, že so zručnosťami  ktoré vám ponúkam, ako grafický dizajn alebo publikovanie, už nebudete musieť zamestnávať externých zamestnancov na výrobu zákazníckych newslettrov alebo iných publikácií. Toto samo o sebe ušetrí oveľa viac ako 7000 dolárov ročne.“

Inými slovami, ospravedlňte každý ďalší dolár ktorý požadujete a nezabúdajte sa sústrediť na potreby zamestnávateľa a nie na tie svoje.

Nechajte ich žiarliť

Ak máte pohovory aj na iné pozície, možno by ste tiež chceli povedať svojmu zamestnávateľovi o vašej ponuke. To by mohlo urýchliť celý proces. Ak vedia, že máte aj iné ponuky, budete pre nich vyzerať atraktívnejšie a to vám môže pomôcť k lepšiemu platu.

Žiadajte férovú cenu

Naozaj sa uistite, že vaše požiadavky sú primerané a v súlade s aktuálnym trhom. Pred pár dňami som hovoril s kandidátom na prácu trhového analytika ktor žiadal plat v rozmedzí  55 000-60 000dolárov. Keďže všetci analytici na jeho úrovni (tri roky praxe) zarábajú medzi 35 000- 40 000 dolárov, tento kandidát sa sám  vyhodil z dôvodu neprimeraných požiadaviek.

Každopádne, ak je však platová ponuka nižšia ako býva na trhu, môžete (jemne!!) naznačiť   spoločnosti, že je v ich najlepšom záujme aby platili ako zvyšok trhu.

„prieskum ktorý som si robil hovorí, že bežný plat pre túto pozíciu je asi o 6 tisíc dolárov vyšší ako v tejto ponuke. Veľmi rád by som pre vás pracoval, a verím, že môžem tejto práci veľa dať, avšak nemôžem robiť za menej ako je trhová cena. Myslím si, že ak by ste prehodnotili svoje postavenie k tejto pozícii a zvážili aká je pre vás potrebná, prišli by ste na to, že sa oplatí zaplatiť trhovú cenu niekomu kto môže veci ovplyvniť veľmi rýchlo.“

Ak vám zamestnávateľ nemôže ponúknuť taký plat o aký máte záujem, myslite tiež, na ďalšie cenné veci ktoré nestoja tak veľa. Môžete sa pozrieť na vyjednávanie platenej dovolenky (nový zamestnanci musia pracovať šesť až dvanásť mesiacov predtým ako dostanú prvú platenú dovolenku, spýtajte sa , či by nebolo možé upustiť od týchto obmedzení), spýtajte sa na ročné prehodnotenie svojho platu, alebo si vypýtajte bonus za dobrý výkon.

Buďte sebaistý

Nezabudnite na používanie sebavedomej reči tela a prejavu. Keď urobíte žiadosť o plat, nevracajte sa znovu a znovu k tomu prečo je to opodstatnené. Povedzte svoju požiadavku a ponúkajte krátke, jednoduché vysvetlenie prečo je to vhodné.

Nakoniec, je šikovná vyjednávacia spýtať sa aj na zopár výhod a benefitov, ktoré až tak nechcete. Potom sa môžete „vzdať“ a vziať prácu bez týchto benefitov ak zamestnávateľ splní všetky ostatné.

V ideálnom prípade by obidve strany v rokovaní mali odísť od stola s pocitom, že vyhrali. Toto platí najmä keď čelíte vyjednávaniu o plate. Chcete aby mali  vaši zamestnávatelia dobrý pocit o cene ktorú ste  za nich ochotný zaplatiť a tak váš pracovný vzťah začína v pozitívnom duchu.

Preložila: Kamila Petrincová

( Ak by niekoho bavili preklady podobných článkov “Komunitného Motivačného projektu”, nech sa Nám prosím ozve na Facebook do správy )

Zdroj: AskMen

Facebook komentár