Spoločnosť Tesla vyrába automobily na elektrický pohon, ale taktiež chce produkovať batérie vo svojej “Gigatovárni” v štáte Nevade. A v spolupráci s firnou Panasonic naozaj plánuje vyrábať naozaj veľké objemy batérií.

Čo budú potrebovať? Dizajnové batérie od spoločnosti Tesla budú vyžadovať tisíce lítium-iónových článkov. Generálny riaditeľ Elon Musk má ambíciu, kde chce do roku 2020 produkovať 500 000 vozidiel, takže to znamená, že Tesla bude potrebovať doslova veľké tony lítia.

Pre zaistenie tejto základnej komodity sa nedávno dohodla z Vancouverskou spoločnosťou Pure Energy Minerals, kde chce získať podiel v lítiovom projekte, v štáte Nevada.

Súvisiace: 5 vecí, ktoré ste pravdepodobne nevedeli o Tesla Motors

Dohoda medzi spoločnosťami Tesla a Pure Energy je závislá na niekoľkých štúdiách, či tento Nevadský projekt nakoniec bude vedieť uspokojovať potreby automobilky Tesla.

Tesla taktiež plánuje získať lítium z Nového Mexika, ale ako Ars Technica uviedla, projekt v Nevade, ktorý je nazvaný “Nevada Lithium Brine Project” je len tri hodiny od „Gigatovárne“.

Pre budúcnosť spoločnosti Tesla sa je treba pozerať na dôležitosť lítia. Ak nezískajú dostatok lítia, nebudú mať dostatok batérií, čo by poškodilo jej predaj automobilov a zasiahlo tak aj jej novú divíziu Tesla Energy, ktorá bude mať nastarosti predaj systémov pre ukladanie energií pre domácnosti.

Tento fakt automobilku Tesla stavia do neobvyklej pozície. Tesla produkuje automobily, batérie a poskytuje vysokorýchlostné elektrické dobíjanie prostredníctvom svojej siete kompresorov po celom svete. General Motors naopak produkuje hlavne automobily. Nesnaží sa hľadať ropu, nerafinuje benzín, alebo neprevádzkuje benzínové stanice.

Súvisiace: Elon Musk už jazdí s autopilotom vo vozidlách značky Tesla

Tesla bude môcť z toho vyťažiť naozaj slušné zisky, keďže bude vlastniť alebo vyvíjať veľké objemy infraštruktúry pre elektrické vozidlá, ale to za predpokladu, že automobily na elektrický pohon v budúcnosti zaznamenajú veľký rozmach. Do tej doby, Tesla musí zachovať svoje investície do celej oblasti vozidiel na elektrický pohon.

To predstavuje riziko, ale Musk je ho ochotný podstúpiť, pretože to nie je obmedzený vo svojej vízii a nezabúdajme, že produkuje luxusné elektrické autá za 100 000 dolárov. Skôr chce zachrániť planétu a zmeniť spôsob, akým to celé funguje. To znamená, že vytvára alternatívu k fosílnym palivám.

Lítiové bane sú tak rozhodujúcim prvkom tejto celej jeho vízie.

Zdroj: BusinessWeek, Fortune

Facebook komentár