Skupina saudského stavebného gigantu BinLadin prepustila desiatky tisíc pracovníkov, čo viedlo k protestom, kde dokonca robotníci podpálili sedem autobusov. Naozaj to pre ekonomiku predstavuje náročné úlohu, keďže nízke ceny ropy už dávno negatívne zasahujú situáciu tohto hospodárstva.

Prepúšťanie sa realizuje v rozmedzí od 50 000 do 77 000 zamestnancov. Mnohý z nich dokonca uvádzajú, že neboli vyplatený už niekoľko mesiacov.

Skupina BinLadin, ktorá vlani mala všetky svoje kontrakty pozastavené, ako žeriav Veľkej mešity v Mekke spadol a zabil 107 ľudí, poprela, že svojim pracovníkov nevyplatila mzdy. Spoločnosť uviedla, že prepúšťanie bolo súčasťou “rutinnej” úpravy, z dôvodu spomalenia stavebnej činnosti v krajine.

Súvisiace: Ropný magnát z USA: Saudovia urobili “chybu za bilión”

Keďže situácia je negatívna, naozaj sa bežne realizuje rutinné znižovanie pracovnej sily, ale aktuálne obdobie v Saudskej Arábií sa zdá byť na tom obzvlášť negatívne a nie preto, že sa jedná o “spomalenie” v stavebníctve ako takom. Krajina je neustále ovplyvnenou nízkymi cenami ropy a aj napriek rozsiahlemu plánu reforiem od korunného princa Mohammeda bin Salmana a je dokonca pravdepodobné než sa nakoniec začne zlepšovať, že sa situácie ešte zhorší.

Počas minulého roka, kedy bin Salman účinne a s prekvapením prevzal opraty vlády sa zistilo, ako rýchlo vedia peniaze zo štátnej pokladnice vytekať. Ropa stratili až dve tretiny svojej hodnoty.

Keďže je tento národ takmer úplne závislým na rope, prepad cien ropy viedol k bolestiam a tá bolesť sa aktuálne stále stáva zrejmejšou, dokonca aj za účasti občianskych nepokojov. So všetkou pravdepodobnosťou občianske nepokoje v Saudskej Arábii povedú k nárastu cien ropy a to aj v prípade, že krajina ďalej bude zvyšovať jej produkciu.

Jedna z prvých krokov, ktoré bin Salman urobil, kedy vplyv nízkych cien ropy začal byť v pokladnici naozaj viditeľný, bolo zvýšenie cien spotrebného tovaru a energií, čo v podstate viedlo k odstráneniu štátnych dotácií.

Prirodzene, tieto kroky viedli k nespokojnosti občanov. V ďalších opatreniach v pláne “Vízia 2030” patrí zavedenie dane z pridanej hodnoty a ostatných daní na luxusný tovar a nealkoholické nápoje. To taktiež nepovedie k zlepšeniu celkovej nálady, aj keď bin Salman povedal, že tento plán zahŕňa opatrenia, ktorých cieľom je podpora občanov s nižšími príjmami.

Pracovníci prepustení skupinou BinLadin sú podľa správ z médií najmä cudzinci, väčšinou Egypťania. A čo viac, nemenovaný predstaviteľ spoločnosti pre saudský denník Al-Watan poznamenal, že BinLadin Group plánuje prepustiť ďalších 12 000 saudských zamestnancov. Firma zamestnáva približne 17 000 saudských štátnych príslušníkov.

Súvisiace:
Saudská Arábia prišla o ceny benzínu v hodnote 16 centov za liter!
Saudská Arábia nie je tak bohatou, ako ste si mysleli

Takže to nevyzerá ako rutinná úprava pracovnej sily. Vyzerá to, že sa jedná o radikálnu reštrukturalizáciu v nepriateľskom trhovom prostredí, za účasti nepriateľskej vlády, ktorá vykonáva odklad platieb pre spoločnosť, ktorá nemôže získať žiadnu ďalšiu zákazku, dokiaľ nehoda Veľkej mešity nebude plne preskúmanou.

Vláda sa teraz nachádza na dôležitej križovatke rozhodnutí, ktoré by v blízkej budúcnosti mohli v tomto kráľovstve úplne zmeniť hru.

Zdroj: TheGuardian, WSJ

Facebook komentár