Chcete byť úspešný? Tak musíte začať u seba. O veľkorysosti a empatii sa toho už napísalo mnoho. Sú to dôležité zručnosti potrebné na dosiahnutie úspechu. No tieto vplývajúce zručnosti “zvonka” vieme využiť len ak si plne uvedomujeme naše vedomosti a sebakontrolu.

( Toto je ďalší článok NAŠHO NOVÉHO PROJEKTU S NÁZVOM MotivacnyWeb.sk, ktorý je zatiaľ pre Vás Prístupný Na Facebooku )

Vaša matka Vás pravdepodobne učila, že najprv máte myslieť na druhých, a že svet sa netočí len okolo Vás. A napriek tomu aj tí, ktorí sú najveľkorysejší a empatický sa museli vnútorne usilovne sústrediť aby vytvorili bohatstvo a spojenia, ktoré im umožnia pozitívne vplývať na svet.

Určite nižšie spomínané vlastnosti sú dosť osobne orientované, no nedá sa byť prospešným pre iných, kým nemáte upratané vo vlastnom dome.

1. Sebauvedomenie

Myslíte si, že naozaj viete kto ste? Ste si vedomý ako sa ľudia cítia a reagujú na veci o ktorých hovoríte a ktoré robíte, či dokonca na spôsob reči a ako tieto veci robíte? Veľa ľudí nemá tú schopnosť, aby si uvedomili svoju vonkajšiu existenciu. Počas dňa reagujeme a robíme veci bez toho, aby sme si uvedomili čo vlastne rozprávame, či dokonca bez toho aby sme si uvedomili ako vplývame na ľudí okolo nás. Venujme čas na spoznanie samých seba, obzvlášť na pohľad na nás – zvonka. Požiadajte ostatných aby sa s vami podelili o svoje postrehy o Vašom správaní a postojoch.  Nezameriavajte sa iba na vaše pozitívne vlastnosti.

Navštívte tých, o ktorých viete že budú úprimní a strávte tiež čas učením sa o vašich potencionálne náročných vlastnostiach. Čím viac pochopíte ako vplývate na ľudí, tým lepšie ich môžete motivovať aby sa pridali k vám a urobili tak niečo úctyhodné. Potom sa môžete rozhodnúť či si pre dosiahnutie svojej prioritnej budúcnosti toto správanie ponecháte, napravíte alebo úplne odstránite.

Súvisiace: Hlavné rozdiely medzi úspešnými a neúspešnými osobnosťami

2. Sebadôvera

Ak sám sebe neveríte, prečo by Vám mal veriť niekto iný? Ľudia vám chcú veriť, ako úspešnému vodcovi.  Že viete kam idete a viete ako sa tam dostať. Ľudia sa sami zaoberajú vlastnou neistotou a určite nemajú trpezlivosť nazvyš, aby sa zaoberali vašimi starosťami.  Možno vám to príde nespravodlivé, ale realita všeobecne nie je spravodlivá. Byť sebavedomý neznamená že budete vedieť odpovedať na všetko. Znamená to, že musíte mať vnútornú silu a vedomosti aby ste dokázali riešiť situácie a prekážky, ktoré vám môžu prísť do cesty. Pomáhajú hlavne skúsenosti, ale je to kombinácia vynaliezavosti, odhodlania a pokory, ktoré bude robiť väčšina ľudí, dokonca aj vy. Verte vo svoje vodcovstvo.

Zosumarizujte si čo robíte dobre. Určite si oblasti v ktorých si nie ste istý a vytvorte plán na odstránenie týchto oblastí, napr. prostredníctvom vzdelávania. Pripomínajte si, že jediný kým si môžete byť istý ste vy samy. 

3. Sebaocenenie

Život ide rýchlo a možnosti ubiehajú tak rýchlo, ako prítomnosť sama. Nemáte vždy čas prekonzultovať s ostatnými, či vaše súčasné možnosti sú pre vás to správne. Napriek tomu je potrebné posúdiť, či ste na správnej ceste, alebo či je zmena nevyhnutná. Vlastná podpora je úžasná, ale ak nebudete realisti, čo sa vašich možností a limitov týka, padnete a popálite sa oveľa viac, ako by ste boli úspešný. Nikto vás nepozná lepšie ako vy sám.

Vypracujte si vlastnú diagnózu, ktorá odhalí vaše slabé stránky a konania a tak budete vedieť podporiť svoje nedostatky učením, spolutvorením alebo delegovaním. Radosť z vedomého úspechu omnoho viac preváži smútok z nevedomého zlyhania.

Súvisiace: Čo robili dnes veľmi úspešní ľudia vo veku 25 rokov

4. Sebadisciplína

Akýkoľvek úspech, ktorý stojí za to, nepríde len tak ľahko. Vyžaduje si sústredenie a odhodlanie. Rast si vyžaduje dôkladnú analýzu a prax. Možno Vaše pokusy uspieť zlyhajú, no aspoň ste sa pokúsili. Ak sa už iba čo i len pokúsite niečo pre to urobiť a podarí sa Vám to, je o ďalšieho úspešného človeka viac. Títo ľudia robia viacej správnych vecí a preto sú v konečnom dôsledku úspešní.

Sebadisciplína vás udrží na priamom a sústredenom úzkom smere, pomôže vám predísť rozptýleniu alebo vám môže pomôcť nájsť ľahší spôsob ako vyriešiť problémy.

Aj keď nie ste bežný plánovač, spíšte si body alebo kroky k vášmu úspechu.

Používajte vyššie spomínané skúsenosti , ktoré vám pomôžu vyriešiť prácu, ktorú musíte urobiť aby ste sa dostali kam potrebujete. Pravidelne potom sledujte svoj pokrok, a tak budete môcť povedať, že ste sám sebe tým najväčším podporovateľom  alebo najhorším nepriateľom. Ako náhle to už budete vedieť, zvyšok ostane len na vás.

Preložila: Miroslava Dugová

( AK by niekoho bavili preklady podobných článkov “Komunitného Motivačného projektu”, nech sa Nám prosím ozve na Facebook do správy )

Súvisiace: 8 vecí ktoré robia mimoriadne úspešní ľudia

Zdroj: SFGate

Facebook komentár