Turecká líra a akciové trhy klesali, po tom čo Turecko zostrelilo vojenské lietadlo Ruska v blízkosti hraníc s Tureckom a Sýriou.

Turecko, ktoré je členom NATO uviedlo, že ho zostrelilo po tom, čo toto lietadlo opakovane porušilo ich vzdušný priestor a ignorovalo niekoľko varovaní. Ruskí úradníci popreli, že by lietadlo prekročilo vstup do tureckého vzdušného priestoru.

Tieto správy zatlačili európske trhy nižšie a najviac boli zasiahnuté akcie Ruska a Turecka.

Turecká líra voči americkému doláru poklesla o takmer 1%. Táto mena už v tomto roku voči doláru poklesla o 19%, čím dosahuje jednu z najhoršej výkonností rozvíjajúcich sa mien. Akcie na burze v Istanbule dnes klesali o 1,4%.

Súvisiace: 10 najneuveriteľnejších systémov zbraní používaných ruskou armádou

Ruský rubeľ voči doláru klesal o 0,2%.

Liza Ermolenko, ktorá je ekonómkou pre rozvíjajúce sa trhy v Capital Economics poznamenala: “Tento incident je bezpochyby významný a trhy už reagovali – líra a rubeľ, rovnako aj akciové trhy oboch krajín klesali.”

Kolízia je pravdepodobná, čo zvyšuje nepokoje už do tak napätej situácie na Blízkom východe. Zároveň to prichádza v zložitom čase pre Turecko, keďže len nedávno prešlo voľbami. Výhra vládnucej strany AKP poskytla vítanú úľavu pre investorov, ktorí boli už niekoľko mesiacov v politickej neistote.

Avšak táto úľava by mohla prísť k náhlemu koncu, najmä po dnešných udalostiach.

Ermolenková ďalej poznamenala: “Je jasné, že existuje potenciál pre oveľa väčšiu reakciu v prípade politického napätia medzi oboma krajinami, ktoré môže ostro eskalovať, avšak veľa záleží na tom, ako sa budú správať a komunikovať vedúci predstavitelia krajín.”

Súvisiace: 
Rusko chce vojenské základne na sporných ostrovoch Japonska
Investori z rozvíjajúcich sa trhov vytiahli až $ 1 bilión!

Rast Turecka už v uplynulých rokoch klesal. Medzinárodný menový fond očakáva, že rast ekonomiky v tomto roku porastie o 3,1% a o 3,6% v roku 2016 – hlboko pod 9%, ktoré zažívalo v rokoch 2010 a 2011.

Nová vláda sa nakoniec bude musieť pripraviť na šok vo forme zvýšenie sadzieb v USA, čo by mohlo byť realitou už počas decembra. Turecko má dôvod sa báť vyšších úrokových sadzieb v USA, pretože je silne zadĺženou v amerických dolároch a oveľa viac dováža, než vyváža.

Ťah Fedu k zvýšeniu sadzieb by mohol ďalej posilniť dolár, čo povedie k oveľa drahšiemu dovozu Turecka. Náklady na obsluhu krátkodobého zahraničného dlhu Turecka sú na úrovni takmer 125 miliárd dolárov, alebo približne 8% HDP a tie by mali taktiež rásť.

Zdroj: Reuters, Bloomberg

Facebook komentár