2017_Rekordny_rok_pre_akciovy_index_SP_500

  • Americký akciový index S&P 500 skončil roku 2017 s 12 mesačnými ziskami.
  • To sa nikdy nestalo.
  • Rast príjmov bol silný, všetkých 45 ekonomík v rámci Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj sa rozšírilo a investori začali oceňovať účinky nového daňového zákona USA.
  • Niektorí analytici očakávajú, že rok 2018 bude volatilnejší.

Obdchodný rok 2017 sa pre investorov na akciových trhoch práve skončil.

Po prvýkrát v histórií akciový index S&P 500 v každom mesiaci v kalendárnom roku skončil so ziskom.

Mohlo sa tak stať však už trikrát: v rokoch 1958, 1995 a 2006, kedy sa to podarilo v 11 mesiacoch. Najhorší výsledok bol dosiahnutý v rou 1974, kedy iba jeden mesiac skončil so ziskom.

V tomto roku nebol žiadny nedostatok správ – od hrozby jadrovej vojny až po nekonečné varovania toho, že akciové trhy sú príliš drahé – čo ich by ich od býčieho trhu malo odrádzať.

Napriek tomu sme tu. Vo februári sa americký akciový index S&P 500 už obchodoval na úrovni 2 364 bodov, čo bol priemerný bod, ktorý analytici Wall Streetu očakávali na konci roka.

Vo štvrtok uzavrel na hodnote 2 673,63 bodov, čím v tomto roku dosiahol zisk na úrovni 19,4%. Jedná sa o najvyššiu úroveň od roku 2011.

2017_Rekordny_rok_pre_akciovy_index_SP_500_obrazok

Dokonca sa nejednalo len o akciový trh v USA, ktorý dosiahol pôsobivý ročný výsledok výnosov. Takmer každý veľký akciový index ukončil rok 2017 v pozitívnom teritóriu. Avšak sa nejedná o prekvapujúci výsledok, keďže po prvýkrát za desať rokov narástlo všetkých 45 ekonomík, v Organizácii pre hospodársku spoluprácu a rozvoj.

Americké spoločnosti, najmä v energetickom sektore, sa dostali z poklesu svojich výnosov, čo trvalo od druhého štvrťroka 2015 až do tretieho štvrťroka 2016. Aktuálne sú na ceste k najlepšiemu roku ohľadom rastu príjmov na akciu, od roku 2011.

A následne je tu americký prezident Donald Trump, ktorý sa opakovane zapísal do výsledkov tejto rally.

Aj keď nemôže za všetkých 100% výnosov – zo všetkých dôvodov uvedených vyššie a pretože rastúci (býči) trh bol už dosahovaný aj pred jeho voľbou (sedem rokov) – vyhliadky na zníženie daní, u investorov viedli k zvýšeniu sentimentu. Na nejaký čas podporovali spoločnosti s vysokým zdanením, ktoré by z nej mali najväčší prospech. Mnohí analytici predpovedajú, že pre rok 2018 to bude predstavovať prínos pre posilnenie príjmov.

Súvisiace: Akciové trhy na pozitívnych správach raketovo rastú

Niektorí z nich si taktiež myslia, že to najlepšie z tohto pozitíva skončilo. Napríklad analytici banky Morgan Stanley sú stále zameraní na vzostup, ale predpovedajú, že budúci rok nebude taký jednoduchý. Keďže akciové trhy narážajú na najvyššie hodnoty a index volatility – Cboe klesol na historické minimum.

Mike Wilson, ktorý je vedúcim analytikom pre akciové trhy v USA v banke Morgan Stanley, nedávno poznamenal: “Po veľmi bolestivom výsledku volatility pre mnohývh obchodníkov, ktorí v posledných niekoľkých rokoch očakávali jej vzostup, sme konečne dosiahli bod, kedy sa stávky na vyššiu volatilitu budú vyplácať.”

( AK by niekoho bavili preklady podobných “finančných článkov” pre komunitný projekt, nech sa Nám ozve na Facebook do správy )

Zdroj: WSJ, Reuters, LPL Financial

Facebook komentár