Warren Buffett je pravdepodobne  najlepší investor na akciovom trhu takže nie je prekvapením, že počas turbulentných časov sa ľudia pýtajú sami seba:  „Čo by urobil Warren Buffett?“ Našťastie Buffett sa vyjadril k tomu, ktorý spôsob investovania peňazí je pre väčšinu ľudí najvhodnejší. A nie je to tak, ako by ste asi očakávali.

Najvýhodnejší spôsob investovania pre väčšinu ľudí

Počas valného zhromaždenia spoločnosti Berkshire Hathaway na konci apríla sa Warren Buffett veľmi tvrdo vyjadril o hedgeových fondoch a investičných konzultantoch. Povedal, že škodia všetkým, ktorí počúvajú ich rady.

Súvisiace: Ako si top investor Warren Buffett vyberá akciové spoločnosti – v 4 krokoch

Namiesto toho tvrdí (ako už mnohokrát predtým), že najlepším spôsobom investovania pre veľkú časť investorov je indexový fond S&P 500 s nízkymi poplatkami, ktorý bude jednoducho kopírovať vývoj trhov. Spomenul svoju stávku s hedgeovým fondom Protege Partners, v ktorej sa stavil, že indexový fond Vanguard S&P 500 v nasledujúcej dekáde porazí 5 fondov vybraných spoločnosťou Protege Partners. Od roku 2008 do konca roka 2015 porazilo S&P 500 kumulatívny výnos hedgeového fondu takmer o 44 percentuálnych bodov (65,7% proti 21,9%).

Buffettov argument je, že pasívne investovanie je lepšie ako „hyperaktívne“ investície, za ktoré si manažéri a iní profesionáli účtujú veľké poplatky. Dlhodobo môžu tieto poplatky znížiť potenciálny výnos o tisíce dolárov.

Takýchto argumentov bolo viac, ale všeobecnou pointou je, že pasívna investícia do indexu S&P 500 si bude viesť rovnako dobre ako americký priemysel, ktorý si historicky vždy viedol dosť dobre. Dlhodobo v priebehu niekoľkých desaťročí priemerný celkový zisk dosahuje takmer 10% ročne.

Je dôležité zdôrazniť, že Buffett odporúča tento prístup pre väčšinu investorov, špecificky pre tých, ktorí by inak zamestnali profesionálov investujúcich ich peniaze miesto nich. Túto radu neadresoval  investorom, ktorí majú čas, vôľu a potrebné vedomosti, aby si dokázali nájsť ich vlastné akciové investície tak, ako to aj sám Buffett robí už roky. Ľudia ktorí nakupujú a dlhodobo držia vysoko kvalitné akcie nie sú úplne „pasívni“, ale majú potenciál na to, aby porazili trh. Buffett je toho žijúcim dôkazom.

Klady a zápory nakupovania indexového fondu S&P 500

Už som spomenul niektoré pozitíva a negatíva investovania do indexových fondov. Prvým je šetrenie nákladov, obzvlášť pri S&P 500 indexových fondoch. V skutočnosti, náklady spojené s investovaním do indexu Vanguard S&P 500 ETF sú len 0,05%. To znamená, že pri investícii vo výške $10 000 zaplatíte ročne na poplatkoch len $5. Porovnajte si to s aktívne riadenými podielovými fondami, ktoré si na poplatkoch účtujú 1% a viac alebo s často astronomickými poplatkami pre manažérov hedgeových fondov alebo investičných konzultantov.

Ďalšou výhodou je, že investovanie do indexov je investičná stratégia s najmenšími nárokmi na riadenie akú možno nájsť pri tak silnom dlhodobom potenciáli. Jednoducho kúpite podiel vo vami vybranom fonde a zvyšok spraví trh za vás.

Investovanie do indexových fondov taktiež eliminuje akékoľvek emócie. Podľa štúdie spoločnosti Dalbar (spoločnosť zameraná na prieskumy finančných služieb) bol ročný výnos priemerného investora len 2,6% v priebehu posledného desaťročia od roku 2004 do 2013. To je približne jedna tretina ročného výnosu indexu S&P 500 počas rovnakého obdobia. Dôvodom tohto rozdielu sú hlavne emócie, ktoré investorom hovoria, aby robili presný opak toho, čo treba – panikária a predávajú ak trh padá a nakupujú pri vysokých cenách tak ako všetci ostatní.

Negatívom je, že síce neprehráte s trhom, ale ani ho neporazíte. Ako som už skôr spomenul, Buffett a iní jemu podobní investori sú živým dôkazom, že s dôkladným prieskumom a know-how je možné vytvoriť  portfólio podcenených akcií, ktoré dokážu poraziť trh v dlhodobom horizonte. Takže ak máte čas na dôkladnú analýzu a ohodnotenie akcií, indexové investovanie nemusí byť pre vás to najvýhodnejšie.

Súvisiace: Warren Buffet ponúka investorom rady k bohatstvu

Nie je to pre každého

Nákup indexových fondov S&P 500 nastaví vaše investície na autopilota a síce s týmto prístupom nezbohatnete rýchlo, ale ani s ním neskrachujete. A taktiež popri tom nezaplatíte tisíce dolárov na poplatkoch pre investičných manažérov z Wall Street.

Ak ste však ochotní vložiť úsilie do prieskumu trhu a vytvorenia dobre diverzifikovaného portfólia s kvalitnými akciami, ktoré budete držať dlhodobo, tak choďte do toho. Takto to robím ja a tiež to odporúča Motley Fool pre tých, čo majú čas a odhodlanie. Pointa je jednoduchá. Akúkoľvek investičnú stratégiu si vyberiete, vždy by malo byť jej hlavným cieľom udržať čo najväčšiu časť zisku vo vašom vrecku a nie vo vrecku manažérov hedgových fondov alebo investičných konzultantov.

Preložil: Jakub Kordík

Zdroj: Yahoo, TheStreet

Facebook komentár