Svet bohatstva dosiahol rekordných 263 biliónov amerických dolárov, ale je sústredené v omnoho menšom počte obyvateľov. Nová správa banky Credit Suisse uvádza, že najbohatšie 1 percento nahromadilo viac bohatstva a vlastní takmer 50 percent z toho, čo by mohlo vyvolať recesiu.

Správa Credit Suisse Global Wealth Report, ktorá bola včera zverejnená varuje, že “abnormálne pomery majetku pre ľudí s vysokými príjmami” môžu podnietiť vyvolanie recesie, ako vysoký nepomer vedie k ekonomickým nebezpečenstvám.

Súvisiace: Obrázok pyramídy, ktorá ukazuje, prerozdelenie celosvetového bohatstva

Globálne bohatstvo sa v polovici roka 2014 rozšírilo o 8,3 percenta na rekordných 263 biliónov dolárov, z 201 biliónov dolárov dosiahnutých v polovici roka 2013. Bohatstvo domácností sa od roku 2000 viac ako zdvojnásobilo, kedy rovnaká správa oznámila výsledok vo výške 117 biliónov dolárov.

Najväčšie rozšírenie objemu peňazí bolo zaznamenané v Spojených štátoch, prezývaných “Krajinou Bohatstva”. Je domovom 34,7 percenta svetového bohatstva  (91 biliónov amerických dolárov). Európska časť prichádza v tesnom závese s 32,4 percentami, nasledovaná Indiou a Čínou s 23,7 percentuálnym podielom a v ázijsko-pacifickom regióne je sústredených 18,9 percenta svetového bohatstva.

Severná Amerika má najvyššie priemerné bohatstvo a je tiež svetovým lídrom v oblasti HDP, ktoré podľa odhadov správy v roku 2013 vzrástlo o 12,9 miliardy.

Nárast bohatstva v USA a Európe bol spôsobený pomerne veľkolepým rokom na burzách. Od finančnej krízy v roku 2008, domácnosti USA navýšili objem bohatstva o 31,5 biliónov dolárov. Len za posledných 12. mesiacov sa hodnota akciového trhu zvýšila o 22,6 percenta.

Súvisiace: 

Grafy bohatstva sveta: Niekoľko ľudí ovláda takmer všetok majetok

Najbohatšie 1% v USA zachytáva najväčší podiel z objemu príjmov sveta – za viac ako 30 rokov

Nemecko, Kanada a Francúzsko taktiež zarobili na obrovskom náraste ich kapitálových trhoch, kde získavajú viac než 30 percent.

Veľký objem z “nový peňazí sveta” pochádza z Číny a rozvojových krajín. V rokoch 2000 a 2014, rozvíjajúce sa trhy predstavovali 11,4 percentný podiel na bohatstve.

V správe sa uvádza: “Ako sme uviedli v minulom roku, Ázia a najmä v Čína budú tvoriť najväčšiu časť novovytvoreného bohatstva spomedzi rozvíjajúcich sa trhov.”

Podľa Credit Suisse, ďalší hráči rozvíjajúcich sa trhov na medzinárodnej scéne, sú Rusko, Brazília, India, Indonézia, Južná Afrika a Turecko.

Záver správy ponúka predpovede pre rok 2019, kde autori uvádzajú, že bohatstvo sveta porastie o 40 percent a dosiahnuť úroveň 369 biliónov dolárov, ale rozvíjajúce sa trhy budú tvoriť 26 percentný podiel, čo je viac ako dvojnásobok toho, čo dnes.

Počet milionárov vo svete by sa podľa odhadov mal zvýšiť od 35 miliónov, na 53 miliónov v roku 2019.

Zdroj: RTNews, Credit Suisse

 

Facebook komentár