Sledovali ste v poslednom čase správy z finančných trhov? Ak áno, potom ste pravdepodobne čítali správy ako tá, ktorá tvrdí, že dnes môže byť akciový trh hocikedy skorigovaný, alebo skrachovaný.

Chápem to. Hlavné správy vzbudzujú vzrušenie, strach a premávku na web stránkach. Akokoľvek tieto správy dlhodobý vývoj na trhu predikujú, mali by ignorovať blížiace sa korekcie a krachy.

Problém je, že stále vidím správy predpovedajúce ďalší pokles trhu. Stavím sa, že aj vy. Bohužiaľ, väčšina ľudí počúva týchto bláznov a zdrží, alebo sa vzdá svojich investičných plánov. Prečo? Pretože ak niečo počúvate opakovane, začnete tomu veriť.

Súvisiace: Jedna jednoduchá zmena by mohla ušetriť peniaze miliónom investorom

Takže, prečo na týchto správach nezáleží? Prečo by ste ich mali ignorovať?

Ak akciový trh zajtra klesne o 50%, neovplyvní to moju stratégiu

Ak by zajtra klesli akcie, neovplyvní to moju stratégiu – a ani by to nemalo ovplyvniť vašu stratégiu. Prečo? Pretože by ste si mali nastaviť investície takým spôsobom, ktorý zodpovedá vašej rizikovej tolerancii. Ak chcete predať svoje investície, ak vaše portfólio poklesne o 50%, tak by vaše investície nemali byť na 100% v akciách.

Rozmýšľajte nad tým týmto spôsobom, ak máte len 50% svojho portfólia v akciách a akcie pôjdu dole o 50%, vaše portfólio poklesne len o 25%, ak sa nič iné nezmení. Ak by ste mali len 10% portfólia v akciách, vaše portfólio poklesne len o 5%. Tak ako tak, ak máte 100% portfólia v akciách, vaše celkové portfólio poklesne o celých 50%.

Mali by ste mať nastavené investičné portfólio tak, že neokúsite bolestivé straty iné od vašej investičnej stratégie. Ak to tak urobíte, tak na krátkodobých poklesoch nezáleží. Všetko na čom záleží je dlhodobé.

Všetko čo sa udeje krátkodobo na trhu je irelevantné

Ja som investor na dlhé trate a môj dôchodok je ešte ďaleko. Zatiaľ čo nikto nevie predpovedať budúcnosť, z histórie vieme, že kedykoľvek akcie ako investícia klesali, nastalo po čase zotavenie.

Súvisiace: Čo by ste mali robiť, ak máte 5000 dolárov na investovanie

Kvôli tomuto faktu som dlhodobý investor, mám možnosť investovať aj krátkodobo, ale nerobím to. Ako náhle akcie klesnú, vidím to ako príležitosť na ďalšiu kúpu, pretože z dlhodobého hľadiska sa vždy zotavia.

Prečo by sa dlhodobí investori mali obávať poklesu cien akcií ak sú v skutočnosti len na predaj? V skutočnosti, by som vrazil ešte viac peňazí do akcií ak by poklesli o 50% v krátkom čase.

Vaše krátkodobé investície by nemali byť na akciovom trhu

Skutočný dôvod prečo je akciový trh z krátkodobého hľadiska irelevantný je fakt, že by ste nemali krátkodobé investície smerovať do akciových trhov. Z histórie vieme, že akciový trh môže skrachovať a značná časť bohatstva sa môže hneď rozplynúť.

Súvisice: Nový fond – Whisky ako alternatívna investícia pre investorov

Z toho dôvodu, nikdy neviažte peniaze na akciovom trhu, na ktoré si nemôžete dovoliť počkať. Ak si držíte dosť peňazí v hotovosti, alebo v inom menej volatilnom aktíve, treba počkať kým sa trh zotaví, bude to lepšie ako jazda na horskej dráhe.

Odkedy mám moje krátkodobé investície, môj rezervný fond, neobávam sa o svoje dlhodobé investície. Ak teda zajtra klesnú akcie o 50%, je mi to jedno a vám by malo byť tiež. Mať správne alokované aktíva a držať sa investičnej stratégie a bude sa vám dariť lepšie ako hociktorému priemernému americkému investorovi.

Preložil: Július Tarkoš

Zdroj: MoneyManifesto

Facebook komentár