Čína v roku 2013 schválila výstavbu nových výrobných kapacít uhlia pre viac ako 100 miliónov ton  – šesťkrát viac než v predchádzajúcom roku a rovných 10 percent amerického ročného využitia – tvárou v tvár plánov na boj proti znečisteniu ovzdušia.

Rozsah nárastu, ktorý zahŕňa iba veľké bane, odráža zámer Pekingu dať do prevádzky v priebehu piatich rokov (do roku 2015) nové výrobne kapacity uhlia vo výške 860 miliónov ton, čo je viac než celá ročná produkcia v Indii.

( Súvisiace: 10 dôvodov, prečo sa môže čínskej produkcii zvyšok sveta len prizerať )

Zatiaľ čo snahy o obmedzenie znečistenia znamenáju, že podiel uhlia na energetickom mixe krajiny je nastavený zmenšovať svoj podiel, celková úroveň lacného a bohatého spaľovaného paliva stále rastie.

Podľa údajov zozbieraných podľa agentúry Reuters, Národná rozvojová a reformná komisia (NDRC) – najvyšší stavebný úrad Číny v roku schválil výstavbu 15. nových veľkých uhoľných baní s ročným objemom  101,3 miliónov ton.

Helen Lau, vedúca analytička divízie komodít u UOB Kay Hian v Hong Kongu uviedla: “Vzhľadom k tomu, že celková spotreba energie Číny stále rastie spolu s ekonomikou, potom bude ťažba uhlia aj naďalej rásť.”

“Zatiaľ čo Čína sa snaží podporovať spotrebu z iných zdrojov, ako sú vodné a jadrové elektrárne, očakávame, že skutočná produkcia uhlia v najbližších piatich rokoch porastie 2-3 percent ročne.”

Podľa oficiálnych údajov čínska výroba uhlia o veľkosti 3,66 miliardy ton a na konci roka 2012 už tvorila takmer polovicu celkového objemu sveta. Obrázok je veľmi nízky, keďže toto číslo Európy aj Spojených štátov je na úrovni 1 miliardy ton.

( Súvisiace: Čína tvrdí, že Tibet prosperuje a jeho obyvatelia sú šťastní a zdraví )

Veľa nových kapacít v Číne je v oblastiach, ako je vnútorné Mongolsko a Shaanxi, čo odráža stratégiu uzavrieť malé bane v okrajových lokalitách, ako sú Peking a konsolidovať výkon u obrovských “uhoľných základní priemyslu”, ktoré prinesú tepelný výkon na trhoch prostredníctvom siete.

Čína v poslednom desaťročí uzavrela bane starej kapacity o veľkosti viac ako 300 miliónov ton, ale kritici uvádzajú, že nové bane rýchlo prekročili objem tých uzavretých a politika posunula čínskej problémy životného prostredia inde.

Nové projekty zahŕňali celkovú investíciu vo výške 54,1 miliárd juanov (8,9 miliardy dolárov). V roku 2012 schválila len štyri uhoľné projekty s ročnou kapacitou 16,6 miliónov ton a celkovou investíciou vo výške 7,8 miliardy juanov.

Zoznam schválení nepokrýva všetky bane odsúhlasené  v roku 2013, keďže mnoho menších projektov je v rámci kompetencii miestnych orgánov a nie ústrednej vlády. Podľa pravidiel vydaných v decembri, uhoľné bane, ktoré vyrábajú viac ako 1,2 milióna ton uhlia za rok musí od Pekingu získať zelenú, zatiaľ čo miestne vlády môžu schvaľovať tie menšie.

( Súvisiace: Čína je všeobecne vnímaná, že prekoná USA ako svetovú superveľmoc )

Riešenie smogu

Pri veľkých mestách zasiahnutých smogom, vláda v minulom roku prisľúbila zmierniť svoju závislosť na uhlí, Taktiež sľúbila zlepšiť situáciu znečistenie  vzduchu, pôdy a vody.

Iba vydala usmernenia s cieľom obmedziť ťažbu v obytných oblastiach, zlepšeniu kvality a zníženiu nadmernej kapacity.

Ale uhlie je lacnejšie, než všetky alternatívy a Čína je jeho najväčším svetovým producentom aj spotrebiteľom. Je tiež oveľa spoľahlivejším zdrojom, než prerušované zdroje energie, ako vodné či veterné.

Plán medzi rokmi 2011-2015 ukazuje, že by do prevádzky mali byť vytvorené nové ročné výrobné kapacity o veľkosti 860 miliónov ton uhlia, čo sa rovná výkonu viac ako 300 gigawattov, čo je dvojnásobok celkovej výrobnej kapacity Nemecka.

Kým Peking v septembri uviedol, že chce do roku 2017 znížiť podiel uhlia vo svojej skladbe primárných zdrojov energie na “menej ako 65 percent”,čo je pokles z 66,8 percenta v roku 2012, spotreba v absolútnych hodnotách stále porastie, keďže celkový dopyt po energii v období 2011-2015 ročne porastie 4,3 percenta.

Náhrada uhlia nieje tak rýchla, ako sa očakávalo a ostatné zdroje energie sú nielen drahé, ale aj čelia mnohým technických a environmentálnych problémov.

( Súvisiace: Výrobcovia malých súkromných lietadiel vidia veľkú šancu, ako sa Čína pripravuje na otvorenie trhu )

Vládny energetický plán 2011-2015 by mal dosahovať kapacitu produkcie uhlia vo výške 4,1 miliardy ton v roku 2015, ale Lau poznamenal, že to môže byť oveľa viac.

“Odhadujeme, že celková kapacita produkcie uhlia Číny bude do roku 2015 dosahovať 4,7 miliardy ton – Myslím, že vládny odhad je razantne podhodnotený.”

Zdroj: WSJ, Reuters

Facebook komentár