Spomalenie hospodárskeho rastu v Nemecku neveští nič dobré pre jeho východných susedov, ktorých otvorené ekonomiky by boli náchylné k oslabeniu, lebo táto krajina je ich najväčším vývozným trhom.

Oficiálne údaje zverejnené v pondelok ukázali, že nemecká priemyselná produkcia v májí od apríla klesla o 1,8 percenta, čo bol omnoho horší výsledok, ako predpokladané nezmenenie úrovne. Navyše revízia výsledku v mesiaci apríl ukázala, že výroba počas tohto mesiaca takisto klesla – o 0,3 percenta.

Údaje prišli v dôsledku prieskumov, ktoré v Nemecku naznačujú slabnúcu podnikateľskú náladu a poukazujú na spomalenie, ktoré by mohli zasiahnuť tie rozvíjajúce sa európske ekonomiky, ktoré majú túto krajinu za svojho najväčšieho obchodného partnera. Patria medzi ne bývalé satelitné štáty Bývalého sovietskeho zväzu – Poľsko, Maďarsko, Česká republika a Slovensko, rovnako ako aj Slovinsko a Turecko.

Súvisiace: Tajný recept na ekonomický úspech Nemecka

Vo svojom prejave v hlavnom meste Slovenska, v Bratislave jeden správca aktív poznamenal, že krajina je príliš závislá na celkovom bohatstve Nemecka.

Tomáš Martinec, vedúci predstaviteľ spoločnosti správy aktív – Metatron Capital povedal: “Je to viac než spoliehanie sa,” … “Myslím, že vláda túto situáciu chápe a je otázkou, či to chce vo svojej dlhodobej stratégií zmeniť.”

K týmto otázkam sa v komentári vyjadrila aj oficiálne obchodná agentúra Slovenska: “Vláda si je tohto problému vedomá.”

Robert Šimončič – taktiež vedúci predstaviteľ Slovenskej agentúra pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO) poznamenal: “Určite je potrebné sa zamerať na rýchlo rastúce časti sveta,” .. “Naša ekonomika je do značnej miery spojená s nemeckou ekonomiku a nie je to vôbec žiadne tajomstvo.”

Medzitým, poľská vláda motivuje firmy, aby sa chopili príležitosti mimo Európy, ako sa uvádza na oficiálnych internetových stránkach a nabáda ich k tomu, aby sa ich podniky zamerali na trhy v Číne a Afrike. Vláda tejto krajiny taktiež organizuje podnikateľské misie do Indie a Turecka, v snahe pomôcť firmám nadviazať nové kontakty.

Existujú náznaky, že hospodárske oslabenie Nemecka už môže zasahovať región východnej Európy. Naprílad v pondelok, oficiálne zverejnené údaje ukázali, že priemyselná výroba v oboch krajinách – Maďarsku a Českej republike v mesiaci máj spomalila. Podľa zverejnenia banky HSBC výrobná aktivita v Poľsku medzitým v júni sotva vzrástla.

Súvisiace: Graf: Miera nezamestnanosti mladých vo svete a na Slovensku – 2014

Šimončič zo Sario označil Rusko, Turecko a juhovýchodnú Áziu ako dôležité trhy rastu, na ktoré by sa Slovensko malo zamerať. Však dodal, že spomalenie Nemecka nemusí nutne zasiahnuť podnikanie Slovenska.

Nakoniec dodal: “Dokonca aj v niektorých oblastich možného spomalenia … firmy Slovenska môžu stále rásť, pretože sú veľmi efektívne.”

Zdroj: CNBC

Facebook komentár