V roku 2010 sa Gabriella a Andrew Morrison presťahovali do domu svojich snov, do prestížnej štvrti v južnom Oregone.

O šesť mesiacov neskôr však svoje rozhodnutie oľutovali.

“Začali sme cítiť, ako sa z nášho sna stáva nočná mora,” povedala Gabriella. “Množstvo stresu, ktorý sa podieľal na vyššom pracovnom výkone, pretože sme museli platiť viac, v nás vyvolalo zmiešané pocity a my sme sa začali cítíť ako otroci. Položili sme si otázku: „Stojí to naozaj za to?“

Nejaký čas na to, sa pár dozvedel o možnostiach malého bývania na základe knihy Jaya Shafera s názvom Kniha malého domu. Uvedomili si, že im stačí k životu menej. Takže sa zbavili 90% ich majetku, predali dom, a presťahovali sa do Baja Mexika na obdobie piatich mesiacov, kde bývali v pop-up-ovom úzkom prívese.

“Na základe tejto skúsenosti sme zistili, že sme boli najšťastnejší s málom a tak sme sa odhodlali navrhnúť a postaviť si svoj malý domček,” povedala nám Gabriella.

Keď sa pár presťahoval späť do Oregonu, začali s navrhovaním a stavaním vlastného malého domčeka.
“Spočiatku boli priatelia a rodina skeptickí, ohľadom toho čo robíme,” povedala Gabriella. “Sotva niekto vtedy počul o malom úzkom domčeku, a myslím, že si mysleli, že je to nereálne.”

Ale o štyri mesiace neskôr, ich nový 21 m2 maličký domov bol hotový. Pár minul na postavenie domčeka  22 744 USD, plus ďalších 10 345 USD na vnútorné vybavenie nábytkom z IKEA a spotrebiče. Gabriella a Andrew boli tak inšpirovaní skúsenosťami, že sami začali učiť ľudí ako si postaviť svoje vlastné malé domčeky.

Teraz žijú na 20 ha pozemku na vidieku, ktorý kúpili v Oregone. V tomto malom domčeku žijú aj so svojou dcérou (ktorá má svoj vlastný oddelený priestor), s mačkou, a s dvoma psami. Ani jeden z Morrisonovcov si nevie predstaviť, že by sa mali presťahovať niekde inde.

“Navrhli sme ho tak, aby to bol už náš domov navždy,” povedala Gabriella. “Tiež plánujeme, že každý rok strávime šesť mesiacov dole na plážach Baja, takže si rozdelíme trávenie času na dve miesta.”

 

Gabriella a Andrew Morrisonovci postavili 21 m2 malý domček na 20 ha pozemku v Južnom Oregone. Trvalo im to štyri mesiace a domček ich stál 33 089,72 USD.


Hovoria mu “dOMov” s dôrazom na “om” (mystický symbol – v zmysle jógy a meditácie).


Vzhľadom na to, že počasie môže byť aj chladné, rodina zostane v teple vďaka dvom 100-galónovým propánovým nádržiam, ktoré sa dopĺňajú každých šesť až osem mesiacov.


Vo vnútri – malý domček pôsobí ľahko a vzdušne s takmer 3,65 m vysokým stropom a veľkým množstvom okien.


Tu je pohovka a posedenie. Členovia rodiny sa tu môžu najesť alebo otvoriť laptop a pracovať.

Keď chcú mať viac priestoru môžu stolčeky, keď sa nepoužívajú, jednoducho zložiť.


Jedným dôležitým prvkom,  ktorý bol pre Morrisonovcov dôležitý, bolo mať plne funkčnú kuchyňu.

K dispozícii je tiež dostatočne priestranná pracovná doska a dokonca aj polička na vína.


Morrisonovci sú naozaj hrdí na udržiavanie ich drobnej domácnosti v čistote.

WC – používajú kompostovacie toalety zo Švédska, známe ako Separett. Sprcha je tiež celkom priestranná.

Keď sa chce rodina dostať do vyššej loftovej časti, môže vyliezť po rebríku alebo použiť schodisko. Vyvýšený priestor pridáva ďalších 12m2 priestoru.


Pretože chceli využiť každý voľný priestor, schody tiež zdvojnásobili úžitok a využili ich aj ako ďalší úložný priestor.

Tu je pohľad na vyvýšenú spáľňu, ktorá je 3 m dlhá a 2,5 m šíroká.

Spálňa má tiež dve plne funkčné komody.

Na druhej strane domu je druhé podkrovie, kde sa môže rodina len tak povalovať alebo sledovať filmy.

Preložila: Miroslava Dugová – Realitná maklérka

Zdroj: LATimes

Facebook komentár