Jedna z najväčších investičných bánk na Wall Street chce podľa denníku New York Times vykonať zmenu svojho obchodného modelu.

Je teda Goldman Sachs pripravená požičiavať peniaze? Presne tak.

Minulý mesiac banka ako partnera najala Haritu Talwara, ktorý viedol spoločnosť priameho bankovníctva a platobných služby – Discover Financial Services.

Čoskoro banka Goldman ponúkne on-line pôžičky, ako pre spotrebiteľov tak aj a malé a stredné podniky, keďže sa chce dostať do trhu v hodnote takmer 850 miliárd dolárov.

Je to veľká zmena čo sa týka obchodného modelu banky Goldman, keďže predtým jediní ľudia, ktorí mohli získať pôžičku od banky boli jej vysoko bonitní klienti.

Súvisiace:
Goldman Sachs: Sedem technologických trendov, ktoré menia svet
Bývalý bankár banky Goldman Sachs bezdomovcom

Zameranie sa na spotrebiteľské úvery znamená, že sa chce dostať do oblasti kde je docela veľká konkurencia. Spolu s tradičnými úverovými gigantmi ako Wells Fargo a menšie banky, ako aj webové služby ako Lending Club.

Goldman tento krok môže vykonať ihneď, keďže v priebehu finančnej krízy sa z investičnej banky stala bankovým holdingom so spotrebiteľskými úverovými službami, čím získala ochranu od federálnej vlády. To taktiež banke Goldman umožnilo viac komunikovať priamo so spotrebiteľmi.

Novinky ohľadom získania Talwara sú verejnosti už známe dlhšie. Ale počas tohto týždňa New York Times vysvetlil, aký rozsah bol mohla mať táto divízia banky Goldman, keďže pracuje na rýchlom vytvárení programu spotrebiteľských úverov.

Mala by mať zhruba 100 zamestnancov a nové úvery by mala začať poskytovať už na začiatku roka 2016.

Goldman Sachs sa k týmto vyjadreniam zatiaľ vôbec nevyjadrila.

Zdroj: NYTimes

Facebook komentár