Malý štát Stredného východu – Katar od tej doby kedy získala nezávislosť v roku 1971 má za sebou dlhú cestu.

Hlavné mesto Kataru – Doha, bol ospalou perlou rybárskej komunity až do 90. rokov, kedy sa začal využívať svoje obrovské zásob zemného plynu v pobrežných vodách. Po mohutných investíciách do technológie skvapalneného zemného plynu, Katar je dnes jedným z popredných vývozcov na svete, kde suverénny fond (známy ako Katar Investment Authority) má hodnote viac ako 85 miliárd dolárov.

Dnes je domovom najväčších ropných a plynárenských spoločností v krajine a dosahuje počet obyvateľov vo výške takmer 600 000 .

A toto mesto neustále rastie. V dôsledku rastúcej podnikovej a obchodnej činnosti Kataru sa v súčasnej dobe v Dohe stavia 47 nových mrakodrapov – podľa Emporiorestaurantem. Nové hotely Kataru sa taktiež pripojili k panoráme, ktorá láka ešte viac turistov do svojich kúpeľov, veľkých nákupných centier a malebné umelé ostrovy. A dokonca v roku 2022 by Doha mala hostiť majstrovstvá sveta vo futbale v jej zbrusu novom ( pochybné vyzerajúcom ) štadióne.

Ak chcete vidieť, ako sa táto krajina zmenila od tej doby kedy získala jeho nezávislosť z Veľkej Británie pred viac než štyrmi desiatkami rokov, tak sme pre Vá priniesli niekoľko fotografií z Dohy – predtým a teraz.

PREDTÝM: Tu je to, čo panoráma z Kataru z vyzeralo v roku 1977


 

TERAZ: Tu je panoráma Dohy dnes. V súčasnej dobe existuje 47 budov vo výstavbe v meste, podľa Emporiorestaurantem.


 

PREDTÝM: Tu je obrázok, ako vyzeralo srdce obchodného centra Dohy v roku 1968


 

TERAZ: Dnes je oblasť West Bay rýchlo sa rozvíjajúce mestské centrum Dohy, s mnohými mrakodrapmi a kopou nákupných centier.


 

PREDTÝM: Predtým než bolo v Dohe postavené Katarské Národné múzeum bolo to celkom veľkým problémom. Tu je ho vidno jedno z roku 1977 v časti rozpadajúceho sa starého mesta.


 

TERAZ: V súčasnej dobe je Doha medzinárodne známa pre jeho najnovšie múzeá, ako aj Katarské Múzeum islamského umenia. Tu je vidno jeho poanorámu v noci.


 

PREDTÝM: Toto bola časť trhu Dohy pod šírym nebom v roku 1977. Hromady odpadkov a skupiny ľudí fajčciace vodné fajky neboli ničim nezvyčajným.


 

TERAZ: Doha ma aktuálne veľa luxusných nákupných centier. Toto je centrum Porto Arabia, s výhľadom na riviéru.


 

PREDTÝM: Palác vládnuceho katarského šejka v Dohe počas roku 1971. Pre určité dôvody nebol ani dokončený.


 

TERAZ: A tu je Emiri Diwan (Emirov palác) dnes, s bujne zelenou trávou a absolútnou starostlivosťou.


 

PREDTÝM: To bola veža s hodinami v priemyselnom centre Dohy v roku 1971.


 

TERAZ: A tu je veža s hodinami dnes, palác Emira – Grand Mosque je v pozadí.


 

PREDTÝM: Vyradený americký automobil je vidieť na okraji mesta v roku 1977, kde bolo iba holá púšť.


 

TERAZ: V súčasnej dobe, na okraji mesta je plno turistických atrakcií, ako je napríklad Medzinárodný štadión Khalifa a 984-stôp vysoká veža Aspire v areáli Doha Sport City.

Zdroj: SanFranciscoChronicle

Facebook komentár