Google nedáno zaklopala na vaše dvere. Chce ísť dovnútra a ticho prevziať kontrolu nad všetkým vo vašej domácnosti a vašom digitálnom živote.

Po celé roky sa firma Google snažila nakupovať iné firmy, aby sa jej to všetko splnilo. Tak ako sme Vás informovali počas minulého týždňa kúpila spoločnosť Nest za 3,2 miliardy amerických dolárov. Týmto zatiaľ posledným krok získala spoločnosť inteligentných termostatov a detektorov dymu.

( Súvisiace: Hlavný dôvod prečo Google zaplatila $ 3,2 miliardy za firmu Nest )

Google už fušuje do oblasti vašich e-mailov, smartphonov, riadenia automobilov, sociálnych sietí, inteligentných okuliarov, televízie, robotov a teraz domácich zariadení.

V blízkej budúcnosti sa môžu tieto zdanlivo náhodné záujmy byť dostatočne prepojené. Dnešné nové technológie sa budú nakoniec prelínať. Rozdiely medzi smartphonmi, automatizáciou domácností, automobilmi, inteligentnými okuliarmi a hodinkami a fitness zariadeniami budú aj ďalej klesať a naše prístroje a dáta budú spoločne pracovať na vytvorení bezproblémovej súhry.

To znamená, že niekedy v blízkej budúcnosti budú všetky vaše zariadenia spolu navzájom komunikovať. Váš samo-riadený automobil bude zdieľať oznámenia zo smartphonu, Google Glass Vás budú informovať kďe zaparkujete a kade máte ísť a potom po prekročení dvier domova inteligentná domácnosť zabezpečí pohodu. Vďaka GPS v telefóne a automobile, váš dom bude presne vedieť, kedy prídete a hneď zapne Váš obľúbený televízny program. Vaša chladnička bude vedieť, aké jedlo máte vo vnútri. Vaše upozornenia z bezpečnostných systémov na smartphonoch Vás budú o všetkom neobvyklom informovať cez upozornenia na vašom smartphone.

Prúdy dát zo všetkých týchto zariadení budú zhromaždené na jednom mieste, kde Google bude analyzovať informácie a tým sa o Vás bude dozvedať informácie v priebehu času. Potom bude programovať hardvér a softvér, aby vyhovoval vašim špecifickým potrebám.

( Súvisiace: Pozrite sa na všetky tie firmy, ktoré Google kúpil v poslednej dobe )

Hovorca spoločnosti Google sa k tomuto článku odmietol vyjadriť.

Ale prečo detektory dymu a termostaty? Kým jeho prístroje boli populárne, údaje vo vnútri prístroja, čo vytvárajú vytúženú cestu pre firmu Google.

Nest je dokonale navrhnutý hardware inteligentných algoritmov. Jej zamestnanci pochádza z veľkých spoločností, ako je Apple, Sling a Logitech a majú skúsenosti z podobných technológií, produktového dizajnu, umelej inteligencie a robotiky. Nest formou jej produktov pomôže získať údaje z oblasti bývania.

Nakoniec Google pravdepodobne využije odborné znalosti jej hviezdneho tímu, aby pomohli s vlastnými pokusmi o vytváranie a predaj pripojených domácich prístrojov a platforiem (spomeňte si na Nexus Q alebo Android Home).

Ale Google vlastní aj iné nástroj, ktorý by mu umožnil zhromaždiť viac dát, čo okamžite spustilo obavy o ochrane osobných údajov. Najnovšie nepokoje vyvolalo nepopulárneho rozhodnutia, ktoré umožňuje kontaktom sociálnej siete Google+ kontaktovať ľudí v ich kruhoch cez Gmail. To všetko vystavuje  používatelov firmy Google k nebezpečentstvu, najmä v dôsledku obrovské množstvo dát spoločnosť, ktoré môže zbierať. Google má prístup k údajom určitej osoby prostredníctvom svojho prehliadača Chrome, Gmail účtov, vyhľadávajúcich termínov firmy Google a mnoho pokročilých senzorov na smartphonoch bežiacich na systéme Android.

( Súvisiace: Google pracuje na inteligentných kontaktných šošovkách )

Ako Google si kladie za cieľ, aby sa stal hlboko zakorenený v našich digitálnych životoch, bude sa musieť snažiť byť opatrný, aby si udržal dôveru svojich užívateľov.

Zdroj: BusinessWeek

Facebook komentár