Nedávne spolupráce a obchody na vysokej úrovni medzi Ruskom a Čínou nastavili budík na západe. Tvorcovia politík a vysoko postavený manažéri ropy a plynu pozerajú ako sa rovnovážna sila globálnej energetiky presúva na východ.

Dôvody pre útulnejší vzťah medzi týmito dvoma obrovskými silami sú samozrejme zakorenené v ukrajinskej kríze a následne aj ďalšími západnými sankciami voči Rusku a to všetko v kombinácii s potrebou Číny zabezpečiť dlhodobé dodávky energie. V dôsledku užších hospodárskych väzieb medzi Ruskom a Čínou by mohol znamenať začiatok konca dominantného postavenia amerického dolára a to by mohlo mať značný vplyv na trhy s energiou.

Súvisiace: 9 znakov toho, že Čína robí kroky proti americkému doláru

Dolárová uzda

Pred 20-tym storočím bolo hodnota peňazí úzko naviazaná na zlato. Banky, ktoré požičiavali peniaze boli obmedzené od výšky ich zlatých rezerv. V roku 1944  Bretton Woodska dohoda zaviedla systém výmenných kurzov, ktorý umožnil vládam predávať ich zlato do americkej pokladnice. Avšak v roku 1971 americký prezident Richard Nixon povzniesol krajinu od zlatého štandardu, čím formálne ukončil spojenie medzi hlavnými svetovými menami a zlatom.

Americký dolár potom prechádzal cez masívnu devalváciu, kde ropa hrala kľúčovú podpornú úlohu a to dostať ho spať do hry. Nixon dojednal dohodu so Saudskou Arábiou výmenou za zbrane a ochranu, aby tak Saudovia mohli denominovať všetky budúce predaje ropy v americkom dolári. Na podobných obchodoch sa dohodli aj ostatní členovia OPEC-u a tým tak zabezpečili trvalý globálny dopyt po zelených bankovkách. Dominancia amerických „ pertodolárov“ pokračuje do dnešného dňa.

Rusko a Čína sa snažia spriateliť

Posledné prichádzajúce správy z Ruska však naznačujú, že by sa éra dominancie amerického dolára mohla chýliť ku koncu, a to v dôsledku rastúcej konkurencie zo strany druhej najväčšej svetovej ekonomiky a hlavným spotrebiteľom komodít Čínou.

Čína a Rusko zúrivo podpisovali energetické dohody, čo naznačuje ich spoločný energetický záujem. Najočividnejšou je podpísaná zmluva v Máji za $456 miliárd o dodávkach plynu medzi ruskom vlastneným Gazpromom a Čínou, čo bol najväčší obchod s plynom medzi týmito krajinami od roku 2009. Toho roku si zabezpečil ruský ropný gigant Rosneft ropnú dohodu s Pekingom za $25 miliárd a minulý rok dohodol Rosneft dvojnásobné dodávky ropy do Číny v hodnote $270 miliárd dolárov.

Od momentu kedy sa ujali západné sankcie proti Rusku v reakcii na ruské zabratie územia na Kryme a zostrelenie dopravného lietadla, sa Moskva stále viac pozerá na svojho rivala studenej vojny ako kľúčového kupca ruskej ropy – jeho najdôležitejšieho vývozu. Liam Halligan prispievateľ do „The Telegraph“ hovorí, že „ozajstné nebezpečenstvo“ úzkej Rusko – Čínskej spolupráci nespočíva v možnej hádke medzi Čínou a Amerikou, ktorá by samozrejme mohla zásadne ohroziť námorné cesty pre čínske uhlie a LNG, ale v jej vplyvu na americký dolár.

„Ak Ruský „pivot do Ázie“ vyústi do obchodovania s ropu medzi Moskvou a Pekingom v inej mene ako je dolár, bude to predstavovať zásadnú zmenu v tom ako globálna ekonomika funguje a vo výraznej strate na sile pre USA a ich spojencov“ napísal v Máji Halligan. „Čína je najväčším dovozcom ropy a USA čoraz viac zdôrazňuje domácu produkciu, tak dni dolára a jeho dominancie ako aj ceny za energiu vyzerajú byť spočítané.“

Aj keď sa nikto neháda, žeby to mohlo nastať už v dohľadnej dobe, tak vzatím do úvahy, že by dolár aj naďalej zostal menou centrálnych bánk, tak Halligen-ove tvrdenie naberá na sile. V snahe podporiť čínsky yuan ako rezervnú menu sa v Júny dohodla Čína s Brazíliou na menové výmeny za $29 miliárd a na začiatku toho mesiaca podpísali čínske a ruské centrálne banky dohodu o zdvojnásobení menových výmen yuan – rubeľ medzi týmito dvoma krajinami. Analytici tvrdia, že $150 miliardová dohoda, je jedna z 38 podpísaných dohôd v Moskve, čo je cesta pre Rusko ako sa odtrhnúť od amerického dolára.

„Samo osebe tieto kroky nebudú znamenať koniec dolára ako vedúcej globálnej rezervnej meny,“  Jim Rickards, portfolio manager vo West Shore Group a partner v Tangent Capital Partners, povedal do CNBC „ale vzatím týchto skutočností do kontextu s mnoho ďalšími udalosťami po celom svete vrátane frustrácie Saudskej Arábie so zahraničnou politikou USA voči Iránu a nenásytnej túžby Číny po zlate, tak sú tieto skutočnosti zmysluplné a už iba kúsok od dolára.“

Súvisiace: Čína vykonáva nákup zahraničných firiem rekordným tempom

Povstanie Yuan-a

Už nie je žiadnym tajomstvom, že sa Peking snaží podporovať yuan ako alternatívnu rezervnú menu.  Taký to status by umožnil Číne lacným prístup k svetovému kapitálu, k lacnejším transakčným nákladom týkajúcich sa medzinárodného obchodu a nehovoriac o väčšom vplyve ako ekonomickej mocnosti zodpovedajúci jej rastúcemu podielu na svetovom obchode.

Avšak Číňania majú problém v ich plánoch yuan-u. Zo strachu z rozprúdenia špekulatívnych tokov, ktoré by mohli poškodiť čínsku ekonomiku vláda doteraz neodstránila kapitálové kontroly, ktoré by umožnili úplnú konvertibilitu.

Avšak, „je známe, že Čína hľadá pre svoj yuan širšiu akceptačnú základňu“, povedal Karl Schamotta senior stratég vo Western Union Business Solutions, ako citoval v článku International Business Times. V IBT poukázal, že „viac než 10.000 inštitúcii podniká s čínskym yuan-om a to z 900 v júni 2011. Zatiaľ, čo bazén s yuan-om bol pred troma rokmi prázdny, dnes  je takmer pri $143 miliardách dolárov. A podiel čínskeho exportu a importu ustálený v yuan-e vzrástol takmer šesťnásobne za posledné tri roky na takmer 12%“.

Konšpiračná teória odhalenia

Pridaním trošku živších farieb k príbehu, Casey Research Energy analytik Marin Katusa v nedávnom článku špekuloval, že smrť najvyššieho riaditeľa Christophe de Margerie, ktorého súkromné lietadlo sa zrazilo so snežným pluhom v Moskve nemusí byť nehoda. Namiesto toho, Katusa špekuluje, že záhadné okolnosti obklopené okolo jeho smrti spolu s nepravdepodobnými príčinami zasiahnutia snežným pluhom na letisku by mohli mať viac čo dočinenia s obchodnými záujmami de Margerie v Rusku ako iba byť na nesprávnom miestne v nesprávny čas.
Podľa Katusa „celkový záväzok“ de Margerie bol kvôli  plánom Total do zapojenia na vybudovania závodu LNG na polostrove Jamal spolu s partnerom Novatek. Spoločnosť taktiež hľadala finančné prostriedky pre projekty v Rusku napriek západným sankciám.

Súvisiace: Zanikne americký dolár?

„Malo v pláne financovať svoj podiel $27 miliárd na Jamal projekt pomocou eur, yuanu, rubľu a žiadnej inej meny, „ako Katusa píše, potom láka čitateľa s týmto: „Spravila by táto priama hrozba na petrodolár z nich tých správnych priateľov Ruska“- keď Putin zavolal de Margerie – môžu byť za tým niektorí veľmi mocní a nebezpeční nepriatelia pri moci, či vo Francúzskej vláde, Európskej alebo v Americkej?“

Toto môže byť práve ten úryvok, kde Katusa v referenciách na dolár poukazuje, že akýkoľvek vývoj, ktorý by naznačoval odklon od dominancie zeleného papiera nebude nepovšimnutý.

Preložil:  Marek Kopriva

Zdroj: OilPrice

Facebook komentár