V tejto dobe keď si každý vie spraviť všetko sám, už sme si zvykli robiť robotu profesionálov sami, či už ide o uvarenie si jedla cez víkend  ako top šéfkuchár alebo renováciu našich domov .

Nakoniec, nedokážete sa vlastne všetko naučiť z návodu na YouTube ?

Ale nie všetko sa dá správne zachytiť na 5 minútovom videu – hlavne keď ide o niečo tak dôležité ako Vaše financie. Keď sú v stávke Vaše peniaze a budúcnosť, nie je nič zlé na tom ak požiadate o pomoc.

Holly Wolf, šéfka marketingu banky v Chester Springs, ktorá pracovala s profesionálnymi finančnými plánovačmi približne 20 rokov hovorí:  „Niektorí ľudia si myslia že len preto, že investovali v rámci ich penzijného sporenia, sú dosť kvalifikovaný na to aby boli sami sebe radcom,“ … „Môžete vedieť, ako si opraviť svojpomocne auto alebo strechu, ale pravdepodobne nemáte dosť  znalostí, aby ste strážili svoje peniaze ako jastrab.“

Súvisiace: 9 každodenných vecí, ktoré robia bohatí ľudia inak

Holly Wolf sa po prvýkrát stretla s finančným plánovaním keď si uvedomila, že ona a jej manžel sa síce snažili sporiť, ale ich investície nenarastali dostatočne rýchlo. „Keď sme začali investovať, nemali sme žiadne skúsenosti a potrebovali sme niekoho kto by nám poradil,“ hovorí. „Mali sme už nasporený začiatočný kapitál , ale nevedeli sme ako to využiť na to, aby naše peniaze naozaj zarábali.“

Ale nie každý je pripravený a ochotný hľadať finančné poradenstvo : Prieskum Charlesa Schwaba zistil že každý tretí človek nevyhľadáva vonkajšiu pomoc pri správe svojich financií.

Nielen boháči potrebujú finančné poradenstvo.

Mýtus č.1 : Nielen boháči potrebujú finančných poradcov

„Finančné plánovanie  je pre kohokoľvek, kto chce mať poriadok vo financiách, stanoviť si finančné ciele a vytvoriť plán ako tieto ciele dosiahnuť,“ hovorí Ann Arceo , prezidentka Savvy Duo Financial Planning. „Hoci je pravda že niektorí finanční plánovači sa zameriavajú na bohatú klientelu, narastá aj počet tých, ktorí ponúkajú svoje služby za prijateľnú cenu – nezáleží pritom na výške čistého imania klienta alebo na jeho príjme.“

Časť nedorozumenia je zakorenená vo fakte že, ľudia často hádžu do jedného vreca finančných poradcov a iných profesionálnych poskytovateľov služieb, napríklad obhajcov, ktorých služby sú  často veľmi nákladné.

Faktom je, že cena najviac odradí ľudí od toho aby vyhľadali pomoc od odborníka na financie. V nedávnom prieskume TIAA-CREF, 44% respondentov odpovedalo, že kvalitné finančné poradenstvo by stálo viac ako by si mohli dovoliť.

Realita? -Obhajkyňa rady Finančných poradcov (CFP) – Eleanor Blayney hovorí„Existujú profesionáli, ktorí pracujú s mladšími jednotlivcami alebo rodinami zo strednej vrstvy na základe hodinovej alebo fixnej sadzby.“

Takže keď si nie ste istý či si môžete dovoliť plánovača, úprimne sa zamyslite nad svojím rozpočtom a spýtajte sa na honorár dotyčného plánovača. Keď plánovač nemôže spolupracovať s Vami, Eleanor Blayney by Vám mohla odporučiť niekoho vhodného.

Súvisiace: 10 kľúčových znakov ľudí, ktorí žijú bez dlhov

Mýtus č.2 : Moja financie sú jednoduché – dokážem to aj sám

Možno nemáte mnoho rozličných aktív ktoré vlastníte, ale je pravdepodobné, že Vaše financie sú zložitejšie ako si uvedomujete.
Napríklad, rodičia s malými deťmi si väčšinou neuvedomujú potrebu životného poistenia aby ochránili rodinu. Podľa Ann Arceo to čo obvykle prehliadajú je úrazové poistenie, ktoré pomôže čiastočne pokryť stratu príjmu jedného alebo oboch rodičov v prípade náhlej práceneschopnosti kvôli chorobe či zraneniu.

Finančný plánovač Vám môže ponúknuť taký náhľad na vec, ktorý Vám môže ukázať nové možnosti, ktoré by ste sami neodhalili. Plus ak aj skutočne veríte, že Váš finančný život je jednoduchý , nezaškodí mať  názor na vec od  niekoho iného.

„Myšlienka spolupráce s finančným poradcom počas rozličných štádií života je podobná ako pravidelná návšteva doktora v rámci preventívnych prehliadok,“ hovorí Erik Klumpp, zakladateľ Chessie Advisors. „Vzťah, ktorý si budujete s doktorom Vám pomôže podchytiť chorobu už v jej zárodku, namiesto toho aby ste k nemu prišli až potom ako začnú silné bolesti.“

Nemajte obavy – finančný plánovač Vám môže pomôcť s prakticky akýmkoľvek aspektom Vašich financií.

Mýtus č.3 : Finanční plánovači pomôžu ľudom iba pri investovaní

Zatiaľ čo investovanie zohráva kľúčovú úlohu v budovaní Vášho portfólia, dobrý finančný plánovač by Vám mal vedieť pomôcť so všetkými aspektmi Vašich osobných financií – vrátane rozpočtu, poistenia, zabezpečenia nehnuteľnosti a aj s dôchodkovým sporením, mimo iného.
Popravde ak si myslíte, že Váš finančný poradca Vám neposkytuje dostatočne podrobné rady, zvážte aj niekoho nového.
Presne toto spravila pani Wolfová.

„Obľúbila som si ho (nášho predchádzajúceho finančného plánovača) a jeho práca bola dobrá, ale nikdy nám neukázal naše financie ako celok,“ hovorí Wolfová. „Opýtala som sa ho, či sleduje naše ciele v rámci dôchodkového sporenia a jeho odpoveď bola vždy „áno“, ale nikdy nám neukázal ako. S naším novým plánovačom sa stretávame štvrťročne a vytvoril pre nás detailný plán pre dôchodok, poistenie a zabezpečenie nehnuteľnosti.“

Súvisiace: Zarobil som 15 miliónov dolárov predtým než som mal 30 rokov

Mýtus č.4 : Ak si najmem finančného poradcu nemusím sa už o nič starať

Nemyslite si, že už po pár stretnutiach je Vaša práca hotová – popravde, ešte ste pravdepodobne len skončili s administratívnymi úkonmi. „Môžeme pre Vás spraviť veľa, ale nemôžeme Vás prinútiť míňať menej a usporiť viac,“ hovorí Ann Arceo. „Musíte sa sami snažiť o zmenu.“

Blaney hovorí: „Jednou z výhod stretávania sa s finančným plánovačom je zjednodušenie a lepšia organizácia Vašich záležitostí, ale to je len začiatok.“ Dobrý finančný plánovač od Vás bude chcieť, aby ste sa do toho vložili a stali sa partnermi. Dodáva: „Nakoniec, sú to Vaše životné ciele, na ktorých pracujete.“

Takže sa pripravte na určitý terénny výskum, ktorý je potrebný aby sa Vaše plány dali do pohybu. Váš plánovač nedokáže zvýšiť vklad do dôchodkového sporenia, zmeniť zrážky z daní alebo určiť koho menovať ako beneficienta Vašej poistky – to všetko máte v rukách VY.

Ale jedna z vecí, ktoré finančný plánovač dokáže  je poskytnúť Vám odrazový mostík, hovorí Colin Drake, finančný plánovač a zakladateľ Drake Wealth Managment. „Poskytujeme podporu klientom a snažíme sa ich uchrániť pred dôsledkami zlých rozhodnutí.“

Nezaspite na vavrínoch – neustále sledujte Vaše financie.

Mýtus č.5: Finančných poradcov zaujíma iba zarábanie peňazí

Nemáme Vám to za zlé, ak nedôverujete finančným poradcom. Ľudia ako Bernie Madoff spôsobili, že veľa ľudí prišlo o obrovské množstvo peňazí.

Táto zlá reklama je sčasti dôvodom prečo sú ľudia takí nedôverčiví ak majú zveriť svoje ťažko zarobené peniaze niekomu cudziemu. Popravde , 64 % opýtaných (prieskum TIAA-CREF , spomenutý vyššie) vraví, že je ťažké sa rozhodnúť ktorým radám sa dá dôverovať – to je o 16 % viac ako minulý rok.

Ak máte problém uveriť, že plánovač tu nie je iba kvôli peniazom, zamyslite sa nad možnosťou nájsť si dôverníka. To znamená; plánovač musí spĺňať určité kritériá a pracuje pod podmienkou, že záujmy klienta sú na prvom mieste. „Ako finančný plánovač a dôverník  je mojou zákonnou povinnosťou mať klientove záujmy na prvom mieste“ vysvetľuje William Davis, výkonný viceprezident Apex Financial Advisors. „To zahŕňa okrem iného  odhaľovanie konfliktov záujmov a tiež všetky druhy kompenzácie.“

Takže vyvarujte sa honosných obchodných stretnutí a plňte si svoje úlohy, radí Elena Dixon , jedna zo spolupracovníčok Jean Leonard Wealth Managment. To zahŕňa rozhovory s poradcami, pri ktorých zistia Váš vek, príjem, životné okolnosti a ciele – a taktiež zistíte či majú dostatočnú kvalifikáciu v obore, ktorý je pre Vás dôležitý  ako napríklad dôchodkové sporenie alebo zabezpečenie nehnuteľnosti.

Súvisiace: Drahý priateľ: Tu je 41 dôvodov prečo ti nepožičiam peniaze

Mýtus č.6 : Nemusíte sa zaoberať diplommi

Práve naopak  písmená za menom finančného plánovača môžu byť kritické. Hľadajte certifikáty Certified Financial Planner™ , alebo CFP®. Sú dôkazom, že plánovač ukázal znalosti z viacerých oborov v rámci financií.

„Profesionálny plánovač musí zložiť podrobné certifikačné skúšky, ktoré testujú schopnosť aplikovať finančné znalosti do praktických situácii,“ vysvetľuje Blayney  a dodáva, že skúšky zahŕňajú tiež okruhy ako dane, zamestnanecké výhody, dôchodok, zabezpečenie nehnuteľnosti, manažment investícii a poisťovníctvo.

Ak má Váš plánovač aj iné diplomy ako tie vyššie spomenuté je to len výhoda. A aj keď tieto certifikáty nezaručujú, že vzťah medzi Vami a plánovačom bude fungovať aj po osobnej stránke, môžu byť veľmi dobrým ukazovateľom znalostí jednotlivca, ktorý Vám pomôže zvládnuť Vaše financie.

Preložil : Matúš Ruman

Zdroj: Spiritusfinancial

Facebook komentár