Jeden z najlepších zápasov Svetového pohára v tomto roku je  Adidas vs. Nike.

Adidas je už dlho vedúcou značkou vo futbalovom svete, ale súper športového oblečenia firmy Nike posilňuje jeho hru.

Skupina FIFA, ktorá dohliada na medzinárodný futbal očakáva, že si tento mesiac dlhý turnaj pozrie 3,2 miliardy ľudí. Tento turnaj začal v Brazílii dňa 12. júna. To je o niečo menej ako polovica celej svetovej populácie.

Obe tieto spoločnosti začali veľké marketingové kampane, ale v stávke má toho obzvlášť viac Adidas.

Súvisiace: Výdavky na prestupy futbalistov v roku 2013 dosiahli $ 3,7 miliardy

Nemecká firma v tomto roku míňa viac, ako inokedy, keďže musí propagovať svoju značku na majstrovstvách sveta.

Adidas nezverejnila, koľko dáva na reklamu, ale generálny riaditeľ spoločnosti Herbert Hainer uviedol, že spoločnosť na reklamu trávi “dvoj-miestny objem miliónov”.

Úspech tejto kampane bude mať zásadný význam pri pomoci spoločnosti Adidas dosiahnuť svoj cieľ v tomto roku – zvýšiť tržby zo svojej futbalovej divízie – 2 miliardy eur (2,7 miliárd amerických dolárov). Tým by sa pravdepodobne dostal pred Nike, ktorá vo futbalovej divízií v minulom roku vykázala tržby vo výške 1,9 miliardy.

Rozloženie v tejto súťaži: Nike je najväčším svetovým producentom športového oblečenia firmy a podľa agentúry FactSet v minulom roku dosiahla ročné príjmy vo výške 25,3 miliardy dolárov. Adidas je číslom dva, s príjmami vo výške16,3 miliardy dolárov.

Ale Adidas má zasa úzke väzby s majstrovstvami sveta, ktoré sponzoroval každý jeden rok, už od roku 1970.

Adidas je jedným zo šiestich partnerov Svetového pohára, spolu s veľkými nadnárodnými spoločnosťami, ako je Budweiser, Coca-Cola a Visa. A v dohľadnej dobe nemá žiadne plány vzdať sa tohto titulu. V minulom roku spoločnosť Adidas uzavrela dohodu o rozšírení svojho partnerstvo s FIFA na ďalších 60 rokov.

Paul Smith, generálny riaditeľ športovej marketingovej firmy Repucom povedal: “Partnerstvo federácie FIFA, aké má Adidas je pre nich veľmi dôležité,” … “To stavia ich značku a svoje spojenie s FIFA a celým futbalom po celom svete.”

Súvisiace: Náklady na futbalový svetový futbalový šampionát v Brazílii: $ 3000 až $ 30 000

Okrem toho aj oficiálne na majstrovstvách sveta spoločnosť Adidas sponzoruje štyri víťazné tímy: Španielsko, Nemecko, Argentínu a Kolumbiu.

Nike nie je oficiálnym sponzorom Svetového pohára, ale táto spoločnosť založená v Oregone podporuje niektorých z najpopulárnejších hráčov v tomto športe. Jedným z nich je Cristiano Ronaldo, ktorý je jedným z najlepších hráčov súčasnosti – nosí topánky Nike.

Landon Donovan, jeden z najznámejších amerických futbalistov rovnako nosí športová obuv spoločnosti Nike. Ďalší top hráči na tímu Nike patrí španiel Gerard Pique, Wayne Rooney z Veľkej Británie a Brazílčan Neymar Jr.

Je to celkom pozoruhodný zoznam, keďže Nike nebola významným hráčom vo futbale až do roku 1994, kedy dosiahla dohody s niekoľkými významnými brazílskymi hráčmi. História Adidas je s týmto športom spojená už od majstrovstiev sveta v Berlíne počas roka 1954.

Stávky na Argentínu: Počas tohtoročného turnaja spoločnosť Adidas presúva svoju váhu na Argentínsku futbalovú hviezdu Lionela Messiho, ako po ňom pomenovala topánky.

Ernesto Bruce, vedúci futbalovej divízie v spoločnosti Adidas poznamenal: “Je to naša top osobnosť,” … “Som si istý, že Messi je počas týchto majstrovstiev sveta pripravený nielen lámať rekordy, ale ísť do histórie, ako najlepší hráč všetkých čias.”

Súvisiace: TOP: Najbohatší vlastníci futbalových klubov

Zatiaľ čo on uznal, že trh s futbalovými poduktami sa stal konkurencieschopnejším, Bruce povedal, že zvýšený záujem zo strany iných firiem je “pre šport dobrý.”

Futbalový trh v USA: Bruce odmietol špecifikovať, aký objem príjmom Svetový šampionát generuje pre firmu Adidas. Ale on uviedol, že predaj futbalových doplnkov v Spojených štátoch by mal v tomto roku  v porovnaní s rokom 2010 (kedy sa tento turnaj sa konal v Južnej Afrike) podľa očakávaní rásť o “dvojciferné” čísla.

Poďla Bruca je Severná Amerika najdôležitejším futbalovým trhom firmy Adidas. Je väčší, ako v Európe a Južnej Amerike, čo môže byť prekvapením, keďže je futbal v týchto častiach sveta považovaný za “jediný šport”.

Bruce ďalej uviedol, že spoločnosť Adidas v Spojených štátoch ovláda viac ako 60% na trhu “mladých futbalistov” a je tam možné očakávať veľmi silný rast.

Spoločnosť je hlavným sponzorom Major League Soccer, ktorá je založená na pravidlách v Spojených štátoch a Kanade. Bruce povedal, že účasť na lige MLS v priemere rastie o 18 000 a je tretím najsledovanejším športom v TV, po NFL(americký furbal) a NBA(basketbal).

Ďalej uviedol: “Je známa všeobecná predstava, že futbal nie je v USA populárny,” … “Ale tak to absolútne nie je a zároveň aj budeme zarábať na majstrovstvách sveta.”

Adidas bude všade : Adidas má strategické partnerstvo s ESPN, ktorá by mala podľa očakávaní v sledovanosti dosahovať “výrazný nárast”. To je do značnej miery preto, že turnaj Brazílie sa bude konať v časovom pásme, ktorý je priaznivejší pre americké publikum.

Bruce ďalej dodal: “Adidas uvidíte všade na ESPN,” s tým, že logo spoločnosti sa objaví aj na tabuľách štadiónu. “Fanúšikovia nebudú môcť sledovať zápas, bez toho, aby uvideli názov Adidas.”

Spoločnosť taktiež plánuje veľký digitálny tlak, ktorý podľa všetkého zameriava priamo na amerických spotrebiteľov.

Súvisiace: Svetový pohár v Katare 2022: Horúčava celých 24 hodín denne

Adidas sa snaží o podporu niektorej z hráčov NBA, s cieľom vytvoriť tlak na sociálnych médiách a zapojiť športových fanúšikov v USA.

Taktiež spolupracovala so spevákom menom Kanye West na hymne Svetového pohára. Nevydaná pieseň Westa, “God Level,” bola použitá v on-line reklame spoločnosti Adidas, kde hral Messi a ďalšie futbalové hviezdy.

Bruce uvádza, že investície do reklamy počas Svetového pohára sa rozhodne vyplatia. Ten očakáva, že futbalové predaje by mali v Spojených štátoch aj naďalej rásť, keďže šport sa stáva čoraz populárnejší.

Zdroj: BusinessWeek, MSN

Facebook komentár