Ktorá technologická spoločnosť má väčšiu trhovou kapitalizáciou ako Cisco alebo HP, má viac užívateľov, ako Twitter a dosahuje zvyšovanie predajov, ako Facebook?

Odpoveď nájdete v Číne, kde Tencent vytvorila telekomunikačné aplikácie pre mobilné telefóny, a on-line maloobchodné produkty, ktoré patria medzi najväčšie na svete.

Spoločnosť bola založená v Shenzhene pred 15 rokmi a táto spoločnosť ponúka všetko z on-line a mobilných hier až po vyhľadávanie, vývoj software, e-commerce a aplikácií posielania správ.

( Súvisiace: 5 vecí, ktoré ste nevedeli o podnikaní v súčasnej Číne )

Je najlepšie známou, ako vlastníkom počítačovej aplikácie posielania správ – QQ, ktorá má 816 miliónov mesačných aktívnych užívateľov. Mobilná aplikácie zasielanie správ tejto spoločnosti – Wech má v súčasnosti 272 miliónov mesačných aktívnych užívateľov.

Tencent je tiež jednou z najvýkonnejších akcií počas uplynulého desaťročia, keďže od roku 2004 v Hong Kongu vzrástla o viac než 12 200%. Firma sa môže pochváliť trhovou kapitalizáciou vo výške 120 miliárd – teda viac, než McDonald, Boeing, alebo American Express.

Na rozdiel od niektorých svojich internetových konkurentov – vrátane Twitteru, Google a Facebooku – Tencent nezávisí na príjmoch z reklamy. Namiesto toho, spoločnosť ťaží z ponuky virtuálnych produktov kde on-line hráči túžia zdokonaliť svoje interaktívne zážitky.

Spoluzakladateľ a generálny riaditeľ spoločnosti – Ma Huateng uvádza, že “Pony” nevykazuje žiadne známky spomalenia. Snaží sa dostať firmu Tencent do nových podnikov, ako je poisťovníctvo a bankovníctvo, ktoré sú tradičnou doménou masívnych štátnych podnikov v Číne. Úspech v týchto oblastiach by mohla pretvoriť ekonomiku krajiny.

Napriek tomu Tencent nie je v Číne bez konkurentov.

V posledných rokoch sa silne snažila pomôcť upevniť svoje miesto na trhu, vrátane investovania do spoločností, ako sú taxi služby Didi Dache.

( Súvisiace: Snapchat by sa mohla stať spoločnosťou o hodnote 100 miliárd dolárov )

Tencent je ešte do značnej miery nevyšla spomedzi “brán” čínskych internetových firiem, ktoré vrhajú tieň pred plnou silou globálnej konkurencie.

Analytici tvrdia, že spoločnosť bude musieť v priebehu dlhej doby preukázať, že môže konkurovať zahraničným firmám, na ich domácej pôde.

Napriek tomu, Tencent sa nezdá byť zastrašená a podporuje aplikáciu Wech po celej juhovýchodnej Ázie. Aplikácia taktiež získala oporu v Saudskej Arábii a Mexiku.

Čínska firma taktiež preskúmavaná vstupné body na americkom trhu, kde v minulom roku vykonala investíciu do firmy internetových služieb – Fab vo výške 150 miliónov dolárov. Tencent je podľa správ z medií taktiež medzi nápadníkmi, ktorý skúmajú nákup firmy Snapchat, čím by bola táto spoločnosť proti Facebooku a ďalších titanov Silicon Valley.

Zdroj: Broadway World

Facebook komentár