I.D. Vizzion od spoločnosti Volkswagen je pohľadom do budúcnosti automobilového priemyslu.

I.D. Vizzion od spoločnosti Volkswagen je pohľadom do budúcnosti automobilového priemyslu.

5. marca sa konal medzinárodný autosalón International Motor Show v Ženeve, kde spoločnosť Volkswagen predstavila svoj nový koncept I.D. Vizzion. Vozidlo sa vyznačuje autonómnymi vlastnosťami na úrovni 5, čo znamená, že je schopné jazdiť bez ľudského zásahu za každých podmienok. Disponuje lítium-iónovou batériou s výkonom 111 kWh a dvojmotorovým jazdným systémom, ktorý zabezpečuje pohon všetkých štyroch kolies, výkon o hodnote 302 konských síl a dojazd 665 kilometrov na jedno nabitie batérie.

Spoločnosť Volkswagen má v pláne uviesť na trh elektrické automobily série I.D. už v roku 2020. V pondelok 5. marca predstavila svoj koncept I.D. Vizzion na medzinárodnom autosalóne International Motor Show v Ženeve. Spoločnosť zatiaľ nezverejnila úmysly týkajúce sa výrobnej verzie tohto modelu, avšak mimoriadne výkonný elektrický pohon a autonómna technológia sú náznakom revolučnej budúcnosti automobilového priemyslu.

Vozidlo je vybavené lítium-iónovou batériou s výkonom 111 kWh a dvojmotorovým systémom pohonu všetkých štyroch kolies, ktorý je schopný vyprodukovať výkon na úrovni 302 konských síl. Dojazd konceptu predstavuje 665 kilometrov na jedno nabitie batérie. Tento údaj bol však získaný prostredníctvom európskeho testovacieho systému, ktorý môže byť príčinou skreslených výsledkov.

Súvisiace: GM práve predstavila riadenie automobilu bez volantu

Najpozoruhodnejším prvkom konceptu I.D. Vizzion je autonómia úrovne 5, ktorá predstavuje najvyšší možný stupeň samostatnosti autonómnych vozidiel. Znamená, že automobil je schopný jazdiť vo všetkých situáciách bez akejkoľvek ľudskej asistencie. V dôsledku tejto skutočnosti nemá prístrojovú dosku, pedále ani volant. Cestujúci budú mať namiesto toho možnosť ovládať vozidlo prostredníctvom špičkových systémov, ktoré sú schopné rozpoznávať hlas a gestá. Ovládací systém samoriadiaceho auta je navyše kompatibilný s okuliarmi rozšírenej reality Hololens od spoločnosti Microsoft.

Technológia umelej inteligencie umožní vozidlu zisťovať preferencie svojich cestujúcich v oblasti teploty kabíny, zábavy, osvetlenia a obľúbeného miesta na sedenie. Spoločnosť Volkswagen tiež poznamenala, že cestujúci budú môcť kontrolovať vône, ktoré budú uvoľňované do interiéru vozidla.

Spoločnosť Volkswagen v tlačovej správe uviedla, že I.D. Vizzion je „pohľadom na to, čo môže byť skutočnosťou už do roku 2030“. Inými slovami, nemali by sme sa tešiť na to, že v blízkej budúcnosti sa bude po cestách premávať automobil v súčasnej verzii konceptu. Spoločnosť však plánuje predviesť výrobnú verziu vozidla už do roku 2022. V rámci nasledujúcich piatich rokov rovnako plánuje aj výrobu kompaktného vozu zo série I.D., modelu I.D. Crozz crossover a I.D. Buzz, ktorý bude reštartom ikonického minibusu spoločnosti.

Pozrite sa na vizualizáciu a výbavu automobilu Volkswagen I.D. Vizzion.

I.D. Vizzion je súčasťou elektrických vozidiel série I.D., ktorú má pláne rozbehnúť spoločnosť Volkswagen už v roku 2020.

Volkswagen_predstavil_autonomne_vozidlo_bez_pristrojovej_dosky_volantu_a_pedalov_1

 

Nový automobil má byť vybavený lítium-iónovou batériou s výkonom 111 kWh a dvojmotorovým systémom pohonu všetkých štyroch kolies. Výkon pohonného systému predstavuje 302 konských síl a disponuje dojazdom o hodnote 665 kilometrov na jedno nabitie batérie.

Volkswagen_predstavil_autonomne_vozidlo_bez_pristrojovej_dosky_volantu_a_pedalov_2

 

I.D. Vizzion je vybavený autonómnou technológiou na úrovni 5. To znamená, že zvládne jazdiť samostatne v každej situácii a nevyžaduje žiadnu účasť vodiča.

Volkswagen_predstavil_autonomne_vozidlo_bez_pristrojovej_dosky_volantu_a_pedalov_3

 

Výsledkom pokrokovej samoriadiacej technológie je fakt, že v kabíne sa nenachádza prístrojová doska, volant ani pedále.

Volkswagen_predstavil_autonomne_vozidlo_bez_pristrojovej_dosky_volantu_a_pedalov_4

 

Súvisiace: Bob Lutz: O 20 rokov už nebudeme vlastniť osobné automobily

Spoločnosť Volkswagen uviedla, že Vizzion je „pohľadom na to, čo môže byť skutočnosťou už do roku 2030“. Automobilka však plánuje predstaviť výrobnú verziu už v roku 2022.

Volkswagen_predstavil_autonomne_vozidlo_bez_pristrojovej_dosky_volantu_a_pedalov_5

( AK by niekoho bavili preklady podobných “finančných článkov” pre komunitný projekt, nech sa Nám ozve na Facebook do správy )

Zdroj: TheDrive, Motor1

Facebook komentár