Investori, ktorí chcú vlastniť alternatívne aktíva v sektore nápojov majú v súčanosti iné možnosti okrem vína: Whisky.

“Po celom svete, väčšina majetných a ultra-bohatých presúva niekde medzi štyroch až šesť percent z ich celkovej alokácie aktív do alternatívnych investícií”, ako je víno a umenie … “Poskytujem možnosť investovať iba do oblasti whisky”: toto poznamenal Rickesh Kishnani, generálny riaditeľ spoločnosti Platinum Whisky Investment Fund.

( Súvisiace: Tu sú krajiny, ktoré vypijú najviac tvrdého alkoholu – mapa )

Na rozdiel od vína, ktoré sa môže rýchlo skaziť, whisky víta starnutie, čiže ju je možné držať, ako investíciu dlhšie.

Fond sa snaží získať majetok na úrovni zhruba 10 miliónov amerických dolárov s minimálnym vkladom stanoveným vo výške 250 000 dolárov. Spustenie tohto fondu sa plánuje v júni tohto roka. Kishnani ďalej povedal, že fond nedávno v Hongkongu získal zhruba 2,5 milióna dolárov.

Ďalej povedal: “Väčšina nášho fondu bude zameraná na sladovú whisky, ale budeme dávať malú časť našich aktív do japonskej whisky, írskej whisky a dokonca aj americkej whisky (bourbon).”

Kishnani taktiež povedal: Okrem kultových značiek, ako Dalmore a Macallan sa fond sa zameria “niekoľko ročníkových značiek”, ktoré boli uzavreté v roku 1980, rovnako ako vzácne ročníky siahajúce až k prvej svetovej vojne.

( Súvisiace: Vzácna whisky Macallan vydražená za 628 205 dolárov )

Hodnoty niektorých značiek v posledných rokoch vyleteli vysoko a rastúci počet bohatých zberateľov z Ázie a iných oblastí by mohli riadiť ceny ešte vyššie.

Počas posledných troch rokov, investície do whisky dosiahli slušné zhodnotenie, kedy ceny top 1000 ponúkaných whisky v britských aukciách vzrástli o 130 percent a whisky z Top 100 zaznamenali zhodnotenie majetku o 230 percent (podľa Whisky Highland Index).

V jednej aukcií spoločnosti Sotheby v Hong Kongu v januári vzácna šesť-litrová fľaša Macallan “M” v krištáľovej karafe dosiahla svetový rekord “najdrahšie predávanej whisky”, ako sa predala za 628 205 dolárov, čím prekonala predchádzajúci rekord dosiahnutý v roku 2010 vo výške 460 000 dolárov.

Fond očakáva, že zisk bude dosahovaný aj tým, že kúpi vo veľkom za nižšie ako trhové ceny. “Existuje pomerne málo zberateľov whisky, ktorí vykonávajú nákup 20, 30 a 40 ročnej whisky, keďže mi budeme mať príležitosti na kúpu všetkých týchto ročníkov, je to ďalšie miesto, kde vidíme príležitosť,” … “Už máme dohodnuté opčné zmluvy s niektorými z týchto predajcov.”

( Súvisiace: Nový index Vám umožní investovať ako miliardár )

Kishnani očakáva, že dopyt bude aj naďalej rásť, pretože záujem zo strany ázijských kupcov aj naďalej zaznamenáva rast. Poznamenal, že Tchaj-wan v roku 1997 nedoviezol žiadnu fľašu špeciálnej whisky, zatiaľ čo v minulom roku zaznamenal dovoz okolo 650 000 fliaš.

Ak chcete mať istotu, investície do whisky nie sú bez rizika. Rovnako ako ostatné investície do liehovín, informácie o cenách sú v tejto oblasti oveľa menej transparentné ako u akciových alebo dlhopisov, alebo dokonca trhov zlato. Okrem toho, popularita ročníkov môže byť vrtkavá. 

Zdroj: BusinessWeek, WSJ

Facebook komentár