Veľké množstvo ľudí má problém prežiť. Žijú od výplaty k výplate s veľmi chabou vyhliadkou na budúcnosť.

Ak teda chceme byt úspešný s vašimi financiami, jeden z prvých hlavných krokov je nájsť spôsob ako minúť menej ako zarobíme a usporiť rozdiel ktorý nám ostane.

No pred tým než si vyberiete niečo z akciového trhu ktorý je práve v móde na Wall Street, alebo jednu z horúcich investičných ponúk, zostáva vám urobiť jednu veľmi dôležitú vec na naštartovanie vašej šance na zbohatnutie. Tou vecou je jasne a pevne určená stratégia ako narábať s vašimi úsporami a investíciami. Presne to je kľúčový krok, ktorý väčšina ľudí preskočí a tým sa vystaví obrovským chybám počas ich “investičnej kariéry”.

Súvisiace: Zbohatnite pomocou jedného, až primitívne jednoduchého pravidla

Poďme sa teda podrobne pozrieť ako dobre nastavený finančný plán dramaticky zvýši vaše šance na to aby ste dosiahli to základné finančné zaistenie do budúcnosti, ktoré všetci chceme a potrebujeme.

Veľká chyba, ktorú robí veľa ľudí

Najväčším prínosom vášho finančného a investičného plánu je že vás udrží na správnej trati dlhodobých investícii aj v prípade krátkodobých zlých finančných udalosti, ktoré by vás bez vášho plánu mohli ináč zasiahnuť. Teda udržaním si vášho plánu sa vyhnete veľkým chybám ktoré by vám ináč mohla spôsobiť trhová psychológia.

Jedným zo skvelých príkladov je chovanie investorov od roku 2008, kedy nás zasiahla finančná kríza v dôsledku pádu trhov, bol vtedy obrovsky pokles ľudí v USA, ktorí investovali ich peniaze na finančných trhoch ci už cez ich osobne investície, nepriame investície cez investične spoločnosti alebo rôzne iné finančné produkty. Ani po tom ako sa finančné trhy začali z toho  dostávať, Američania im stále neverili čo malo za následok percentuálny pokles  investorov vlastniacich akcie na veľmi nízkych 52% v roku 2013.V dôsledku strachu z ďalších finančných kríz, takmer polovica Americkej populácie (cez 100 miliónov obyvateľov) nemalo žiadny benefit z trojnásobného oživenia trhov od roku 2009. A dokonca veľa ľudí ktorí investovali na finančných trhoch sa po kríze už nedokázali finančne spamätať, po obrovských stratách a vrátiť sa tak späť na trh.

Mať teda stratégiu pre vaše úspory a investície váš dokáže udržať v správnom smere aj počas chaotických zmien na finančných trhoch ci celkovej ekonomike. Bohužiaľ väčšina ľudí netuší čo by ich finančný plán mal zahŕňať .Preto tu uvádzame niekoľko kľúčových bodov ktoré by vaša investičná stratégia (plán) mali obsahovať.

Súvisiace: 5 vecí o milionároch, ktoré si väčšina z nás neuvedomuje

1) Majte minimálne, jednoduchý rozpočet

Väčšina ľudí si myslí že mať rozpočet znamená počítať každý cent , ktorý zarobia alebo minú .A však pravý účel vášho rozpočtu je vidieť ako a na čom míňate peniaze a dať vám tak jasnú informáciu ci vaše počínanie je v súlade s vašimi želaniami a cieľmi do budúcnosti a práve takýmto jednoduchým spôsobom ,kde kontrolujete svoje míňanie na základných potrebách môžeme veľmi jednoducho objaviť na čom míňame príliš veľa a kde by na druhej strane bolo potrebné  investovať viac . Mať tieto informácie je veľmi potrebne na stanovenie vašich sporiacich a investičných cieľov, a hlavne vám to da viac informácií na to koľko presne  môžete ušetriť.

2) Odložte si na stranu peniaze na okamžité potreby a tiež na dlhodobé ciele

Ideálne , nezáleží na tom koľko si môžete dovoliť ušetriť, každý by si mal rozdeliť svoje úspory do dvoch oddelených fondov (účtov …). Prvý z nich, by mal byť určený pomôcť vám pokryť neočakávane výdavky bez toho aby ste sa museli zadlžiť alebo predať nejakú dlhodobú investíciu. Druhý, je investičný účet do ktorého vkladáte peniaze, ktoré nebudete potrebovať najbližších päť rokov alebo dlhšie ,tieto peniaze dokážu zarobiť najvyšší výnos na riskantnejších investíciách. Udržovaním týchto dvoch oddelených účtov vám pomôže byť uvoľnenejší ak budete vedieť že pokazené kúrenie alebo okamžitá oprava auta vám nezabránia vo vašom investovaní do napr. Dôchodkového sporenia a tým nijako neovplyvnia vaše dlhodobé finančné ciele.

3) Udržujte vaše investície jednoduché, aspoň na začiatok

Hlavný dôvod prečo väčšina Američanou nikdy nezačne investovať je pretože si myslia že investovanie je príliš komplikovane. Napriek tomu je tam desať tisíce možných investičných spôsobov, a ak sa budete držať jednoduchých investičných stratégii, tie vám zaručia ten najlepší možný úspech na ceste za vaším uspokojením.

Súvisiace: Neverte týmto mýtom o finančných poradcoch

Na začiatok, je dobré začať napr. investovaním pomocou podielových fondov alebo fondov používaných na obchodnej burze. napríklad používaním SPDR S&P 500 (SPY) a(fond požívajúci S&P 500, je to 500 najväčších spoločnosti obchodujúcich spoločne na burze tiež nazývaných v preklade S&P – “štandard úbohých“), je to cenovo efektívne a dá vám to prístup k S&P 500 indexu, ktorý zahŕňa stovky najväčších a najznámejších firiem v USA. Podobné fondy vám dajú možnosť na nákup v malých firmách alebo nákup medzinárodných akcii a tiež investície ako sú dlhopisy či komodity. Používaním týchto základných stavebných blokov na lokalizáciu vašich aktív, ktoré zodpovedajú investičnému risku ktorý chcete podstúpiť, tak môžete radšej jednoducho a efektívne investovať malé množstvo peňazí než podľahnúť o mnoho drahším a menej lukratívnejším alternatívam. Neskôr keď sa budete cítiť viac sebavedomý a k tomu pridáte sofistikovanejšie  investície môžete začať robiť vhodnejšie rozhodnutia.

Šetrenie a investovanie môže byť náročne. Ale mať mapu ktorá vás povedie môže byť neoceniteľné. A pravé preto nájsť si čas na nastavenie vášho strategického plánu pre vaše sporenie a investície  je jedna z vecí, ktorú by mal každý spraviť.

Preložil: Peter Slachtovsky

Zdroj: MSN, Yahoo

Facebook komentár