Zatiaľ čo svet sleduje stupňujúcu sa krízu na Ukrajine, investori a svetoví predstavitelia uvažujú o tom, ako by nestabilita mohla mať negatívny vplyv na celosvetovú ekonomiku.

Politické nepokoje majú svoje korene v oblasti strategického ekonomického postavenia krajiny. Jej vývoj bude dôležitý pre Rusko a hlavné európske trhy, kde je rovnako aj významným svetovým vývozcom obilia.

V súčasnosti vláda vyžaduje ekonomickú záchranu a je rozdelená ohľadom toho, kto by túto záchranu mal poskytnúť: Rusko alebo západné ekonomiky (vrátane Európskej únie).

Tu je päť dôvodov prečo najväčšie ekonomiky sveta sledujú to čo sa deje na Ukrajine.

( Súvisiace: “Utajení oligarchovia” ktorí budú formovať budúcnosť Ukrajiny )

1) Ukrajina je dôležitou cestou medzi Ruskom a zvyškom Európy: Ukrajina už nedrží ekonomickú silu ako kedysi, ale je dôležitou pre jej geografickú polohu. Rusko dodáva Európe zhruba 25% potrieb zemného plynu a polovica z toho je čerpaná cez potrubie, ktoré vedie cez Ukrajinu. Zníženie dodávaného plynu z Moskvy (ako aj v minulých sporoch s Kyjevom) by mohlo mať vplyv na ceny energií pre podniky a domácnosti.

Kritický je aj Krymský polostrov, ktorý siaha do Čierneho mora kde si Rusi rozhodli založiť svoje vojenské sídlo v oblasti Čierneho mora.

2) Sankcie voči Rusku: Jedna vyhliadka krokov bude neobvyklá, keďže sa už schvaľujú okolnosti umiestnenia sankcií od 10. najväčších globálnych ekonomík (ako aj ďalších). Ale štátny tajomník USA John Kerry v nedeľu povedal, že je “absolútne” ochotný zvažovať sankcie proti Rusku. Prezident Obama dodal, že “v súčasnej dobe zvažuje všetky možnosti.”

John Beyrle, bývalý americký veľvyslanec v Rusku povedal: „Túto možnosť musí mať ruská vláda na mysli, keďže jej vojenské a diplomatické kroky budú mať určite “veľmi vážne ekonomické následky”.

Beyrle ďalej povedal: “Skutočnosťou je, že Rusko je na medzinárodnej ekonomike omnoho závislejšie, ako tomu bolo pred 10 rokmi,” …”V súčasnosti je celá polovica ruského zahraničného obchodu vykonaná krajinami Európskej únie. Rusko teda z veľkej miery závisí na európskych dovozoch.”

Aj keď nie sú zatiaľ sankcie udelené, politické vzťahy medzi Ruskom a Západom pravdepodobne budú ochladzovať. Hoci prezident Obama v sobotu strávil hodinu a pol na telefóne s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, ďalej sa očakáva, že USA vynechá nadchádzajúce prípravné stretnutie krajín G8 v Soči, v Rusku. V nedeľu už americkí predstavitelia taktiež zrušili nadchádzajúce rokovania v oblasti energetiky a obchodu s ich ruskými partnermi.

( Súvisiace: Janukovyč povedal, že je stále prezidentom a žiada Rusko, aby zaistilo jeho bezpečnosť )

3) Ďalej by mohol byť ovplyvnený Európsky a svetový obchod: Mohlo by to mať vplyv na krajiny aj mimo Európy, ako to má vplyv na svetové zásoby obilia. Ukrajina je jedným z popredných svetových vývozcov kukurice a pšenice a ceny týchto komodít by mohli vzrásť, keďže existujú aj obavy, že tieto vývozy by sa mohli zastaviť.

A súčasná politické nepokoje by mohli zvyšovať manipuláciu vládnych obchodných dohôd, ktoré by Ukrajinu preniesli bližšie k Európskej únii. Vláda v novembri minulého roka opustila rokovania uprostred tlaku zo strany Ruska, ktorý ponúkol zľavy na zemný plyn, ako Ukrajina podpísala dohodu s colnou úniou Moskvy.

4) Ukrajinská vláda má dlhy a bude potrebovať pomoc: Situácia tejto krajiny by pravdepodobne nemala byť tak nestabilná, ak situácia Štátnej pokladnice Ukrajiny bude stabilnejšia a ekonomika silnejšia. Táto krajina v tomto roku musí splatiť dlh vo výške 13 miliárd dolárov a 16 miliárd dolárov zasa v dlhu splatnom do konca roka 2015. Bez finančnej pomoci by táto krajina mohla čeliť možnému omeškaniu.

Lubomir Mitov, hlavný ekonóm Inštitútu medzinárodných financií a oblasti rozvíjajúcej sa Európy poznamenal: “K tom aby sa v najbližších týždňoch zabránilo úplnému kolapsu, Ukrajina potrebuje peniaze hneď,” … “Ukrajina v najbližších niekoľkých mesiacoch nemôže prežiť bez reforiem.”

Nie je jasné, kto by túto potrebnú ekonomickú pomoc poskytol a to najmä, ako kľúčoví ruskí úradníci vyzvali Moskvu, s cieľom zmraziť finančnú výpomoc vo výške 15 miliárd dolárov a nie je vidno žiadnu porovnateľnú alternatívu.

Najpravdepodobnejším zdrojom podpory by mal byť Medzinárodný menový fond. Generálna riaditeľka Christine Lagardeová povedala, že MMF konzultuje s ostatnými inštitúciami, ktoré by mohli pomôcť zvýšiť kapitál Ukrajiny o 35 miliárd dolárov (ktoré podľa nej táto krajina potrebuje).

MMF minulý týždeň uviedol, že začne svoju misiu v Kyjeve “o politických reformách”, ktorú začne zajtra a bude ukončená 14. marca.

Minister financií – Jack Lew v nedeľu uviedol, že USA je “pripravená podieľať sa na práci s partnermi, k tomu, aby Ukrajine poskytli čo najväčšiu podporu, ktorú potrebuje” pre hospodársky rast a stabilitu.

( Súvisiace: Ako zbohatnúť po rusky – najbohatší miliardári Ruska )

5. Ukrajina je krehkou ekonomikou spomedzi rozvíjajúcich sa trhov: Ukrajinská nestabilita prichádza v ťažkej dobe pre rozvíjajúcich sa trhy po celom svete, ktoré zaznamenávajú spomalenie rastu, keďže Federálny rezervný systém spomaľuje jeho objem nákupu aktív. Situácia na Ukrajine by mohla viesť investorov k prehodnoteniu rizika na ďalších rozvíjajúcich sa trhoch. Problémy na Ukrajine bude mať vplyv aj na ruské banky, ktoré sú vo veľkej miere vystavené Ukrajine (ruské banky majú zhruba 30 miliárd dolárov v ukrajinských úverov na svojich účtovných knihách). Ruský rubeľ od začiatku roka 2014 poklesol o 10%.

Zdroj: Reuters, MarketWatch

Facebook komentár